Informatieplicht bij een scheiding: wat is dit?
16 augustus 2024 
3 min. leestijd

Informatieplicht bij een scheiding: wat is dit?

Als je gaat scheiden, dan is het verplicht dat er afspraken worden gemaakt over de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan afspraken over de omgang en kinderalimentatie. Een ander onderdeel van dit ouderschapsplan is de zogeheten informatie- en consultatieplicht. De informatieplicht bij scheiding houdt in dat de verzorgende (en gezaghebbende) ouder, de wettelijke plicht heeft om de andere ouder op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen die met het kind te maken hebben. In dit blog vertel ik je meer over de informatieplicht bij scheiding.

Verplichte informatie over belangrijke ontwikkelingen van het kind

Als gezaghebbende ouders ben je verplicht om je ex-partner op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van je kind. Belangrijke ontwikkelingen die binnen de informatieplicht vallen zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingen op school of medische informatie. Meestal worden afspraken omtrent deze ontwikkelingen ook vastgelegd in het ouderschapsplan. Om een ouderschapsplan op te kunnen stellen heb je een advocaat of een mediator nodig. Is de verhouding tussen jou en je ex-partners ernstig verstoord? Dan kan de uitwisseling van informatie over het kind ook verlopen via een tussenpersoon.

Medebeslissingsrecht van niet-verzorgende ouder

Is er sprake van gezamenlijk ouderlijk gezag? In dat geval heeft de niet-verzorgende ouder niet alleen recht op informatie, maar heeft deze ook een medebeslissingsrecht als het gaat om belangrijke beslissingen omtrent het kind. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de schoolkeuze van het kind. 

Slagen jullie er als ouders niet in om samen afspraken te maken over de uitwisseling van belangrijke informatie over het kind? Dan kun je als ouder aan de rechter vragen om een informatie- en consultatieregeling vast te leggen. Is het kind 12 jaar of ouder? Dan zal de rechter de mening van het kind ook meenemen in zijn besluit om een informatie- en consultatieregeling vast te leggen. Een verzoek om een informatie- en consultatieregeling vast te leggen zal door een rechter niet snel afgewezen worden.

Voorbeelden van het nemen van beslissingen

Voorbeelden van het nemen van beslissingen

Als het gaat om de informatieplicht bij scheiding, dan kunnen beide ouders, met of zonder gezag, zelf kleine beslissingen nemen. Je mag dit zelfstandig doen, maar het is aan te raden om dit in samenspraak met de andere ouder te doen. Kleine beslissingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Cadeautjes voor verjaardagen van vriendjes;

  • Nieuwe kleren of spullen;
  • Logeerpartijtjes;
  • Helpen in het huishouden;
  • Verzorging van huisdieren.

In het ouderschapsplan wordt vastgelegd hoe hierover gecommuniceerd wordt en hoe je de andere ouder informeert. Dit kan bijvoorbeeld per mail zijn, maar ook mondeling of telefonisch.

Grote beslissingen

Heb je ouderlijk gezag en moet je een grote beslissing nemen? Je bent dan niet verplicht om de mening van de andere ouder te vragen, maar dit zou wel fijn zijn voor de andere ouder. De uiteindelijke beslissing wordt uiteindelijk gemaakt door de gezaghebbende ouder, maar je bent als gezaghebbende ouder wel verplicht om de andere ouder te informeren. Dit is met name belangrijk als het gaat om beslissingen inzake de gezondheid van het kind of hoe het gaat op school. Hebben jullie samen het gezag? Dan moet je elkaar om de mening vragen. Dit wordt recht op consultatie genoemd. 

Voorbeelden van grotere beslissingen zijn:

  • Medische behandelingen;
  • Schoolkeuze;
  • Vakanties.

De manier van informeren over grote beslissingen wordt ook weer vastgelegd in het ouderschapsplan. Hoe overleggen jullie over grote beslissingen en wanneer? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om periodiek overleg te hebben. Doe je dit dan telefonisch of per mail? Dit wordt allemaal vastgelegd in het ouderschapsplan.

Informatie verstrekt door school

Of je nu een gezaghebbende ouder bent of een ouder zonder gezag, je kunt altijd informatie krijgen van docenten over de kinderen op school. Als je wilt weten hoe het met je kind gaat op school, dan kun je hier dus gewoon informatie over opvragen, ook als je geen gezag hebt. Ook mogen beide ouders voor ouderavond worden uitgenodigd. 

De ouder met gezag heeft recht op alle informatie. De ouder die geen gezag heeft recht op beperkte informatie, tenzij het geven van informatie niet goed is voor het kind en alleen als deze informatie ook met de gezaghebbende ouder gedeeld wordt. 

Soms komt het voor dat één van de ouders geen recht heeft op informatie. De rechter kan dit beslissen als dit in het belang is van het kind. Het komt voor dat een gezaghebbende ouder hierom vraagt, wanneer de omgang met de andere ouder niet goed is voor de ontwikkeling van de kinderen of de kinderen van 12 jaar of ouder zelf bezwaar hebben.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen