Ik wil scheiden maar mijn partner niet, wat nu?
24 augustus 2021 
3 min. leestijd

Ik wil scheiden maar mijn partner niet, wat nu?

Je vindt dat jouw huwelijk geen toekomst meer heeft. Je relatie is wat jou betreft ‘duurzaam ontwricht‘, zoals dat in juridische termen heet. Je wilt daarom scheiden, maar je partner denkt hier heel anders over. Wat nu?

Lijnrecht tegenover je partner

In een ideale situatie verloopt een echtscheiding zonder problemen. Beide echtgenoten zijn het met elkaar eens dat zij hun huwelijk niet langer willen voortzetten. Ze zijn allebei toe aan een nieuw hoofdstuk in hun leven en willen onafhankelijk van elkaar een eigen weg bewandelen. Helaas is dit echter vaak ook niet het geval. De behoefte om het huwelijk te beëindigen wordt dan kenbaar gemaakt door een van de partners. Dit kan voor de ander als een volslagen verrassing komen.

Je partner is verbaasd en ziet de scheiding niet aankomen

De verbaasde partner is juist in de veronderstelling dat het huwelijk zo slecht nog niet is. Zo’n verschil in visie kan het gevolg zijn van het feit dat de ene persoon hele andere eisen stelt of verwachtingen heeft van een huwelijk dan de andere persoon. Uiteindelijk is dat best problematisch, want je bevindt je in een situatie waarin je lijnrecht tegenover de ander staat. Waar de ene wil scheiden, ziet de andere daar helemaal geen reden toe en wil dat juist voorkomen.

Mijn partner wil niet meewerken.

Doet mijn partner er alles aan om een echtscheiding te voorkomen? Die vraag is in een dergelijke situatie natuurlijk heel reëel. Waar jij zou willen dat je partner meewerkt aan een scheiding, wil de ander er juist alles aan doen om het huwelijk te redden en dus een echtscheiding te voorkomen. ‘Laten we elkaar nog een kans geven. We kunnen er toch nog eens goed over praten?’

Dat ben je echter niet van plan, want je bent de fase waarin er nog ruimte is om met elkaar te onderhandelen al enige tijd voorbij. Je besluit staat vast. Je bent van mening dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en er niets anders op zit dan een echtscheidingsprocedure te beginnen. Je vindt de houding van je partner contraproductief en getuigen van een gebrek aan inzicht. Hij of zij sluit de ogen voor de realiteit. Of in ieder geval jouw interpretatie van de realiteit.

Jij wilt scheiden maar je partner niet

Verschillende fasen in het echtscheidingsproces

Scheidingen gaan gepaard met verschillende fasen die lopen van ontkenning, via protest, onderhandeling en verdriet tot aanvaarding. In elke fase reageer je anders. Eerst probeer je de feiten te ontkennen. Daarna kom je in opstand en geef je jezelf of de ander de schuld. Vervolgens wil je onderhandelen en compromissen sluiten.

Dan begint langzaam het besef door te dringen dat er geen weg terug meer is. Dat maakt je verdrietig. Uiteindelijk volgt de aanvaarding en durf je weer vooruit te kijken en te denken aan een nieuw leven. Idealiter bevinden beide partners zich in dezelfde fase, maar dat is vaak ook niet het geval. Zo ontstaat er frictie en een situatie waarin je, als je er samen niet uitkomt, op zoek moet naar professionele hulp om tot een oplossing te komen.

Kan ik scheiden als mijn partner dat niet wil?

In tegenstelling tot een huwelijk, waar beide partners het jawoord moeten geven, is bij een echtscheiding een nee van een van de partners al voldoende. Je kunt in Nederland scheiden als het huwelijk duurzaam ontwricht is. Dit houdt in dat samenleven niet meer mogelijk is en er geen kans meer is op herstel van de relatie. Als de andere partner weigert om mee te werken aan een scheiding, kun je via een advocaat die is gespecialiseerd in familierecht een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding indienen.

Je moet dan natuurlijk wel duidelijk kunnen aangeven waarom je vindt dat er sprake is van duurzame ontwrichting. Als de partner het niet eens is met jouw eenzijdige verzoek, kan deze binnen zes weken bezwaar aantekenen. In de meeste gevallen zal de rechter, wanneer een van de partners wil scheiden op grond van duurzame ontwrichting, de echtscheiding uitspreken. Nadat dit is gebeurd volgt er nog een termijn van drie maanden waarin de andere partij in hoger beroep kan gaan. Pas nadat deze termijn is verstreken, is de echtscheiding definitief.

Hoe ga je om met zo’n situatie?

Een aantal praktische tips.

  • Wees duidelijk. Communicatie is gebaat bij duidelijkheid. Dit betekent dat als je eenmaal A zegt, je niet ook nog een beetje B kunt zeggen. Door duidelijk te zijn zaai je ook geen twijfel en geef je jouw partner ook niet de (valse) hoop dat het toch nog allemaal goed komt.
  • Zorg dat je helder voor ogen houdt wat jouw beslissing is. Natuurlijk zul je zelf misschien ook nog weleens worden overvallen door een moment van twijfel, maar als je jouw echtscheiding wilt doorzetten is daar in ieder geval in jullie communicatie geen ruimte meer voor. Je hebt tenslotte goed nagedacht en weet precies waarom je tot jouw beslissing bent gekomen. Het is belangrijk dat je dit steeds helder voor ogen houdt. Alleen op die manier kun je recht op je doel afgaan.
  • Schakel de hulp van een mediator in. Als het moeilijk is om op een constructieve manier met elkaar te communiceren, dan kan ik je daar bij helpen. Als mediator kies ik geen partij, maar sta ik tussen jullie in en voeren we een of meerdere gesprekken met als doel om tot een voor beiden bevredigende oplossing te komen en verdere escalatie te voorkomen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen. In de categorie met tips voor de scheiding vind je bijvoorbeeld deze blogs:

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen