Wil je scheiden maar ben je bang om te scheiden?
28 juli 2021 
3 min. leestijd

Wil je scheiden maar ben je bang om te scheiden?

Sommige mensen zijn zeker van hun zaak wanneer ze willen gaan scheiden, maar dat geldt niet voor iedereen. Je hebt misschien wel goede redenen om te scheiden: het lijkt alsof je leven al jaren stilstaat, je partner is vreemdgegaan of jullie hebben problemen in jullie relatie. Zelfs wanneer je je heel bewust bent van al deze zaken, kan het eng zijn om de knoop door te hakken. Veel mensen zijn bang om te scheiden. Wat veroorzaakt dit en wat kun je doen om uit deze situatie te komen? Ik help je op weg.

Wat maakt het lastig om te scheiden?

Er zijn verschillende redenen waarom het eng kan zijn om te gaan scheiden. Door je bewust te zijn van deze redenen kun je ontdekken waar voor jou het pijnpunt zit. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je mogelijk bang bent om te scheiden.

Verlangen naar samenzijn

Het is een natuurlijke wens om een fijne, hechte groep mensen om je heen te hebben. Voor de meeste mensen is dit het gezin. Samen met je partner en eventuele kinderen vorm je een veilige groep. Ga je scheiden? Dan loop je het risico om dit saamhorigheidsgevoel te verliezen. Dat maakt de grens om een scheiding aan te vragen erg hoog.

Financiële zorgen

Je bent gewend om je leven met twee inkomens in te vullen of bent misschien afhankelijk van het inkomen van je partner. Wat doe je wanneer dit wegvalt? Zorgen over het huis en hoe je voortaan rond moet komen zijn heel begrijpelijk. Hierdoor voelt het mogelijk veiliger om alles bij het oude te laten, zodat je financiële zorgen kunt voorkomen.

Bang om te scheiden

Minder stabiliteit

Mensen houden van voorspelbaarheid en stabiliteit. Door alles te laten hoe het is weet je precies wat je kunt verwachten. Na een scheiding verandert juist alles. Je moet misschien verhuizen, moet een omgangsregeling voor de kinderen regelen en moet je leven op een andere manier gaan invullen. De gedachte aan al deze veranderingen kan voor angst zorgen.

Uit zorg voor de kinderen

Soms zijn ouders bang om te scheiden omdat ze het de kinderen niet willen aandoen. Ze zijn bang voor negatieve gevolgen en willen de kinderen pijn en verdriet besparen. Toch is dat niet altijd terecht, want veel spanningen tussen jou en je partner kunnen juist schadelijk zijn voor kinderen. Een gezonde thuisbasis is het belangrijkste, hoe die er ook uitziet.

Weet je zeker dat je wilt scheiden?

Voordat je de knoop doorhakt is het belangrijk om na te gaan of je wel echt wilt scheiden. Is het de oplossing voor de problemen binnen jullie relatie of zijn jullie nog bereid om aan jullie toekomst te werken? Je kunt dit achterhalen door te kijken naar de verbindingen die jullie hebben. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  • Zijn jullie nog emotioneel met elkaar verbonden?
  • Helpen jullie elkaar groeien en bieden jullie elkaar ondersteuning?
  • Wat delen jullie met elkaar?
  • Is jullie verbinding voornamelijk financieel en zakelijk?

Angst om te scheiden

Schakel een relatietherapeut in

Soms is het lastig om uit te zoomen en een goed beeld te krijgen van je relatie. Het kan dan helpen wanneer een professional met je meedenkt. Een relatietherapeut kan met jullie in gesprek gaan over jullie relatie. Hoe verhouden jullie je tot elkaar, waar zitten eventuele pijnpunten en waar weten jullie elkaar juist te vinden? Zo kan ineens duidelijk worden waarom jullie aan de relatie twijfelen en of een scheiding noodzakelijk is.

Met een relatietherapeut krijg je ook de kans om eerst aan je relatie te werken. Mogelijk zijn er manieren om beter met elkaar om te gaan en die oude band weer op te bouwen. Betere communicatie, oog voor elkaar en actief werken aan problemen kan een wereld van verschil maken. Zo kun je een ingezakte relatie plotseling weer nieuw leven inblazen, waardoor scheiden niet nodig is. Tegelijkertijd kan je tijdens de relatietherapie tot de conclusie komen dat een scheiding toch echt de beste optie is. Je krijgt dan wel de juiste begeleiding, waardoor het zetten van deze stap mogelijk wat minder beangstigend is.

Schakel je netwerk in

Het is erg zwaar wanneer je moeilijke keuzes in je eentje moet maken. Daarom is het altijd beter om een paar vrienden of familieleden in vertrouwen te nemen. Praat met ze over de staat van je relatie en de twijfels die je hebt. Dit heeft twee belangrijke functies.

Aan de ene kant helpen deze gesprekken met zaken op een rijtje te zetten. Terwijl je praat leer je misschien waar de echte pijnpunten zitten en waarom je bang bent om te scheiden. Zo krijg je een helder beeld van de situatie en weet je misschien beter welke stappen je kunt gaan zetten. Je dierbaren kunnen je ook helpen door suggesties te doen, waardoor je uit de vicieuze cirkel van twijfel en angst stapt.

Het is ook belangrijk om anderen in vertrouwen te nemen voor eventuele vervolgstappen. Ze kunnen je emotioneel bijstaan wanneer je aan relatietherapie begint of je juist helpen wanneer je besluit om toch te scheiden. Misschien heb je vrienden die willen meedenken over je financiële situatie of familie die zich kan ontfermen over je kinderen. Zo sta je er niet alleen voor en neemt de angst voor scheiden mogelijk wat af.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen. Heb je deze blogs al gelezen:

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen