Boosheid en echtscheiding: hoe ga je om met boze gevoelens?
24 augustus 2021 
3 min. leestijd

Boosheid en echtscheiding: hoe ga je om met boze gevoelens?

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis die veel emoties oproept. Boosheid is daar een van. Meer dan eens lijkt woede zelfs onlosmakelijk te zijn verbonden met een echtscheiding. Waarom worden mensen boos als ze gaan scheiden? Hoe ga je om met die boosheid en wat kan een mediator hier voor je in betekenen?

Het zwaard van Damocles is gevallen

Opeens word je met je neus op de feiten gedrukt. Je relatie staat op springen. Je wist dat het niet goed ging, maar probeerde dat te verbergen achter een muur van ontkenning. Jullie zouden het wel klaren samen. Niet dus. Het zwaard van Damocles hing al geruime tijd boven jullie relatie.

En nu is het zover, een echtscheiding is onvermijdelijk. Dat besef doet pijn, heel veel pijn. Je voelt immense golven van verdriet over je heen spoelen en wordt overmand door een gevoel van machteloosheid. Waarom lukte het jullie niet om de belofte die je deed toen je ging trouwen in stand te houden? Die gedachte maakt je woedend.

Ben je boos op je ex of op jezelf?

Boosheid is een veel voorkomend verschijnsel bij echtscheidingen. Zo vreemd is dat niet. Het is een manier om je pijn en verdriet te verbergen. Boosheid geeft je energie. Je vindt een uitlaatklep voor je gevoelens. Je voelt je er een stuk sterker en strijdlustiger door. Je betreedt liever het oorlogspad dan dat je zielig op de bank ligt weg te kwijnen in een zee van (onverwerkt) verdriet. Boosheid is een manier om een ander pijn te doen en je eigen pijn te bedekken. Ook je angst kun je er uitstekend mee maskeren. Je bent bang en onzeker. Wat zal de toekomst gaan brengen? Je hebt straks minder geld te besteden, je moet de kinderen delen met je ex en ben je in staat om alleen te zijn?

Op wie ben je boos?

Dat brengt je vanzelf bij de vraag: ben je nu eigenlijk meer boos op je ex-partner of op jezelf? Je zit zelf nog met een flinke dosis pijn, verdriet en angst. Dat is nog lang niet allemaal verwerkt. Het is goed mogelijk dat je dit allemaal ventileert in je woede en reflecteert op je voormalige echtgenoot. Natuurlijk maakt het hierbij een groot verschil wie het initiatief nam om te gaan scheiden. Je zult ook veel boosheid ontwikkelen als je partner aanstuurde op een scheiding. Die emotie wordt nog versterkt wanneer je dit helemaal niet hebt zien aankomen. Je voelt je dan zo overrompeld dat je ongeloof al snel omslaat in een wanhopige boosheid.

Omgaan met gevoelens van boosheid bij scheiding

Verschillende fasen in het rouwproces

Boosheid is een normaal onderdeel van het rouwproces dat je doormaakt bij een echtscheiding. Wanneer een scheiding aanstaande is, zul je dit eerst willen ontkennen. Je gelooft niet dat dit jou kan overkomen. Je hebt nog hoop. Wanneer blijkt dat het zwaard van Damocles toch echt gaat vallen, heeft dit vaak boosheid tot gevolg. Je protesteert als het ware tegen de nieuwe werkelijkheid. Dan volgt een fase van onderhandelen en vechten. Je probeert de realiteit in je voordeel te veranderen.

Je doet voorstellen: “Als ik nu dit en dat verander in mijn gedrag, kunnen we dan samen verder?” Dergelijke onderhandelingen roepen echter ook vaak weer irritaties op en verwijten over en weer. Als uiteindelijk blijkt dat noch protest, onderhandelen of vechten tot iets positiefs leidt, beland je in een fase waarin verdriet de boventoon gaat voeren. Ook spijt dat het zo is gelopen en angst voor wat gaat komen spelen een rol. Uiteindelijk gaat dit over in aanvaarding. Je berust in het voldongen feit dat je relatie over en uit is. Nu breekt er een periode aan waarin je dit verlies een plek gaat geven en je blik langzaam maar zeker gaat richten op de toekomst.

Boosheid moet niet de overhand krijgen

Hoewel het dus helemaal niet zo vreemd is dat scheiden gepaard kan gaan met boosheid, is het wel van belang dat dit niet de overhand krijgt. Als je eenmaal midden in een vechtscheiding komt te zitten brengt dit een hoop ellende met zich mee. Zeker wanneer er kinderen betrokken zijn bij de scheiding.

De kans is namelijk aanwezig dat je jouw boosheid ook op hen projecteert of wilt dat ze meegaan in jouw verongelijkte gevoel en partij voor je kiezen. Je kunt hierover praten met anderen en hen vragen wat zij van jouw boosheid vinden. Toch is dit niet zonder gevaar, want je zult vooral uit zijn op je eigen gelijk. Hoe reageer je wanneer een goede vriend of vriendin ook het standpunt van je ex-partner probeert te begrijpen?

Op zoek naar een middenweg

Zelf je scheiding en de daarbij voorkomende problemen oplossen is niet eenvoudig. Het kan daarom verstandig zijn om vroegtijdig de professionele hulp van een mediator in te schakelen. Als advocaat/mediator kan ik jullie helpen te voorkomen dat je in een nare conflictsituatie terechtkomt.

Uitgangspunt daarbij is om ervoor te zorgen dat de communicatie tussen jullie niet wordt bepaald door emotie. Met mijn kennis en ervaring kan ik een gesprek in goede banen leiden, waarbij jullie allebei alle ruimte krijgen om je zegje te doen, maar tegelijkertijd ook het respect kunnen opbrengen om te luisteren naar de ander. Als mediator ben ik volledig onpartijdig, luister ik aandachtig en reik ik verschillende handvatten aan om te komen tot een aanvaardbare middenweg waarmee beide partners kunnen leven.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen. In de categorie over de psychologie en emoties die gepaard gaan met een scheiding vind je bijvoorbeeld deze blogs:

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen