Gescheiden? Denk aan een overlijdensrisicoverzekering
18 augustus 2020 
2 min. leestijd

Gescheiden? Denk aan een overlijdensrisicoverzekering

Als je gaat scheiden verandert alles. Je moet veel regelen, zowel praktisch als financieel. Wat doen jullie met de woning, de spullen en de spaarrekening? Moet een van jullie alimentatie betalen? En wat gebeurt er met de verzekeringen? Waarschijnlijk zal je die opzeggen. In veel gevallen kan het goed zijn om ook een nieuwe verzekering af te sluiten: de overlijdensrisicoverzekering. In dit blog vertel ik je er meer over.

Financieel afhankelijk

Als je pas gescheiden bent is de kans groot dat jullie nog financieel afhankelijk van elkaar zijn, zeker als er kinderen in het spel zijn. Jullie delen immers de zorg voor de kinderen. Bovendien is de kans groot dat iemand partner- en/of kinderalimentatie moet betalen. En misschien woont een van jullie nog wel in het gezamenlijk huis.

overlijdensrisicoverzekering ivm alimentatie

Als een van jullie dan onverhoopt komt te overlijden valt er plotseling een inkomen weg. De ex-partner die achterblijft kan op dat moment een beroep doen op een aantal uitkeringen, zoals een Anw-uitkering of bijzonder partnerpensioen. Daarvoor moet je wel aan bepaalde eisen of voorwaarden voldoen. Vaak zijn deze uitkeringen niet hoog genoeg om de weggevallen inkomsten volledig goed te maken. Bovendien zal de achterblijvende ouder ook extra kosten moeten maken, voor meer kinderopvang bijvoorbeeld. Misschien gaat die ouder (tijdelijk) ook wel minder werken om er voor de kinderen te kunnen zijn. Op dat moment vallen er nog meer inkomsten weg en liggen financiële problemen op de loer.

Het lijkt misschien niet logisch om na de scheiding nog samen iets te regelen

Een overlijdensrisicoverzekering kan dan uitkomst bieden. Bij een overlijdensrisicoverzekering sluit je een verzekering af op elkaars leven, vaak voor een klein bedrag per maand. Kom je te overlijden? Dan keert de verzekeringsmaatschappij een geldbedrag uit aan je ex-partner. Die kan dit bedrag dan gebruiken voor het afbetalen van de hypotheek, de kosten van de kinderen of het betalen van de vaste lasten.

Begunstigde kiezen

Het lijkt misschien niet logisch om na de scheiding nog samen iets te regelen, zeker als jullie niet op goede voet met elkaar staan. Toch is het belangrijk goed voor elkaar te blijven zorgen, zeker met het oog op de financiële zekerheid van de kinderen.

kinderen als begunstigde kiezen van overlijdensrisicoverzekering

Voelt het niet goed om je ex-partner als begunstigde van je verzekering aan te wijzen? Dan kan je er ook voor kiezen om je kinderen als begunstigde aan te wijzen.

Bestaande overlijdensrisicoverzekering

Als jullie al een overlijdensrisicoverzekering hadden, zeg deze dan niet (meteen) op. Je kunt hem ook na je scheiding gewoon laten doorlopen.

Verwar een overlijdensrisicoverzekering overigens niet met een levensverzekering. Een levensverzekering is in veel gevallen gekoppeld aan jullie hypotheek. Dan is maatwerk nodig en is het goed om je te laten adviseren over de juiste oplossing. Als je zomaar een levensverzekering beëindigt en een nieuwe afsluit kan dat financieel en fiscaal namelijk ongunstig voor je uitpakken.

Vragen

Heb je hier vragen over? Of heb je een andere vraag over je scheiding? Stel ze dan gerust, ik beantwoord ze graag!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen