Timing bij een echtscheiding
De periode rondom de scheiding is een emotionele achtbaan. Zodra de scheidingsmelding is gedaan, volgen de emoties elkaar snel op. En het vervelende is… de timing van die gevoelens loopt bij jou en je partner niet synchroon.
Timing van de ‘verlater’
Als jij degene bent die de knoop doorhakt om je relatie te beëindigen, ben je na de scheidingsmelding vaak al echt bezig met je toekomst. Misschien heb je zelfs al een beeld van hoe jouw toekomst er zonder je partner uit gaat zien.
Jij hebt het grootste verdriet over het mislukken van je relatie al gehad en verwerkt. Daarom wil je nu vaart maken. De zaken regelen en het liefst zo snel mogelijk. Het liefst wil je direct door naar de toekomst, dus hoe eerder je een afspraak bij een advocaat of mediator kunt regelen, hoe beter.
De ‘verlatene’ heeft een andere timing
Heeft je partner je zojuist laten weten dat er een scheiding komt, dan begint jouw rouwproces net. Dat betekent dat je eerst door een fase van ontkenning moet, voor je bij de woede en het verdriet uitkomt. Het duurt nog langer voor je berust in de beslissing van je partner.
Je bent in ieder geval zeker nog niet klaar om te spreken met een advocaat of mediator om de echtscheiding daadwerkelijk in gang te zetten. Je hebt de boodschap nog nauwelijks verwerkt…
Stem je timing af
Om het echtscheidingsproces zo prettig mogelijk te laten verlopen, moet je samen proberen onnodige ruzies te voorkomen. Doordat de timing van jou en je partner niet synchroon loopt en je beiden in een andere fase van het rouwproces zit, kan er ergernis en onbegrip ontstaan. Wil je zonder bitter gevoel terugkijken op je scheiding - en je relatie - dan is het belangrijk dat jullie je allebei een beetje aanpassen aan de ander.
De ‘verlater’ moet even een pas op de plaats maken en zich realiseren dat de ‘verlatene’ tijd nodig heeft om de boodschap en consequenties daarvan door te laten dringen. De ‘verlatene’ zal sneller dan prettig voelt tóch zakelijke regelingen moeten treffen.
Hulp nodig?
Het kan helpen met vrienden over je gevoelens van ergernis of onbegrip te praten. Zij hebben vaak een wat meer afstandelijke kijk op jullie relatie, waardoor ze je kunnen helpen jouw gevoelens en de reacties van de ander in een ander daglicht te bekijken. Heb je liever een onpartijdige gesprekspartner? Dan kun je ook samen met je partner bij een mediator terecht!