Wil je controle blijven uitoefenen op je ex-partner: waarom dit niet handig is
11 juli 2024 
3 min. leestijd

Wil je controle blijven uitoefenen op je ex-partner: waarom dit niet handig is

Ben je onlangs gescheiden en vind je het lastig om je ex-partner los te laten? Kun je het niet laten om je te bemoeien met hoe je ex-partner met de kinderen omgaat of hoe hij/zij het huishouden runt? Het is lastig om je ex los te laten na de scheiding. Je bent zo gewend aan een leven samen, waarin je controle had over hoe alles verliep. Nu moet je een nieuw leven opbouwen (met je kinderen) en je ex moet hetzelfde doen. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel belangrijk dat je de controle loslaat.

In dit blog lees je waarom dit belangrijk is en geef ik je een aantal tips.

Je ex loslaten na de scheiding

Vind je het moeilijk om de dingen op zijn beloop te laten en denk je altijd tien stappen vooruit? Controledwang komt voort uit een vorm van onzekerheid; door controle te houden weet je dat de dingen goed gebeuren. Dit is uiteraard prima als het om jezelf gaat, maar een ander kun je niet controleren en dat zou je ook niet moeten willen.

Als je gaat scheiden heb je het gevoel dat je de grip verliest; je eens zo vertrouwde leven valt uiteen en niets is meer zoals het was. Je leven (en dat van je kinderen) verandert drastisch en je hebt geen idee hoe je toekomst eruit gaat zien. Dit kan je een gevoel van onzekerheid en instabiliteit geven, waardoor je misschien nog meer de neiging hebt om controle te blijven uitoefenen op je ex-partner.

Tijdens de scheiding heb je van alles te regelen en zolang je bezig bent blijft alles onder controle. Maar wat gebeurt er zodra je met je kinderen in een nieuw huis woont en je kinderen om de week naar de andere ouder gaan? Dan wordt het lastig om los te laten, helemaal als je ex-partner het helemaal anders doet dan jij.

Ex houdt zich niet aan afspraken

Het is heel erg moeilijk als jij iemand bent die alles altijd tot in de puntjes geregeld heeft en jouw ex gaat wat losser met dingen om. Hij/zij komt bijvoorbeeld niet altijd op tijd om de kinderen op te halen of als ze terug komen ontbreken er allerlei spullen die je kinderen nodig hebben. Hoeveel moeite is het om op tijd te komen of om te kijken of alle spulletjes in de koffer zitten?

Hoewel je dit misschien veel frustraties oplevert, doe je jezelf en je kinderen er een groot plezier mee om het zo snel mogelijk los te laten.

Wil je controle blijven uitoefenen op je ex-partner: waarom dit niet handig is

Tips om je partner los te laten na de scheiding

Het is niet gemakkelijk om je ex los te laten na de scheiding. Je laat namelijk niet alleen je ex los, maar ook het leven dat je samen hebt gehad. Het gaat daarnaast ook om het loslaten van negatieve emotionele verbindingen. Je moet je eigen identiteit en doelen opnieuw ontdekken en dat is niet gemakkelijk. Omdat dit een uitdagend en emotioneel proces is, focussen we ons liever op iets (iemand) anders. Hier ontstaat controledwang. Om de controle dwang zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om de volgende stappen op te volgen.

Focus op zelfzorg

Focus je op jezelf in plaats van op je ex. Zorg goed voor jezelf in deze nieuwe periode van je leven. Doe dingen die je leuk vindt om te doen en zorg voor voldoende ontspanning.

Beperk het contact met je ex

Als het mogelijk is, beperk het contact met je ex dan zo veel mogelijk. Dit helpt je om afstand te nemen van de situatie en te focussen op je eigen herstel. Hebben jullie samen kinderen? Werk dan aan een goede co-ouderschap situatie, maar communiceer alleen over de kinderen.

Blijf niet hangen in negatieve gedachten

Probeer negatieve gedachten over je ex los te laten en focus je op de mooie aspecten van jouw eigen leven. Denk niet steeds terug aan pijnlijke herinneringen, maar richt je op het creëren van nieuwe, positieve ervaringen.

Vergeef je ex

Wil je je ex loslaten, dan is het belangrijk om hem/haar te vergeven. Het is niet goed om wrok te blijven koesteren. Dit betekent niet dat je zijn/haar gedrag goedkeurt of dat je het vergeet, maar het stelt je in staat om los te komen van de negatieve emotionele last die het met zich meebrengt.

Bouw aan je nieuwe leven

De scheiding is een kans voor jou om een nieuw hoofdstuk te beginnen in je leven. Een tijd om nieuwe interesses te ontdekken, doelen voor jezelf op te stellen en jezelf te omringen met positieve mensen. Laat de controle over je ex los en richt je op het opbouwen van een vervullend en gelukkig leven voor jezelf en je kinderen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen