Reizen naar het buitenland als gescheiden ouder; dit moet je weten
14 juni 2023 
2 min. leestijd

Reizen naar het buitenland als gescheiden ouder; dit moet je weten

Wil jij als volwassene met een minderjarig kind op vakantie of reizen naar het buitenland? Dan heb je toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder. Krijg je deze toestemming niet, dan kun je vervangende toestemming vragen aan de rechter. Een advocaat is in dit geval verplicht. Krijg je geen toestemming van zowel de rechter als de andere gezaghebbende ouder, dan kan dit vallen onder internationale kinderontvoering.

Wie heeft het gezag met betrekking tot de kinderen?

Als je gezag of voogdij hebt over een kind, dan betekent dit dat je de taak hebt om het kind te verzorgen en op te voeden. In de meeste gevallen hebben ouders automatisch samen het ouderlijk gezag, maar soms is het nodig om ouderlijk gezag aan te vragen bij de rechter.

Het kan ook voorkomen dat een gecertificeerde instelling (GI) het gezag heeft over een kind. Dit wordt dan een voogd genoemd, wat betekent dat deze instelling de voogdij heeft over het kind. Een GI is een organisatie die toestemming heeft gekregen van de overheid om kinderbeschermingsmaatregelen uit te voeren.

Eenhoofdig gezag

Heb je na de scheiding eenhoofdig gezag gekregen van de rechter? Dan heb je geen toestemming van je ex-partner nodig om met je kind te reizen naar het buitenland. Het is in dat geval wel belangrijk dat je een recent internationaal uittreksel uit de BRP van het kind kunt laten zien als daar om gevraagd wordt. Een internationale geboorteakte of een recent uittreksel uit het gezagsregister voldoet ook.

Reizen naar het buitenland als gescheiden ouder; dit moet je weten

Wat heb je nodig en waarom?

Wil jij met jouw kind reizen naar het buitenland, dan heb je hiervoor de volgende documenten nodig:

  • Een geldig paspoort voor jezelf (in sommige landen is een identiteitskaart geldig);
  • Een geldig paspoort voor het kind onder 18 jaar (in sommige landen is een identiteitskaart geldig);
  • Een ondertekende toestemmingsverklaring van de (pleeg)ouder, verzorger of instelling met gezag of voogdij over het kind tot 18 jaar, of de brief waarin staat dat de rechter vervangende toestemming heeft gegeven. Daarnaast is het ook belangrijk om de volgende documenten mee te nemen:
  • Een internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met ouder- en gezagsgegevens of een internationale geboorteakte. Het is belangrijk dat dit document niet ouder is dan drie maanden.
  • Een recent uittreksel uit de BRP van de niet meereizende ouder met gezag met daarop zijn/haar burgerlijke staat;
  • Een recent uittreksel uit het gezagsregister als er geen automatisch ouderlijk gezag was.
  • Als er een pleegouder met voogdij is: een kopie paspoort, ID-kaart of rijbewijs van deze persoon.

Deze documenten zijn nodig, omdat er tijdens je reis gecontroleerd kan worden of je ouderlijk gezag hebt over het kind of dat je de vereiste toestemming hebt om met het kind te reizen. Deze controle kan worden uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee of door de autoriteiten van het land van aankomst of doorreis.

Vraag het formulier aan op de site van de overheid

Op de site van de overheid kun je het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ downloaden. Dit formulier kun je samen met de andere ouder ondertekenen. Als je met meerdere kinderen gaat reizen, dan vul je per kind een formulier in en onderteken je deze. Het formulier is niet verplicht, maar het maakt de controle wel gemakkelijker.

Vraag dit formulier aan op de website van de overheid

Wat als je geen toestemming hebt?

Heb je geen toestemming gekregen om met je kind te reizen van de andere gezaghebbende ouder of de rechter? Dan mag je niet reizen met je kind. Je hebt toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen om kinderontvoering tegen te gaan. De Koninklijke Marechaussee let bij de grenscontrole extra goed op minderjarige kinderen. Reis je zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland, dan wordt dit gezien als internationale kinderontvoering. Het is dus heel belangrijk dat je aan kunt tonen dat je reist met toestemming van de andere ouder (deze ouder moet het ouderlijk gezag hebben).

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen