De drie elementen in een relatie die voor conflict in een relatie kunnen zorgen en simpele tips om crisis te voorkomen.
Geld
Geldzorgen zijn een belangrijke oorzaak van crisis in een relatie. Heeft één van jullie de geld moet rollen mentaliteit en de ander de hand op de knip dan is het wachten op problemen. Nog voor er kinderen zijn is er geld. Veel geld of weinig geld. Of veel geld bij de een en weinig bij de ander. Hoe ga je met geld om en met verschillen in rijkdom? Tijdens de verkeringstijd heeft ieder eigen geld. Je bent nog losser van elkaar en hoe de een met zijn of haar geld omgaat heeft weinig invloed op de financiële huishouding van de ander. Dit wordt al anders met samenwonen. Na het huwelijk wordt dit nog belangrijker.
Wie verdient het meeste geld? Stel de een heeft een goede baan, werkt hard, maakt lange dagen en verdient veel geld. De ander is minder ambitieus, heeft misschien een lagere opleiding of heeft meer behoefte aan vrije tijd en verdient minder. Houdt ieder zijn eigen geld? Wordt alles van jullie samen? En wat als de één uit een rijk nest komt of voor het huwelijk eigen vermogen heeft opgebouwd en de ander niet. Hoe ga je hiermee om?
Tip: Praat hierover en maak heldere afspraken zodat ieder weet waar hij / zij aan toe is.
Kinderen
Onvrede over de zorgverdeling is een belangrijke oorzaak van relatieproblemen en van scheiding. Willen jullie kinderen dan is het goed hierover te spreken. Hoe zie je het gezinsleven voor je? Blijf je allebei evenveel werken of kies je voor één thuisblijvende ouder en één werkende ouder. Of gaat een van jullie parttime werken en zo ja wie.
En wat als het anders uitpakt en de zorg ondanks de afspraak het samen te doen, toch het meest neer op één ouder die hierdoor minder gaat werken. Hoe zorgen jullie dan voor elkaar. Bouwt een van jullie dan vermogen op en de ander die niet of minder werkt niet? En stel je gaat uit elkaar, heb je dan een zorgplicht voor de minder verdienende partner?
Tip: Maak hierover afspraken. Pas deze afspraken aan als het toch anders loopt.
Tijd voor jezelf en voor elkaar
Te weinig tijd voor jezelf is een vaak gehoorde klacht. Hobby’s en vrije tijd, zonder elkaar, alleen tijd. De meeste mensen hebben hieraan behoefte. Die tijd is er voor het huwelijk en die tijd zal er de eerste tijd ook wel zijn. Als de kinderen komen dan wordt het moeilijker om de dingen te blijven doen die je voor jezelf belangrijk vindt. Wat vind je hiervan, hoe verwacht je dat de ander zich opstelt. Vindt de één alleen tijd belangrijker dan de ander. Hoe zorg je dat jullie blijven toekomen aan deze behoefte zonder de ander tekort te doen?
Niets meer samen doen is funest voor je relatie. Blijf ook tijd maken voor elkaar. Ga er samen op uit, juist als er kinderen zijn of als de carrières weinig tijd overlaten.
Tip: Samen tijd maken voor eigen dingen en voor elkaar. Praat met elkaar en zorg dat je op de hoogte blijft van wat er bij de ander speelt.