Hoe ik mijn leven weer oppakte na de scheiding
13 januari 2020 
4 min. leestijd

Hoe ik mijn leven weer oppakte na de scheiding

Toen ik net gescheiden was bestonden mijn dagen uit rennen en regelen. Er moest zoveel gedaan worden, de kinderen hadden extra aandacht nodig en hun school, sport en andere verplichtingen gingen gewoon door. Ik had geen man meer waar ik op terug kon vallen. Die bij kon springen als zoon en dochter opgehaald of weggebracht moesten worden.

De scheiding was erdoor, al het papierwerk geregeld. We waren officieel uit elkaar en woonde apart, maar toch was ik nog maanden bezig met van alles regelen. Ergens vond ik het fijn, het zorgde voor afleiding. Toch kon het niet zo doorgaan. Familie en vrienden vroegen voorzichtig of het niet eens tijd werd dat ik aan mezelf ging denken.

Ik durfde niet, was bang voor de pijn die ik dan zou voelen. De pijn die continue aanwezig was, maar die ik nu nog weg kon stoppen onder alle praktische zaken. Het duurde maanden voordat ik de stap durfde te nemen. Of moet ik zeggen, moest nemen. Mijn lijf zette me stil, het was genoeg. Ik stortte in, kon niet meer. Ik was alleen nog maar moe. Tijd voor verandering!

Het zou echt niet meer goed komen

Hoe duidelijk en tastbaar de hele situatie ook was, er bleef een stemmetje in mijn achterhoofd volhouden dat het wel weer goed zou komen. Dit was tijdelijk. En hoe naïef ook, ik geloofde dat stemmetje. De scheiding zou ongedaan worden gemaakt. We zouden weer gelukkig worden en samen in ons huis wonen met de kinderen.

Die gedachtes braken me op. Want ze waren simpelweg niet waar. Ik bleef vasthouden aan iets wat nooit werkelijkheid zou worden. Ik wist het wel, maar voelde het niet zo. Er moest een knop om. Ik moest inzien dat het echt niet meer goed zou komen en dat dit de nieuwe toekomst werd voor mij en de kinderen.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Een gevoel schakel je niet zomaar uit. Uiteindelijk heb ik, op aanraden van een vriendin, contact gezocht met een hulpverlener. Met haar hulp is het me gelukt. Ik heb, voor zo ver als dat mogelijk is, de relatie met mijn ex afgesloten. Maar er waren vele gesprekken voor nodig…

Een nieuw tijdperk na mijn scheiding

Na deze beslissing, want zo voelde het, kwam er ruimte. Opeens kwam er ruimte in mijn leven om voor mezelf te gaan zorgen. Mijn vrienden en familie ondersteunde mij hierin. Hun hulp heeft het voor mij mogelijk gemaakt om opnieuw te starten, mezelf weer terug te vinden en weer goed in mijn vel te zitten. Want wat had ik mezelf verwaarloosd…

sporten na scheiding

Kom in beweging na je scheiding!

Ik kan het iedereen aanraden. Kom in beweging. Kom uit je hoofd. Iemand zei tegen me “Ga sporten! Dat is goed voor je”. Ik stond overal voor open en wilde het best proberen. Het was zeker 20 jaar geleden dat ik een sportschool van binnen had gezien. Al snel wist ik waarom ik ermee gestopt was.

Wat was sporten saai! Daar zat ik dan, op een fiets die niet vooruit kwam, een beetje om me heen te kijken. Eigenlijk wilde ik nu gewoon lekker languit op de bank hangen. Dat had ik toch wel verdiend na een lange dag werken? Maar ik hield vol. En al snel voelde ik het effect van regelmatig sporten. Ik ging me beter voelen, had minder last van stress, kreeg meer energie en zag de veranderingen aan mijn lichaam. Nooit gedacht dat mijn benen er weer zo uit konden zien. En die buik ging ook al aardig de goede kant op.

Door het sporten kreeg ik ook weer zin om gezond te eten. De snacks gingen de deur uit en werden vervangen door gezonde tussendoortjes. Met nog meer energie en een strakkere lijn tot gevolg.
Bijkomend voordeel van de sportschool zijn ook de sociale contacten. Met enige regelmaat kwam ik dezelfde mensen tegen. Ik heb er zelfs een sportvriendin aan overgehouden. Door samen te gaan sporten kan ik het nog makkelijker volhouden.

Ik gun mezelf weer leuke momenten

Een tijd lang deed ik alles voor de kinderen. Ik wilde er elk moment voor ze zijn en cijferde mezelf weg. Als ze op bed lagen plofte ik uitgeput op de bank en keek tv. Iets leuks voor mezelf doen was er niet bij. Daar werd ik niet vrolijker van. Mijn kinderen hebben recht op een vrolijke moeder, vond ik. Dus daar moest ik iets aan doen.

Ik ben er nog steeds voor mijn kinderen, maar ook voor mezelf. Ik gun mezelf weer leuke momenten. Lekker met een vriendin naar de sauna, een avondje borrelen met mijn zus ik gun mezelf weer uitstapjes. Ik ben zelfs aan een schildercursus begonnen, en ik ben er best goed in. Dat geeft een fijn gevoel. En het is een leukere avondbesteding dan suf voor de tv hangen.

Ik krijg soms het gevoel dat ik weer twintig en single ben. Behalve de kinderen is er niemand waar ik rekening mee hoef te houden. Ik kan nu weer al die dingen doen waar ik de afgelopen tijd niet aan toe kwam toen ik nog bij mijn man was.

leuke dingen doen na scheiding

Ik geniet van de mooie mensen om me heen

Net na mijn scheiding kon ik alleen het gemis zien van mijn geliefde, die er opeens niet meer was. Ik had totaal geen oog voor al die lieve mensen, die zo dicht om me heen stonden. Soms schaam ik me daarvoor, ze hebben zoveel voor mij gedaan. Gelukkig zijn mijn ogen open gegaan en kan ik nu volop genieten van alle mooie mensen om me heen.

Ik kan weer intens genieten van het samenzijn met vriendinnen en familie. Mensen waar ik positieve energie van krijg en lekker mezelf kan en mag zijn. Daarnaast zoek ik ook allerlei nieuwe contacten. Is er ergens een bijeenkomst, dan ga ik even kijken. Het is fijn om weer onder de mensen te zijn.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen