Gaan jij en je partner scheiden? Dan komt er veel op je af. Niet alleen heeft dit grote gevolgen voor je persoonlijke situatie, ook jouw omgeving krijgt te maken met de gevolgen van de scheiding. Denk dan bijvoorbeeld aan je collega’s en je werkgever. Vertel je op je werk dat je gaat scheiden? In dit blog vertel ik je hier meer over de voor-, en nadelen van deze lastige keuze.
Je collega’s en werkgever vertellen dat je gaat scheiden
Een scheiding is heel persoonlijk; de kans is dus groot dat je het heel moeilijk vindt om dit aan je collega’s vertellen. Misschien wil je het liefst helemaal niets vertellen.
Toch is het wel belangrijk om je werkgever in te lichten. Niet alleen omdat er veel voor je verandert op belastingtechnisch gebied, het kan ook zijn dat je af en toe vrij moet nemen voor afspraken met de mediator. Het is dan handig dat jouw werkgever op de hoogte is van de situatie.
Wanneer wachten met vertellen?
Misschien vind je het heel erg lastig om aan je collega’s te vertellen dat je gaat scheiden. Je weet nooit hoe je collega’s gaan reageren. Misschien ben je bang dat je collega’s denken dat je aandacht niet langer bij het werk zal zijn en alleen maar bij de scheiding.
Je bent niet verplicht om je collega’s op de hoogte te stellen; doe dit daarom ook alleen maar op een moment dat het voor jou goed voelt. Heb je het gevoel dat je collega’s en werkgever niet erg begripvol zullen reageren, maak ze dan duidelijk dat je werk niet zal leiden onder de scheiding.
Een voordeel van collega’s inlichten
Als je een goede band hebt met je collega’s, dan kan het juist heel erg prettig zijn om ze op de hoogte te stellen van jouw scheiding. Ze zullen meer begrip voor je hebben als je een keer eerder weg moet voor een afspraak met de advocaat, of wanneer het werk je zwaar valt omdat je zoveel andere dingen aan je hoofd hebt. Je collega’s zorgen dan voor steun en afleiding.
Natuurlijk hoef je niet alles te vertellen, het blijft een zeer persoonlijk onderwerp. Je bepaalt helemaal zelf wat je wel en niet deelt met je collega’s. Ook bepaal je zelf aan welke collega je het wel vertelt en aan welke niet. Je zult zien dat het je een gevoel van opluchting zal geven wanneer je je collega’s vertelt over je scheiding. 1 op de 3 mensen is gescheiden, dus de kans is groot dat je een collega treft die hetzelfde heeft meegemaakt.
Zij weten precies hoe je je voelt en waar je doorheen gaat. Ze kunnen je ook helpen met hun persoonlijke ervaringen en je advies geven.
Je collega’s worden flexibeler
Op je werk vertellen dat je gaat scheiden heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Wanneer je collega’s en werkgever hiervan op de hoogte zijn zullen ze veel flexibeler optreden wanneer je een dag vrij moet nemen. Het is nu eenmaal onvermijdelijk dat je zaken moet regelen tijdens werktijd. Als je collega’s ervan op de hoogte zijn dat je in scheiding ligt, dan kijken ze niet raar op wanneer je je even terug moet trekken om een telefoontje te plegen.
Het kan ook zijn dat je wat vaker vrij wilt nemen, omdat je er nu moet zijn voor je kinderen, of dat je na je scheiding juist extra wilt werken, omdat je meer geld nodig hebt. Als jouw werkgever jouw scheiding geschiedenis kent, dan zal hij/zij hier veel ontvankelijker voor zijn.
Conclusie
Of je nu wel of niet aan je collega’s wilt vertellen dat je gaat scheiden, dat is helemaal aan jou. Je bepaalt zelf wanneer je het vertelt en aan wie. Kies je ervoor het wel te vertellen aan je collega’s, dan zul je hier veel voordeel van hebben. Het heeft namelijk een positief effect op het accepteren, verwerken en afwikkelen van je scheiding.
Praten over je scheiden en wat je doormaakt helpt je om beter met je gevoelens om te gaan. Daarnaast zullen er veel collega’s zijn die hetzelfde als jij hebben meegemaakt; delen is helen.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.