Niet alle mannen hebben meteen een relatie na de scheiding
22 maart 2021 
2 min. leestijd

Niet alle mannen hebben meteen een relatie na de scheiding

Na de scheiding kreeg ik opvallend vaak de vraag of ik al een nieuwe vriendin had gevonden. Vooral van andere mannen. Waarom wordt er van mannen verwacht dat ze meteen weer een andere vrouw zoeken als ze gescheiden zijn?

Misschien komt het omdat ik voor mijn huwelijk lang alleen heb gewoond en dus prima voor mezelf kan zorgen. Natuurlijk vind ik het niet fijn om lange avonden alleen op de bank te zitten, maar ik kan aardig koken, de boodschappen deed ik al en strijken gaat me ook redelijk af.
Daarnaast ben ik niet op zoek naar een huishoudster, maar naar een serieuze, intieme relatie.

Na de scheiding heb ik er bewust voor gekozen om eerst deze ervaring te verwerken en weer een stabiel leven op te bouwen.

Waarom gaan mannen na de scheiding meteen weer op ‘jacht’

Na mijn scheiding organiseerde ik regelmatig een mannenavond. Gezellig met vrienden wat drinken, even niet alleen thuis op de bank. Natuurlijk komen de stoere verhalen al snel op gang. Onder mijn vrienden zijn er enkele gescheiden, dus goed om hun ervaringsverhalen te horen.

Wat bleek, ook hun gingen al snel weer op ‘jacht’ na de scheiding. Twee van hen zijn door hun vrouw verlaten. Dat geeft het mannen ego een flinke deuk. Reden te meer om snel op zoek te gaan naar een nieuwe relatie. Goed voor hun ego, want dat is het bewijs dat ze er nog best mogen zijn.

Schijnbaar voelen mannen zich niet alleen verplicht om voor ‘het zwakkere geslacht’ te zorgen, er is ook een bepaalde drang naar het bezitten van de ander. Die beschermingsdrang versterkt het ego, zolang er iemand is om te beschermen. Een scheiding maakt hier in één keer een einde aan. De ander geeft aan niet langer beschermd te willen worden. Een nieuwe relatie herstelt die trots.

Ergens kan ik wel in dit verhaal komen. Ik voelde me ook in mijn trots aangetast toen mijn ex bij me wegging. Schijnbaar kon ze prima zonder mij, maar kon ik ook zo makkelijk zonder haar?

Man alleen na scheiding

Alleen zijn na de scheiding

Het viel me zwaar om alleen te zijn na de scheiding. Ik miste de stabiliteit die een relatie biedt. Het gezelschap van een partner, zelfs als een relatie niet lekker loopt, je komt niet in een leeg huis thuis. Mijn vrienden gaven aan dat ze het ook gewoon fijn vinden als er iemand voor ze zorgt, dan is de overgang na de scheiding veel groter. Ik was al gewend om voor mezelf te zorgen voor mijn huwelijk, dus dat pakte ik vrij snel weer op.

Het gevoel van alleen zijn vond ik zwaarder dan ik van tevoren had kunnen inschatten. Ik werd echt weer helemaal teruggeworpen op mezelf. Opeens had ik tijd genoeg om over allerlei dingen na te denken. Wat wilde ik met mijn leven, vond ik mijn werk nog wel leuk en nog meer van dat soort vragen spookte door mijn hoofd. Alles lag open. Ik kon heel mijn leven vanaf hier opnieuw gaan inrichten, zonder dat ik met iemand rekening hoefde te houden.

Nieuwe relatie wanneer ik er klaar voor ben

Als ik alleen op de bank zit voel ik wel enige druk om een nieuwe relatie te zoeken. Ik wil natuurlijk ook niet alleen overblijven. Toch ben ik niet zo competitief ingesteld als mijn vrienden. Hoewel mijn vrouw mij verlaten heeft en mijn ego daar nog van moet bijkomen, voel ik het niet als een spel wat ik verloren heb. Ik voel vooral het verlies van de liefde en de intimiteit die we hadden.

Ik geloof niet dat ik mijn ex hoef te laten zien dat ik snel weer een ander kan krijgen, dat ik alweer gelukkig ben voor zij een ander heeft gevonden. Ik hoef niet te winnen, want bij een scheiding zijn er geen winnaars.

Of ik een uitzondering ben omdat ik niet meteen op zoek ga naar een andere relatie? Geen idee. Elke situatie zal anders zijn. Als een relatie al langer niet lekker liep, kun je het hoofdstuk al eerder hebben afgesloten. Maar ik moet echt nog even bijkomen en mezelf terugvinden. Ik begin pas weer aan een nieuwe relatie wanneer ik er klaar voor ben.

Over de schrijver
Vader blijven na de scheiding is moeilijk dan ik me ooit kon voorstellen. Veel ervaringsverhalen op internet worden geschreven door gescheiden vrouwen, maar mannen hebben het ook niet makkelijk en dat mag gehoord worden. Daarom deel ik graag mijn verhalen met jou.
Reactie plaatsen