Emotioneel gezien waren we allang gescheiden
13 februari 2021 
3 min. leestijd

Emotioneel gezien waren we allang gescheiden

Mijn ex wilde van mij scheiden. Op dat moment kwam het als een complete verrassing. Maar was dat wel echt zo? Ondertussen ben ik jaren verder en kan ik van een afstandje naar mijn op de klippen gelopen huwelijk kijken.

Toen was ik er heilig van overtuigd dat hij een ander had. Mijn ex bleef volhouden dat dit niet waar was. Hij was niet vreemd gegaan. Dat klopte ook wel, kwam ik later achter. Toch was er een ander soort ontrouw, emotionele ontrouw. Deze vorm van ontrouw kan nog meer schade toebrengen aan een relatie dan lichamelijke ontrouw.

Ik ben me na mijn huwelijk gaan verdiepen in emotionele ontrouw en herkende veel aspecten in mijn huwelijk. Het kan zo ongemerkt gaan, maar zo’n grote schade aanrichten. De schade was in ons geval niet meer te repareren, ons huwelijk was over.

Emotionele ontrouw heeft geleid tot onze scheiding

Achteraf hebben we beide schuld aan onze scheiding, al zag ik dat in het begin heel anders. Toen verweet ik mijn ex alles. Hij had mij van de ene op de andere dag in de kou laten staan. Zo voelde het voor mij. Natuurlijk is de werkelijkheid anders. We hebben elkaar emotioneel verwaarloosd. Beide druk met onze baan en daarbij ook nog twee kinderen, dan blijft er weinig tot geen tijd over voor elkaar. Emotioneel groeide we steeds verder uit elkaar.

Het is niet vreemd dat hij deze behoefte op een gegeven moment bij een ander ging zoeken. Eigenlijk deed ik dat zelf ook. Ik ging regelmatig met vriendinnen uit eten om even mijn gal te spuwen over mijn man. Daar heb ik nooit iets achter gezocht, dat deden wel meer vrouwen toch? Blijkbaar deed mijn ex dat ook, maar dan bij een andere vrouw. In plaats van lichamelijke momenten deelde ze andere intieme momenten.

Ik denk wel dat hij op een bepaald moment verliefd op haar is geworden. Hij heeft dat nooit toegegeven, maar niet heel lang na de scheiding kregen ze een relatie. In de goede gesprekken met haar kon hij zijn emotionele behoefte bevredigen. Dat schepte een stevige band en groeide uit tot een relatie. Eigenlijk net als wij vroeger begonnen zijn.

Emotioneel ontrouw

Waarom was hij mij emotioneel ontrouw?

Natuurlijk heb ik er lang over nagedacht waarom mijn ex mij emotioneel ontrouw was. De laatste jaren was er steeds minder genegenheid, intimiteit en vertrouwen tussen ons. We waren puur praktisch bezig in onze relatie. Waar het aan ontbrak was een diepe, pure vorm van communicatie.

Emotionele ontrouw hoeft ook geen reden te zijn om uit elkaar te gaan. Je verhaal doen bij iemand anders dan je eigen partner is soms gewoon nodig. Zolang er ook tussen beide partners een gezonde, open communicatie is. En dat was precies waar het bij ons aan ontbrak.

Had ik de scheiding kunnen voorkomen?

Deze vraag heeft oneindig vaak door mijn hoofd gespookt. We zijn onze relatie begonnen als goede vrienden die ook meer voor elkaar voelde. In het begin konden we urenlang met elkaar praten. Hierdoor werd onze band steeds sterker, dat kan ik me nog goed herinneren.

Een goede relatie heeft werk nodig, om die band van vertrouwen, vriendschap en begrip sterk te houden. Ergens onderweg zijn we dat vergeten. Tot we op het punt kwamen dat het niet meer te redden was. Er was te veel beschadigd, het vertrouwen was weg.

Ergens zijn we gestopt met onze emoties en problemen met elkaar te delen. Er ontstond een emotionele afstandelijkheid binnen onze relatie. Misschien als ik op dat punt had ingegrepen, waren we nu nog steeds bij elkaar. Het gebrek aan intimiteit en genegenheid is er langzaam in geslopen. Ik kan er nu nog steeds mijn vinger niet op leggen.

Achteraf is altijd makkelijk praten, maar als ik toen had gemerkt dat ik liever mijn problemen vertelde aan een ander persoon dan mijn eigen partner had ik misschien op tijd aan de bel kunnen trekken. Als we toen waren gaan werken aan onze communicatie was het nooit zover gekomen. Natuurlijk was het hard werken geweest om onze relatie weer op het goede spoor te krijgen en misschien was het na verloop van tijd wel op iets anders stukgelopen.

Het is een wijze les die ik hieruit geleerd heb. Emotionele intimiteit is net zo belangrijk in een relatie als lichamelijke intimiteit.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen