Echtscheiding en je werk: heeft het impact op je werk?
16 juni 2021 
3 min. leestijd

Echtscheiding en je werk: heeft het impact op je werk?

Er is vrijwel niets zo ingrijpend als je echtscheiding. Het heeft niet alleen veel impact op je privéleven, maar het kan ook je werk beïnvloeden. Moet je dit eigenlijk wel delen met je leidinggevende en op welke manier kan een echtscheiding impact hebben op je werk? In dit blog vind je een aantal antwoorden, inclusief tips om goed om te gaan met je echtscheiding in combinatie met je werk.

De impact van een echtscheiding

Een echtscheiding heeft vaak diepgaande gevolgen voor je leven. Het is daarom niet gek dat je in eerste instantie door een rouwproces gaat. Je moet leren omgaan met de veranderingen in je leven en afscheid nemen van het leven dat je met je partner had. Zo heeft een echtscheiding impact op de volgende aspecten van je leven:

Financiën

Vaak zorgt het financiële plaatje voor veel stress tijdens een echtscheiding. Alles wat jullie samen hebben opgebouwd, moet nu verdeeld worden. Mogelijk hebben jullie daar al afspraken over gemaakt bij de notaris, maar misschien ook niet. Dit zorgt niet alleen voor veel onzekerheid, maar ook voor veel geldzorgen. Je zult vrijwel altijd met minder moeten rondkomen dan voorheen.

Woning

Iedere echtscheiding gaat gepaard met veranderingen in de woonsituatie. Gaat één van jullie verhuizen of willen jullie beiden op zoek naar een andere woning? Dit zorgt hoe dan ook voor stress. Het vinden van een betaalbare woonruimte is een uitdaging, maar daarna komt de verhuizing nog. Dit is een intensieve periode die veel energie vraagt, waardoor je mogelijk minder ruimte hebt voor andere belangrijke zaken in je leven.

Kinderen

Hebben jullie samen kinderen? Dan staat hun leven ook plotseling op zijn kop. Je moet daardoor niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan het troosten en ondersteunen van je kinderen. Het is ook lastig wanneer de voogdij voortaan gedeeld wordt. Je moet eraan wennen dat je je kinderen minder ziet en een schema maken om werk en kinderzorg te combineren.

Status

Dit aspect wordt vaak vergeten wanneer het om echtscheidingen gaat, maar is niet onbelangrijk. Je status in de maatschappij verandert. Dat betekent ook dat je dagelijks leven er anders uit gaat zien. Wil je weer aan een nieuwe relatie beginnen? Dan kom je mogelijk in een samengesteld gezin terecht. Ook feestdagen en vakanties zijn minder vanzelfsprekend.

Echtscheiding en werk

Hoe beïnvloedt een echtscheiding je werk?

Het is duidelijk dat je leven enorm verandert wanneer je in een echtscheiding zit. Het is daardoor niet vreemd dat dit je werk beïnvloedt. Zo ervaren de meeste mensen concentratieproblemen wanneer ze in stressvolle situaties zitten. Je hebt genoeg andere dingen aan je hoofd en ervaart ook veel stress, wat het lastiger maakt om je te concentreren op je werk. Hierdoor ben je ook minder productief. Ook vermoeidheidsklachten komen vaak voor.

Ziekteverzuim

Soms zijn de klachten die je door een echtscheiding ervaart zo erg, dat je niet in staat bent om te werken. Het ziekteverzuim bij mensen die scheiden is daarom hoger dan bij mensen die niet in een echtscheiding zitten. Doordat een echtscheiding geen ziekte is, ligt het niet altijd voor de hand om ziekteverlof aan te vragen. Bij ernstige fysieke of mentale klachten kan dit wel een optie zijn. Dit doe je altijd in overleg met je werkgever, waarbij je de volgende vragen naloopt:

  • Word je er beter van wanneer je een paar weken thuis bent zonder afleiding?
  • Kunnen er eventueel aanpassingen worden gedaan die je werk makkelijker maken?
  • Kun je hulp van een coach inschakelen voor het rouwproces?

Moet je het vertellen op je werk?

Dit is de hamvraag wanneer je met een echtscheiding te maken krijgt. Vertel je het op je werk? Dit is voor een groot deel afhankelijk van jouw wensen en de situatie op je werk. Over het algemeen geldt dat het beter is om je leidinggevende op de hoogte te brengen van de echtscheiding. Dit betekent niet dat je alle details op tafel hoeft te leggen, maar een simpele melding van de echtscheiding kan helpend zijn. Je kunt mogelijk op meer begrip rekenen wanneer je even minder functioneert en het maakt het makkelijker wanneer je praktische zaken moet regelen. In de volgende situaties moet je voorzichtig zijn met het delen van je echtscheiding:

  • Wanneer je een slechte band met je leidinggevende hebt. Dit kan jullie verstandhouding verslechteren.
  • Wanneer er een strikt personeelsbeleid is. Er is dan minder ruimte en begrip voor persoonlijke problemen, wat tegen je kan werken.
  • Wanneer je een tijdelijk contract hebt. Mogelijk schrikt de echtscheiding je werkgever af.
  • Wanneer je op het punt staat om promotie te krijgen. Dit kan in gevaar komen wanneer je werkgever denkt dat je voorlopig minder goed presteert.

Hoe combineer je een echtscheiding met je werk?

Het is een uitdaging om je werk met je echtscheiding te combineren, maar het is niet onmogelijk. De volgende tips maken deze periode makkelijker:

  • Neem collega’s in vertrouwen en lucht af en toe je hart.
  • Bespreek verlofmogelijkheden met de HR-afdeling.
  • Geef op tijd aan wanneer je in de knoop raakt.
  • Overleg of je tijdelijk kortere werkweken kunt maken.
  • Maak concrete afspraken met je leidinggevende.
  • Deel niet te veel persoonlijke informatie met je werkgever.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen. Heb je deze blogs al gelezen:

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen