Zorgkorting bij kinderalimentatie: zo werkt het
21 februari 2020 
2 min. leestijd

Zorgkorting bij kinderalimentatie: zo werkt het

Op mijn website vind je, zowel in artikelen als in blogs, veel informatie over kinderalimentatie. Zo vertel ik je onder meer hoe we kinderalimentatie berekenen, hoe lang je kinderalimentatie moet betalen en wanneer je de kinderalimentatie kunt laten wijzigen. In die artikelen komen de begrippen ‘behoefte’ en ‘draagkracht’ veel aan bod. Een ander belangrijk begrip, de ‘zorgkorting’ is tot nu toe een beetje onderbelicht gebleven. Daarom vertel ik je er in dit blog alles over.

Wat is zorgkorting?

Zorgkorting is de korting die je als alimentatiebetalende ouder op het alimentatiebedrag mag toepassen op het moment dat je één of meerdere dagen per week voor de kinderen zorgt. De hoogte van de korting hangt af van de vraag hoeveel dagen je gemiddeld per week voor de kinderen zorgt. Hoe meer jullie de zorg verdelen, hoe meer kosten je zelf moet maken en hoe hoger de zorgkorting.

Bij de berekening van de kinderalimentatie houden advocaten en mediators altijd automatisch rekening met de zorgkorting.

Wat is zorgkorting

Hoe hoog is de zorgkorting? 

De hoogte van de zorgkorting is dus afhankelijk van de vraag hoeveel dagen je gemiddeld per week voor de kinderen zorgt. Hierbij rekenen we ook de vakanties mee.

Vervolgens houden we  bij de berekening van de zorgkorting een percentage van de behoefte van de kinderen aan:

  • Je krijgt 15% zorgkorting als de kinderen gemiddeld 1 dag per week bij jou zijn.
  • Je krijgt 25% zorgkorting als de kinderen gemiddeld 2 dagen per week bij jou zijn.
  • Je krijgt 35% zorgkorting als de kinderen gemiddeld 3 dagen per week bij jou zijn.

Hebben jullie samen onvoldoende draagkracht om in de kosten van de kinderen te voorzien? Dan kan het percentage van de zorgkorting worden verlaagd.

Voorbeeldberekening zorgkorting 

Ben en Willemijn zijn gescheiden en ouders van Floortje en Vera. Floortje en Vera wonen 4 dagen per week bij Willemijn en 3 dagen per week bij Ben. De kosten van de kinderen zijn € 550,- per maand. De draagkracht van Ben is € 1.085,- en de draagkracht van Willemijn bedraagt € 465,-. Samen is hun draagkracht dus € 1.550,- .

Omdat de meiden 3 dagen per week bij Ben zijn bedraagt de zorgkorting voor Ben € 192,50 (35% van € 550,-).

Voorbeeldberekening zorgkorting

De berekening van de verdeling van de kosten van de kinderen is dan als volgt:

Ben : € 1.085,- / € 1.550,- x € 550,- – € 157,50 = € 227,50

Willemijn : € 465,- / € 1.550,- x € 550,- = € 165,-

In dit voorbeeld is de draagkracht van Willemijn 30% (€ 465,- / € 1.550,- x 100) van de totale draagkracht. Daarom moet zij ook 30% van de kosten van de meiden voor haar  rekening nemen. Ben neemt de andere 70% (€1.085,- / € 1.550,- x 100) voor zijn rekening. Hij moet dus eigenlijk € 385,- kinderalimentatie aan Willemijn betalen. Maar omdat de meiden 3 dagen per week bij hem zijn, nemen we aan dat hij zelf maandelijks € 157,50 aan kosten maakt. Daarom mag hij dat bedrag op de te betalen kinderalimentatie in mindering brengen.

Co-ouderschap, kinderalimentatie & zorgkorting?

In een van mijn eerdere blogs vertelde ik je dat er ook bij co-ouderschap een mogelijkheid bestaat dat je kinderalimentatie moet betalen. Het antwoord op de vraag of je kinderalimentatie moet betalen hangt namelijk af van jullie draagkracht, niet van de hoeveelheid tijd jullie met de kinderen doorbrengen. En het uitgangspunt bij co-ouderschap is dat in beide huishoudens de situatie ongeveer gelijk moet zijn. 

Bij co-ouderschap hanteren we een maatwerkberekening. Daarbij kijken we ook naar wie van jullie de verblijfsoverstijgende kosten (kosten voor school, sociale/sportieve activiteiten en voor grote uitgaven als een fiets) voldoet.

Vragen

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
A ter Beek
Door

A ter Beek

op 11 Feb 2021

Beste lezer, Mijn ex partner is naar het buitenland vertrokken voor een periode van 3 jaar. Onze kinderen van 18, 17 en 14 jaar verblijven nu alle dagen van het jaar bij mij. Aan mij betaald hij kinderalimentatie. Alleen is zijn voorstel nu om hierop een 2.5% zorgtoeslag per maand in te houden. Dit omdat de kinderen, waarschijnlijk, 4 weken per jaar bij hem gaan doorbrengen. Naar mijn mening valt dit onder vakantieverblijf van de kinderen bij hun vader en heeft dit niet met structurele zorg te maken. En daarmee heeft hij wat mij betreft geen 'recht" op inhouding van deze 2.5%. Sta ik in mijn recht? Graag lees ik een reactie.

Reggie
Door

Reggie

op 16 May 2021

Vader moet alle kosten die hij voor zijn kinderen maakt, kunnen betalen uit zijn aandeel dat volgens draagkracht is berekend. Vakanties worden altijd meegerekend bij het bepalen van de hoogte van de zorgkorting, zodat het aandeel niet wordt overstegen. Als vader zijn volledige aandeel naar u overmaakt als zijnde alimentatie, betekent dat eigenlijk dat hij zelf geen geld meer heeft (uit zijn aandeel) om te kinderen te voeden, uitstapjes te doen, bedden te regelen als ze blijven slapen etc. Ervan uitgaande dat in de huidige situatie vader zijn aandeel volledig als alimentatie naar u overmaakt, is het niet meer dan redelijk dat daar een korting op vastgesteld wordt. Dat deel hoeft u immers zelf niet aan de kinderen te besteden aangezien ze dan niet bij u zijn.

Reactie plaatsen