Page content

Recepten bij Scheiding

Al dat geregel en geen zin of tijd om goed te eten? Hier wat recepten van makkelijke en toch (enigszins) gezonde gerechtjes. Onder mijn pseudoniem Advocaat in de Keuken tref je op mijn Facebook-pagina nog veel meer recepten.

De Pisa-Pizza:

Een kant en klaar pizza uit het vriesvak
Beleg uit je koelkast en / of voorraadkast, bijvoorbeeld (niet alles tegelijk maar naar smaak kiezen): extra kaas, vleeswaren, tomaat, prei, ansjovis, kappertjes, olijven, …
In de oven en dan, als je het in huis hebt, afmaken met wat rucola, olijfolie en peper.

Tip: Je kan de kant en klare pizza ook vervangen door voorgebakken naan broodjes en die beleggen. Je krijgt dan nog meer het zelfgemaakte pizza idee.

Snelle Quiche

Kant en klaar bladerdeeg
Boter of olie om bakvorm mee in te vetten
Eieren (voor 4 personen: 4 eieren, voor 1 persoon 2 eieren)
Zacht geitenkaasje
Broccoli (eerst kort blancheren)
Gerookte ontbijtspek (biologisch) in plakjes gesneden

Vet de bakvorm in met boter of olie. Bedek met de plakjes bladerdeeg. Zet de vorm in de op 220 graden Celsius voorverwarmde oven. Na ongeveer 15 à 20 minuten eruit halen. Het bladerdeeg is gaar en lichtbruin van kleur.
Verdeel de broccoli in roosjes. Als er nog broccoli over is, mix die dan mee met de eieren en de kaas. Doe de eieren met de geitenkaas en het restant van de broccoli in de keukenmachine en mix.
Leg de broccoliroosjes op het bladerdeeg. Giet hierover het eiermengsel. Dek af met de plakjes ontbijtspek en eventueel met wat reepjes bladerdeeg, voor de sier. Zet het geheel (afhankelijk van de grootte) ongeveer 15 à 25 minuten in de oven op 180 graden Celsius.

makkelijke maar toch feestelijke recepten

Leuke ideetjes voor snel en makkelijk maar toch feestelijk koken vind je in ‘Nigella Express’ van Nigella Lawson. Zij geeft hierin tips om je keuken zo te vullen dat je altijd in een handomdraai lekkere gerechten op tafel kunt toveren. Zij adviseert bijvoorbeeld om standaard feta (is best lang houdbaar als je de vacuüm verpakte versie kiest) in de koelkast te hebben, naast een ruim assortiment groente en fruit. Heb je aan het eind van de week groenten over die niet lang houdbaar meer zijn dan maak je hiervan een quiche. Van overgebleven fruit kan je altijd een shake of moes maken.
Voor de voorraadkast raadt Nigella aan om dingen als geroosterde paprika in een pot, blokjes tomaat in blik (goede kwaliteit), kant en klare tortilla’s, gedroogde pasta, etc. in huis te hebben. Bij gebrek aan inspiratie kijk ik ook vaak op haar site www.nigella.com.

Tomatensaus van mijn moeder

Basis voor tomatensoep of saus. Makkelijk te maken en als je veel maakt kan je het invriezen. Pak een of twee grote ovenschotels of een grote pan met dikke bodem. Koop veel tomaten, zoveel als je in je oven kwijt kan. Zo’n drie tot vijf kilo. Snijd alle tomaten in vieren en doe ze in de pan of ovenschotel(s). doe er een stuk of zes teentjes knoflook door, wat laurierblaadjes (twee), veel peper, wat donkere basterdsuiker (een kleine eetlepel), wat olijfolie erover en dan het geheime bestanddeel: wat Martini, Madeira of sherry. Een ‘splash’ zoals Nigella zou zeggen. Zet de boel ongeveer 40 minuten in de oven op 200 graden (hetelucht). Haal de laurierblaadjes eruit en draai alles door een zeef. Nu heb je een warme verse tomatensoep, ook koud te eten in de zomer als gazpacho. Of je hebt, wat verder ingekookt een pastasaus. Vries flink wat in zodat je later in een handomdraai een supergezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Onder mijn pseudoniem Advocaat in de Keuken tref je op mijn Facebook-pagina nog veel meer recepten.

Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken