Recepten bij scheiding

Tijdens al dat regelen ontbreekt de tijd en de zin vaak om lekker en voedzaam te koken. Hier vind je wat recepten van makkelijke en toch (enigszins) gezonde gerechtjes. Onder mijn pseudoniem Advocaat in de Keuken vind je op mijn Facebookpagina nog veel meer recepten.

De Pisa-Pizza

Gebruik als bodem een kant-en-klaar pizza uit het vriesvak en beleg deze met beleg dat je nog in huis hebt. Je kunt denken aan kaas, vleeswaren, tomaat, prei, ansjovis, kappertjes en olijven. Probeer wel een beetje de smaken te kiezen, want niet alle combinaties zijn even lekker.

Plaats de belegde pizza in de oven en kleed hem na het bakken eventueel nog aan met wat rucola, olijfolie of peper, mocht je dat in huis hebben.

Je kan de kant-en-klare pizza ook vervangen door voorgebakken naan-broodjes en die beleggen. Je krijgt dan nog meer het idee van een zelfgemaakte pizza.

Snelle Quiche

Wat heb je nodig?

- Kant-en-klaar bladerdeeg

- Boter of olie om de bakvorm mee in te vetten

- Eieren (voor 4 personen: 4 eieren, voor 1 persoon 2 eieren)

- Zacht geitenkaasje

- Broccoli (eerst kort blancheren)

- Gerookt ontbijtspek (biologisch) in plakjes gesneden

Hoe maak je het?

Vet de bakvorm in met boter of olie. Bedek het met de plakjes bladerdeeg. Zet de vorm in de voorverwarmde oven op 220 graden Celsius. Na 15 tot 20 minuten haal je de bakvorm uit de oven. Het bladerdeeg is gaar en lichtbruin van kleur.

Verdeel de broccoli in roosjes. Als er nog broccoli over is, mix die dan mee met de eieren en de kaas. Doe de eieren met de geitenkaas en het restant van de broccoli in de keukenmachine en mix door elkaar.

Leg de broccoliroosjes op het bladerdeeg. Giet hier het eiermengsel over. Dek af met de plakjes ontbijtspek en eventueel met wat reepjes bladerdeeg, voor de sier. Zet het geheel (afhankelijk van de grootte) nog 15 tot 25 minuten in de oven op 180 graden Celsius.

Makkelijke, maar toch feestelijke recepten

In ‘Nigella Express’ van Nigella Lawson vind je leuke ideëen om snel en makkelijk gerechten te maken die toch feestelijk zijn. Zij geeft hierin tips om je keuken zo te vullen dat je altijd in een handomdraai lekkere gerechten op tafel kunt toveren. Ze adviseert bijvoorbeeld om standaard feta (is best lang houdbaar als je de vacuüm verpakte versie kiest) in de koelkast te hebben, naast een ruim assortiment van groente en fruit. Heb je aan het eind van de week groenten over die niet lang houdbaar meer zijn, dan maak je hiervan een quiche. Van overgebleven fruit kan je altijd een shake of moes maken.

Voor de voorraadkast raadt Nigella aan om dingen als geroosterde paprika in pot, blokjes tomaat in blik (goede kwaliteit), kant-en-klare tortilla’s en gedroogde pasta in huis te hebben. Bij gebrek aan inspiratie kijk ik ook vaak op haar site www.nigella.com.

Tomatensaus van mijn moeder

Deze tomatensaus kun je prima gebruiken als basis voor tomatensoep of saus. Hij is makkelijk te maken en als je veel maakt, kan je het invriezen voor een later moment.

Hoe maak je het?

Pak een of twee grote ovenschotels of een grote pan met dikke bodem. Koop veel tomaten, zoveel als je in je oven kwijt kunt, dus zeker zo’n drie tot vijf kilo. Snijd alle tomaten in vieren en doe ze in de pan of ovenschotel(s). Voeg er een stuk of zes teentjes knoflook, twee laurierblaadjes, veel peper, een kleine eetlepel donkere basterdsuiker en wat olijfolie aan toe. Tot slot overgiet je dit alles met het belangrijkste bestanddeel: de Martini, Madeira of sherry. Een ‘splash’ zoals Nigella zou zeggen. Zet de boel ongeveer 40 minuten in de oven op 200 graden (hetelucht). Haal de laurierblaadjes eruit en draai alles door een zeef. Nu heb je een warme verse tomatensoep, die in de zomer ook koud te eten is als gazpacho. Kook je hem wat verder in, dan heb je een heerlijke pastasaus. Vries flink wat in zodat je later in een handomdraai een supergezonde maaltijd op tafel kan zetten.


Onder mijn pseudoniem Advocaat in de Keuken vind je op mijn Facebookpagina nog veel meer recepten.

Reactie plaatsen