Indexering alimentatie 2023: hoe zit dit?
08 december 2022 
2 min. leestijd

Indexering alimentatie 2023: hoe zit dit?

Betaal je alimentatie aan je ex-partner en/of kinderen? Of ontvang je alimentatie van je ex-partner voor je kinderen of jezelf? Elk jaar worden alimentatiebedragen aangepast op basis van indexering. Wat de hoogte van de indexering is, wordt medio half november bekendgemaakt door de overheid. 

Wat betekent dit voor jou en op welke manier kan ik je bijstaan voor de indexering alimentatie 2023? Ik leg je graag uit hoe het werkt en zet de belangrijkste zaken voor je uiteen. 

Wat is indexering alimentatie?

Elk jaar wordt de hoogte van het alimentatiebedrag door de overheid verhoogd met een bepaald percentage. Dit wordt ook wel alimentatie indexering genoemd. In 2023 is het indexeringspercentage vastgesteld op 3,4%. 

Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2023 meer alimentatie gaat betalen aan je ex-partner en/of kinderen. Ontvang je partner- of kinderalimentatie? Dan gaat het alimentatiebedrag vanaf deze datum omhoog. 

Voor welke alimentatie geldt indexering?

Indexering is van toepassing op zowel kinder- als partneralimentatie. Ieder jaar veranderen zowel het loon als het prijspeil. Om die reden moet ook de alimentatie worden aangepast. De indexering werkt niet automatisch, dit moet je zelf aanpassen. Daarom is het belangrijk wijzigingen in de gaten te houden. 

De Minister voor Rechtsbescherming maakt het indexeringspercentage altijd bekend via de Staatscourant en landelijke dagbladen. Ontvang je alimentatie van je ex-partner? Je kunt hem/haar een reminder sturen met betrekking tot de alimentatie indexering. 

Wat is het indexeringspercentage voor 2023?

Wat is het indexeringspercentage voor 2023?

Voor 2023 is het indexeringspercentage vastgesteld op 3,4%. Vanaf 1 januari 2023 worden de bedragen van de partner- en kinderalimentatie met dit percentage verhoogd. 

Betaal je alimentatie? Let er dan vooral op dat je dit vanaf januari 2023 aanpast in je financiële administratie. Bang om het te vergeten? Schrijf het in je agenda om eventuele conflicten of geschillen te voorkomen. 

Is indexering alimentatie verplicht?

De jaarlijkse indexering van alimentatie is wettelijk verplicht. Dit betekent dat de alimentatie ieder jaar moet worden verhoogd op basis van de gegevens die de overheid aanlevert. De bedragen worden niet automatisch aangepast, dit is iets wat je zelf moet regelen. 

Stijgt je eigen loon niet, dan is dat geen excuus om de indexering niet toe te passen. Het is mogelijk om uit te rekenen wat het nieuwe alimentatiebedrag wordt. Dit doe je bijvoorbeeld via de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). 

Hoe ik jou kan helpen met alimentatie indexering

Wil je meer weten over de indexering alimentatie 2023 of wordt de jaarlijkse indexering door je ex-partner niet toegepast voor de partner- of kinderalimentatie? Trek vooral bij mij aan de bel, want ik bied je graag een toekomst na je scheiding

Je kan namelijk tot vijf jaar niet ontvangen indexering terugvorderen van je ex-partner. Is dit ook voor jou van toepassing? Laat het me vooral weten, want ik ga graag voor je aan de slag. Bel of mail voor het maken van een afspraak of intake.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen