Wanneer is een scheiding definitief?
28 maart 2023 
2 min. leestijd

Wanneer is een scheiding definitief?

Er komt veel kijken bij een scheiding, in veel gevallen is een mediator nodig om tot vaste afspraken te komen. Daarna gaan de getekende documenten naar een advocaat. De advocaat zal deze indienen bij de rechtbank. Veel termen zullen voorbijkomen in deze al lastige periode, zoals verzoekschrift, echtscheidingsbeschikking en akte van berusting.

Wanneer is een scheiding definitief? Dit is voor beide partijen de belangrijkste vraag. In dit blog kun je hier meer over lezen.

Wanneer is een echtscheiding definitief?

Een echtscheiding is definitief wanneer de echtscheidingsbeschikking ingeschreven is in de burgerlijke stand. Dit moet gedaan worden in de gemeente waar jullie getrouwd waren. De echtscheidingsadvocaat is degene die de benodigde documenten voor de scheiding naar de gemeente stuurt. De definitieve dag van de scheiding is de datum waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand de echtscheiding inschrijft.

De ambtenaar zal dan een brief naar je sturen waarin de datum van de inschrijving vermeld staat. De inschrijving van de echtscheiding zal vermeld worden op de huwelijksakte. Heb je een bewijs nodig van de scheiding? Dan kan deze akte als bewijs dienen. Je kunt deze altijd aanvragen bij de gemeente waar je getrouwd was.

Waarom is dit belangrijk?

Het is voor veel mensen die in een scheiding liggen belangrijk om te weten wanneer de scheiding definitief is. Er gebeurt namelijk veel in deze periode van je leven, terwijl je tegelijkertijd het gevoel hebt dat jouw leven stil staat of dat je niet verder kunt. Je wilt door met je leven, jouw eigen leven weer opnieuw opbouwen.

De scheiding staat vaak in de weg van nieuwe stappen kunnen nemen of een nieuw leven kunnen opbouwen. Om verder te kunnen gaan is het ook nodig om ergens een punt achter te kunnen zetten.

Wanneer is een scheiding definitief?

Wat is een echtscheidingsbeschikking?

Een verzoekschrift voor een scheiding wordt naar de rechtbank gestuurd. De rechtbank zal bij goedkeuring een echtscheidingsbeschikking afgeven. Dit kun je zien als de uitspraak van de rechter op schrift. Hierin geeft de rechter schriftelijk toestemming aan jullie om te scheiden. Je bent echter nog niet gescheiden na deze toestemming van de rechter.

Eerst zal de echtscheiding in de registers van de gemeente moeten worden geschreven. Er staat een tijd van zes maanden voor het inschrijven de echtscheiding. Wordt het niet binnen deze periode gedaan, dan zal de echtscheidingsbeschikking vervallen. Is de echtscheiding dan nog wel gewenst? Dan is er een nieuwe beschikking nodig van de rechtbank.

Wat is de relatie met de akte van berusting?

Na de uitspraak van de rechter heb je drie maanden de tijd om hiertegen in beroep te gaan. Dit gebeurt echter zelden bij een scheiding. Door een akte van berusting te tekenen laat je weten dat je het eens bent met de uitspraak. Je berust dan in de uitspraak en gaat niet meer in hoger beroep. Als de akte van berusting is getekend, dan gaat het samen met de echtscheidingsbeschikking naar de gemeente waar jullie getrouwd zijn.

De echtscheiding wordt in de registers van de burgerlijke stand ingeschreven. De scheiding is dan officieel rond. Een akte van berusting is een document waarmee je de scheiding kunt versnellen. Er staan drie maanden voor dit juridische proces, maar deze tijd wordt verkort door beiden de akte eerder te tekenen.

Registratie van de echtscheidingsbeschikking: in welke tijd en wie doet dit?

Een echtscheidingsbeschikking moet worden ingeschreven om bekrachtigd te worden.

Wanneer de echtscheidingsbeschikking onherroepelijk is, moet deze binnen zes maanden worden ingeschreven. In de meeste gevallen is het de advocaat van de verzoekende partij die de beschikking aanbiedt aan een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Is er aan alle voorwaarden voldaan? Dan zal de ambtenaar een vermelding van echtscheiding toevoegen aan de huwelijksakte.

Is het huwelijk buiten Nederland gesloten? Dan wordt de zaak behandeld door de ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen