Testament na scheiding: wat moet je regelen?
23 mei 2024 
3 min. leestijd

Testament na scheiding: wat moet je regelen?

Vraag jij je af of jouw testament nog geldig is na de scheiding? Als je gaat scheiden en je verandert je testament niet dan staat je ex-partner nog wel in het testament, maar deze aanwijzing heeft geen inhoud meer. Het is wel verstandig om na een belangrijke levensgebeurtenis je testament te laten controleren om te zien of het nog voldoet aan je wensen. Wil je toch zekerheid? Ga dan even langs de notaris om je testament na te laten kijken. In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten over het regelen van een nieuw testament na de scheiding.

Nieuw testament na scheiding

Veel mensen laten na de scheiding een nieuw testament opmaken. Dit is belangrijk om verschillende redenen.

Ouderlijk gezag

Normaal gesproken hebben beide ouders na een scheiding ouderlijk gezag totdat de kinderen volwassen zijn. Dit gezag houdt ook in dat je het bewind hebt over het vermogen van je kinderen. Hieronder valt ook jouw erfenis, mocht je komen te overlijden voordat je kinderen volwassen zijn. Zolang je kinderen minderjarig zijn, moet jouw ex de erfenis beheren. Als je dit niet wilt, dan kun je een bewindvoerder en een executeur benoemen in je testament.

Gezinsoverlijden

Stel je voor dat je samen met je kind een ongeluk krijgt. Het kan in dat geval gebeuren dat jij eerst overlijdt en daarna jouw kind. In dit geval gaat de erfenis naar jouw kind. Maar op het moment dat jouw kind overlijdt, gaat zijn/haar erfenis, inclusief jouw erfenis, naar je ex-partner. Als je dit niet wilt, dan kun je een tweetrapsmaking laten opnemen in je testament.

Ouderlijk vruchtgenot

Jouw ex-partner is onderhoudsplichtig totdat jouw kind 21 jaar oud is. Hier staat tegenover dat je ex ook recht heeft op het ouderlijk vruchtgenot van het vermogen van de kinderen. Als jij effecten of spaargeld nalaat aan je kinderen, dan kan jouw ex aanspraak maken op het dividend of de rente. Wil je dit niet, dan kun je dit laten opnemen in je nieuwe testament.

Wat zet je na de scheiding in een testament?

Wat zet je na de scheiding in een testament?

Als je een nieuw testament laat opstellen, dan is het verstandig om de volgende clausules op te laten nemen:

Herroeping

Laat je nieuwe testament beginnen met het herroepen van je vorige testament(en). Deze herroeping geldt niet voor eventuele volmachten. Heb jij een levenstestament waarin je ex als gevolmachtigde vermeldt staat? Dan dien je deze apart te herroepen.

Erfgenamen

Als het goed is dan staan in je oude testament je partner en kinderen vermeld als erfgenamen. In je nieuwe testament benoem je alleen je kinderen als erfgenamen. Als je tegelijkertijd overlijdt met je kinderen, dan zal jouw erfenis naar je ouders, broers en zussen gaan. Dit is zo geregeld in de wet. Wil je niet dat de gehele erfenis naar je ouders, broers en zussen gaat, dan kun je in je nieuwe testament ook een reserve erfgenaam benoemen. Dit kan bijvoorbeeld een ander familielid zijn of een goed doel.

Tweetrapsmaking

Als jouw kinderen nog geen eigen testament hebben, dan kun je in jouw testament bepalen waar het restant van jouw erfenis heen gaat als een kind na jou komt te overlijden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer jullie samen een ongeluk krijgen en jij eerst overlijdt en je kind een paar dagen later. Heb je geen tweetrapsmaking opgenomen in je testament, dan erft jouw ex (via jouw kind) een gedeelte van jouw erfenis. Als je geen broers of zussen achterlaat, is je ex zelfs de enige erfgenaam. Het is daarnaast gebruikelijk om je reserve erfgenaam ook als begunstigde aan te wijzen van de tweetrapsmaking.

Ouderlijk vruchtgenot

Wanneer je kinderen jonger zijn dan 21 jaar, dan kun je het ouderlijk vruchtgenot in je testament uitstellen. Je ex heeft dan geen recht op dividend of rente uit je erfenis. Het geld komt dan aan je kinderen zelf toe.

Voogdij

Je kunt in je nieuwe testament ook een voogd benoemen, voor het geval jij en je ex beide overlijden voordat de kinderen 18 jaar zijn. De voogd kan bijvoorbeeld één van je ouders zijn of je broer of zus. Zodra de kinderen 18 jaar zijn vervalt de voogdijschap.

Executeur

In je testament kun je niet laten opnemen dat je ex geen recht heeft op ouderlijk gezag, maar je kunt wel een executeur aanwijzen. Deze wikkelt namens de erfgenamen de erfenis af. Dit kan bijvoorbeeld je vader of je moeder zijn. Het is verstandig om in je testament ook te laten opnemen wat de eindleeftijd is, zodat je dit later niet meer hoeft te wijzigen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen