Als je regelmatig mijn blogs leest weet je dat ik niet alleen jou zo zorgvuldig mogelijk door je scheiding heen wil helpen, maar ook je kind(eren). Mijn doel is om jullie tijdens de scheiding een zo goed mogelijke basis voor de toekomst mee te geven. Bij zo’n ingrijpende gebeurtenis tellen dan natuurlijk niet alleen de juridische aspecten. Ook de emotionele aspecten moeten een plek krijgen. Daarom schenk ik daar ook altijd veel aandacht aan. Vandaag staan daarbij de kinderen centraal.
Kinderen en scheiden
Zoals jullie misschien weten ben ik zelf een kind van gescheiden ouders. Ik heb ervaren welke emoties er tijdens een scheiding allemaal binnen een gezin kunnen spelen. En weet dus ook hoe het voelt als je ouders gaan scheiden.
Kinderen wiens ouders gaan scheiden hebben hun eigen emoties, vragen en onzekerheden, maar zien en voelen ook dat hun ouders worstelen. Op zijn minst met verdriet, maar soms ook met een vechtscheiding. Kinderen voelen zich dan vaak schuldig, of verantwoordelijk voor de communicatie tussen hun ouders. Vaak voelen zij zich ook verantwoordelijk voor het geluk van hun ouders. Daarom houden zij tijdens een scheiding vaak hun gevoelens voor zichzelf, omdat zo hun ouders niet te belasten. En geloof me: heel veel kinderen worstelen tijdens én na de scheiding met loyaliteitsconflicten.
Zie ook: Parentificatie na een scheiding
In mijn dagelijkse praktijk zie ik aan de andere kant ook hoe moeilijk het voor ouders kan zijn om tijdens de scheiding altijd maar voldoende oog te houden voor de emoties van de kinderen. Die ouders zitten zelf in een (emotionele) achtbaan, vol met verwarrende, verdrietige en/of boze gevoelens. In een periode waarin er bovendien heel veel beslist en geregeld moet worden. Ik vertel die ouders dan ook altijd dat ze niet alles zelf hoeven doen, dat zij hulp mogen inschakelen. Ook voor de kinderen.
Zo kan het voor de kinderen fijn zijn om met leeftijdsgenootjes te praten die hetzelfde doormaken of al achter de rug hebben. Daarvoor kunnen zij bijvoorbeeld terecht bij Villa Pinedo. Maar zij kunnen ook terecht bij KIES.
KIES
KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding en is een initiatief van het Expertisecentrum Kind en Scheiding. KIES begeleidt kinderen van gescheiden ouders, bijvoorbeeld in een groep met leeftijdsgenootjes, maar ook individueel. Het doel van KIES is om kinderen binnen een veilige setting te leren omgaan met de gevolgen van een scheiding. Er hoeft dus niet perse iets ‘aan de hand’ te zijn met een kind (zoals gedragsproblemen) om deel te kunnen nemen aan KIES.
Concreet biedt KIES door het hele land verschillende programma’s, die allemaal worden begeleid door daarvoor opgeleide professionals en zijn afgestemd op de leeftijd van het kind. In die programma’s is er aandacht voor het perspectief van het kind op de scheiding, de behoefte en het welzijn van het kind en het leren omgaan met de lastige dingen die bij een scheiding komen kijken.
Tijdens zo’n programma kan een kind dus in een veilige setting zijn emoties kwijt en krijgt het handvatten aangereikt om met de scheiding om te gaan. Daarnaast kan het voor kinderen enorm helpen om te merken dat andere kinderen met dezelfde problemen worstelen en steun en tips te krijgen van leeftijdsgenootjes.
Vragen
Heb je hier vragen over? Of over je scheiding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.