Als je gaat scheiden dan zullen jullie bezittingen verdeeld moeten worden. Het gaat dan om alle spullen die jullie samen hebben, de woning en eventueel vermogen. Het kan echter ook zo zijn dat jullie schulden hebben of dat de scheiding ervoor zorgt dat er schulden ontstaan, bijvoorbeeld omdat jullie het huis moeten verkopen met onderwaarde.
Schulden bij de scheiding: wat nu, wie moet ze betalen? Je leest er alles over in dit blog!
Wat zijn voorbeelden van schulden?
Er kunnen verschillende soorten schulden ontstaan na een scheiding. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Een studieschuld, een schuld bij een online kredietbank, een hypotheekschuld of een creditcardschuld. Een schuld zal altijd afbetaald moeten worden, het is echter belangrijk om na te gaan of jullie beiden verantwoordelijk zijn voor de aflossing van de schulden of dat een van jullie de afbetaling zal moeten doen.
Wie betaalt de schulden?
Het hangt van verschillende factoren af wie degene is die de schulden moet betalen. Sommige schulden worden samen aangegaan, andere schulden zijn geheel verantwoordelijk voor een van jullie. Het is daarom zaak om allereerst een overzicht te maken van alle schulden. Daarna kan bepaald worden wie de verantwoordelijke is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een studieschuld.
Dan lijkt degene verantwoordelijk die de studie gedaan heeft, dat wil echter nog niet zeggen dat de schuld uiteindelijk op die manier verdeeld wordt. Wie de schulden gaat betalen hangt namelijk voor een groot deel af van de manier waarop jullie getrouwd zijn.
Gemeenschap van goederen
Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zullen bij de scheiding alle schulden evenredig worden verdeeld, jullie moeten dus beide de helft aflossen. Het gaat dan ook om schulden die een van jullie voor het huwelijk heeft gemaakt. Gemeenschap van goederen betekent dat jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn.
Hebben jullie bijvoorbeeld een persoonlijke lening of krediet? Dan zijn jullie beiden aansprakelijk om deze af te lossen, ook al heeft één van jullie het krediet afgesloten. Natuurlijk kunnen jullie samen afspreken dat een van jullie de schuld afbetaald, maar de aansprakelijkheid is alleen weg te nemen in overleg met de schuldeiser.
Beperkte gemeenschap van goederen
Als je na 1 januari 2018 in het huwelijk bent gestapt, dan ben je waarschijnlijk in beperkte van gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de schulden, maar de schulden die jullie voor het huwelijk hebben gemaakt, blijven voor jou persoonlijk.
Het kan dan bijvoorbeeld gaan om studieschulden, of een schuld bij een kredietverlener. De schulden die jullie tijdens het huwelijk hebben gemaakt zullen evenredig verdeeld worden. Jullie zullen dan beide de helft van de schulden moeten aflossen.
Huwelijkse voorwaarden
Waren jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan hebben jullie tijdens het maken van deze voorwaarden afgesproken hoe de schulden verdeeld worden. In de voorwaarden kunnen jullie bijvoorbeeld vastgelegd hebben dat de kostwinner verantwoordelijk is voor de schulden, of de eigenaar van de woning neemt de schulden van de hypotheek op zich, maar het ook zo zijn dat jullie samen hebben afgesproken dat de schulden evenredig verdeeld worden. Neemt één van jullie een schuld over na een scheiding, dan heb je toestemming nodig van de schuldeiser.
Conclusie
Er komt een hoop kijken bij een scheiding, niet alleen de bezittingen die jullie samen hebben zullen verdeeld moeten worden, ook de schulden. Hoe de schulden verdeeld worden hangt af van de manier waarop jullie getrouwd waren: In gemeenschap van goederen, in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.
Als jullie gaan scheiden, dan zijn jullie verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Hierin staan alle afspraken die jullie samen maken, zoals over de woning, de kinderen, alimentatie etc. Het is verstandig om ook hierin vast te leggen hoe jullie de schulden willen gaan verdelen. Je maakt dan een afspraak tussen jullie beiden wie welke schuld gaat aflossen.
Een rechter moet een echtscheidingsconvenant goedkeuren, maar zelfs dan kan een schuldeiser het er niet mee eens zijn. Deze zal altijd toestemming moeten geven als een van jullie de schuld wil overnemen van de ander. Als de schuldeiser akkoord gaat, dan is een van jullie niet meer hoofdelijk aansprakelijk om de schuld af te betalen. De ander wordt dan volledig verantwoordelijk om de schuld af te betalen.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.
lucy Blackwood
op 16 Mar 2024