Kinderen en Scheiden 80% kinderen herstelt binnen 2 jaar
08 oktober 2015 
1 min. leestijd

Kinderen en Scheiden 80% kinderen herstelt binnen 2 jaar

Kinderen en scheiden, scheiden is al niet niks maar als er kinderen bij betrokken zijn wordt het nog een stuk ingewikkelder. Een scheiding is voor kinderen een heftige gebeurtenis. Ook kinderen moeten wennen aan de nieuwe situatie en gaan door een proces van afscheid nemen en rouw. Dit is voor veel ouders erg moeilijk. Door hun keuze lijden de kinderen. Kinderen die je juist wil beschermen. Dat is een bittere pil.

80% kinderen herstelt binnen 2 jaar van een scheiding

Het goede nieuws is dat de meeste kinderen binnen twee jaar na de scheiding ‘volledig hersteld’ zijn en weer functioneren op het niveau van hun leeftijdsgenootjes. Dit geldt voor ongeveer 80% van de scheidingen. Gewone scheidingen met hobbels en bobbels, met af en toe een onhandige aanpak, en met de beste bedoelingen van ouders om samen ouder te blijven. Om te voorkomen dat je tot de andere 20% gaat behoren, de groep van de zeer conflictueuze scheidingen, hier wat tips.

Kinderen en scheiden: 10 tips om het leven van de kinderen tijdens een scheiding makkelijker te maken

  1. Het mooiste cadeau dat je de kinderen kunt geven is als ouders ‘wij’ te blijven (drs. Annelies Hendriks, kinderpsycholoog). Het zijn niet ‘mijn’ kinderen maar het blijven gewoon ‘onze’ kinderen. Kinderen die hun ouders in de wij-vorm horen praten beseffen dat er op dat punt in ieder geval niets verandert. Dit geeft een hoop rust en duidelijkheid.
  2. Vertel de kinderen samen dat je gaat scheiden.
  3. Kies hiervoor een rustig moment en bereid samen voor wat je gaat zeggen. De kern van het gesprek is dat je samen vertelt dat jullie gaan scheiden, dat jullie heel veel van de kinderen houden en dat het niet hun schuld is. Vertel dat jullie samen goed voor de kinderen blijven zorgen en samen ouders blijven.
  4. Iedere partner heeft een aandeel in het stuklopen van de relatie. Probeer ook je eigen aandeel te zien en wees spaarzaam met verwijten aan de ander.
  5. Praat nooit (maar dan ook helemaal nooit) negatief over de andere ouder.
  6. Maak een helder rooster voor de zorgregeling. Zorg dat iedereen het overzicht hierop houdt.
  7. Wees flexibel in de uitvoering hiervan.
  8. Blijf ook tijdens de scheiding en alle kopzorgen die hierbij komen kijken van je kinderen genieten. Doe samen leuke dingen. Zelfs als je hoofd hier niet naar staat zal je zien dat je lol hebt en de kinderen ook.
  9. Laat geld nooit boven het welzijn van de kinderen gaan. Soms kan je beter je verlies nemen om je op de echt belangrijke zaken te concentreren.
  10. Wees vriendelijk, welwillend en als het nodig is geduldig met de andere ouder zowel in als buiten de aanwezigheid van de kinderen. Pas als je die houding altijd hebt wordt het natuurlijk. Voor de kinderen wel zo fijn om te zien dat hun ouders elkaar heus nog wel aardig vinden.

Succes!

KINDEREN EN SCHEIDEN 80% KINDEREN HERSTELT BINNEN 2 JAAR VAN EEN SCHEIDING

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen