Een formule voor een lang en gelukkig huwelijk?
21 september 2017 
2 min. leestijd

Een formule voor een lang en gelukkig huwelijk?

In 1982 heeft C. de Hoog onderzoek gedaan naar de vraag of bepaalde feiten of omstandigheden die van invloed zijn op de scheidingskans. Uit dit onderzoek bleek dat als je uit verschillende culturen komt de kans om te scheiden groter is. Ook de steun van je familie en vrienden heeft invloed op je huwelijk. Mis je die steun dan kan dit funest zijn. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat de verwachtingen over en weer een grote invloed hebben op de kansen van het huwelijk. Toch zijn veel stellen zich hiervan niet goed bewust.

tabel scheidingskans

Verlovingscursus

Vroeger was dat anders. De rollen lagen toen vast en voor het huwelijk kregen koppels nog een verlovingscursus. Tot en met de jaren ’50 van de vorige eeuw, was het gebruikelijk om voor je huwelijk meerdere gesprekken te voeren bij de pastoor of dominee. Het overgrote deel van de bevolking was bij een kerk aangesloten. Het onderhoud bij de pastoor of dominee ging niet alleen over de woorden die de voorganger bij het sluiten van het huwelijk zou spreken. De pastoor of dominee sprak met de verloofden over het doel van het huwelijk, over ieders taken hierin. De rechten en plichten van de toekomstige echtgenoten werden benadrukt. Er werd gevraagd naar ieders verwachtingen over en weer. De samenleving was destijds overzichtelijker. De vrouw bestierde het huishouden. De man werkte buitenshuis en sneed alleen op zondag het vlees.

Anno 2014 beginnen veel vrouwen ambitieus aan het huwelijk. De mannen zijn op hun beurt van plan net zoveel als de vrouw zorgtaken te zullen verrichten als er kinderen zouden komen. Puntje bij paaltje en één of twee kinderen verder, werkt de vrouw ineens nog maar parttime en de man vaak nog volledig. Verlovingscursussen zijn er niet meer bij en praten over een mogelijke scheiding is taboe. Zo kan het komen dat een stel bij aanvang van het huwelijk elke gemeenschap heeft uitgesloten, omdat zij evenveel zouden werken en zorgen. Aan het eind van het huwelijk blijkt dit niet te zijn uitgekomen. Al het vermogen is door de man opgebouwd. De vrouw heeft naast een gat in haar C.V. een lege bankrekening.

De familierecht mediator

Dit terwijl uit het onderzoek blijkt dat verwachtingen en opvattingen over en weer het succes van je huwelijk bepalen. Wil je het huwelijk een zo goed mogelijke kans geven dan zal je hierover dus moeten durven praten, voor je trouwdag maar ook tijdens je huwelijk. Weg met het taboe en ga een paar maanden voor je gaat trouwen naar de familierecht mediator. Hier krijg je informatie over wat er juridisch verandert na je huwelijk en over wat je kunt doen om de zaken zo goed mogelijk te regelen. Durf te praten over jullie verwachtingen en stel vragen over wat als, als het anders loopt. En pas hierop jullie regeling aan. Wees geen slaaf van de wet maar maak je eigen regels en stel ze gaandeweg indien nodig bij. En maak zo van je huwelijk een succes!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen