Zonder kleerscheuren door je scheidingsperiode
23 maart 2017 
2 min. leestijd

Zonder kleerscheuren door je scheidingsperiode

Self fulfilling prophecy

Scheiden haalt tijdens de scheidingsperiode soms echt het slechtste van mensen naar boven. Vooral in tegenspraak zaken.

Wantrouwen en angst om er zelf slecht vanaf te komen maken dat niet zulke slimme acties worden ingezet. Acties die zo veel schade berokkenen in de relatie met de andere partij dat goed overleg daarna vrijwel onmogelijk wordt. Hierdoor ontstaat een vechtscheiding en komen beide partijen er daadwerkelijk slechter uit. Een self fulfilling prophecy.

Met een gestrekt been de scheidingsperiode in!

Zo was er eens een vrouw die dacht dat ze direct moest laten zien dat er niet over haar heengelopen zou kunnen worden. Ze ging er met een gestrekt been in, als het ware. Bam! Een verzoek voorlopige voorzieningen. Niet praten eerst procederen. Dat liep niet zo goed af. De rechter wees haar verzoek af. Daar waar de man eigenlijk nog best bereid was geweest om in overleg wat te doen, kwam er nu niets. En de bereidheid van de man om hierna nog te overleggen was ook weg.

Eerst praten dan procederen

Er zijn gedragsregels voor advocaten. Hierin staat dat eerst een schikking moet worden beproefd alvorens te procederen. Voor scheidingsadvocaten geldt dit des te meer, zo blijkt uit de gedragsregels die speciaal voor ons gelden. Deze regels zijn opgesteld door de vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators. Probeer mensen altijd eerst in Mediation te krijgen. Pas als dat echt niet kan tegenspraak. En in tegenspraak zaken hoort eerst het overleg te worden gezocht en pas daarna de procedure. Een viergesprek, zo noemen advocaten een gesprek tussen twee partijen die ieder vergezeld worden door een advocaat.

Non verbale communicatie

Dat is echt belangrijk. In het gesprek is er bijna altijd veel meer mogelijk dan je na het lezen van de advocatenbrieven over en weer zou denken. Het scheelt ook een hoop tijd (en geld). De ene doet een voorstel, de ander kan meteen reageren en zo kan je in 15 minuten meer bereiken dan na maandenlang heen en weer schrijven. Het is ook vaak veel plezieriger. In een viergesprek is de sfeer in het begin vaak gespannen. Als iedereen een kopje thee of koffie heeft is de spanning al gedaald. Als ze zien dat de andere advocaat toch een gewoon mens lijkt is er ruimte voor wat ontspanning. Er wordt dan soms zelfs gelachen. In het persoonlijke gesprek zie en hoor je nuances die in de advocatenpost niet over te brengen zijn. Boodschappen komen zo beter over en schieten minder vaak in het verkeerde keelgat.

Convenant en ouderschapsplan

Ook een viergesprek kan worden afgerond met een convenant en ouderschapsplan. Zo hoeven partijen niet zelf naar de rechter en kan de scheiding schriftelijk worden afgedaan.

Dus bedenk, met een gestrekt been erin gaan is in scheidingszaken vrijwel nooit een goed idee.

Dus bedenk, met een gestrekt been erin gaan is in scheidingszaken vrijwel nooit een goed idee. Probeer eerst te praten, in mediation of samen met je eigen advocaat in een viergesprek. Schuif de verantwoordelijkheid niet af op de rechter maar neem het heft in eigen hand en bepaal zelf met de andere partij je koers. Zo leg je de beste basis voor je toekomst en kom je zonder kleerscheuren door je scheidingsperiode.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen