Proceskosten
27 november 2014 
in Kosten
1 min. leestijd

Proceskosten

De overheid weet er geen genoeg van te krijgen. Verschuiven en bezuinigen. In de zorg wordt alles anders. De rijksoverheid verplaatst lasten naar de gemeenten die het maar moeten oplossen met minder geld. Lijkt mij niet zo praktisch dat elke gemeente nu zelf zijn contracten moet sluiten met de zorginstellingen. Daar waar de overheid voorheen één grote vuist kon maken in de onderhandelingen, staat elke gemeente er nu zelf voor. Ook de overgang brengt veel proceskosten met zich mee die bespaard hadden kunnen worden. Veranderingen leiden bijna altijd tot weerstand. Soms blijkt dat het vroeger uiteindelijk niet beter was. En soms wel. En dan verandert het allemaal weer opnieuw. Van centralisatie naar decentralisatie en weer terug…

Veranderingen op stapel in het familierecht

Ook in het familierecht staan er weer veranderingen op stapel. Allerlei fiscale voordelen over kinderalimentatie en voor alleenstaande ouders met kinderen vervallen en worden deels elders gecompenseerd. Probleem is dat alle kinderbijdragen zijn gebaseerd op de oude regels en dat bij het bepalen van de kinderalimentatie met het fiscale voordeel van de betaler is gerekend. Kort door de bocht: als de draagkracht 140 euro is en het fiscaal voordeel hierover 30 euro dan wordt de bijdrage vastgesteld op 170 euro. De wijziging gaat op 1 januari 2015 in. Dit betekent dat alle kinderbijdragen die zijn vastgesteld met het fiscale voordeel gewijzigd zouden moeten worden. De overheid zegt in de toelichting dat de rechter zich opnieuw over die zaken kan buigen als partijen er onderling niet uitkomen.

Proceskosten

Over proceskosten gesproken. Een beetje daar weghalen, ergens anders neerleggen en vergeten dat de kosten van de verandering de kosten van de bezuiniging ruim zullen overschrijden. Hopelijk is het terugverdiend voordat de volgende verandering wordt doorgevoerd. En dat duurt vast niet lang want de wetgever is druk bezig met het veranderen van de regels voor partner- en kinderalimentatie. Zijn we strakjes net weer gesetteld, begint het weer opnieuw. Ach, het houdt mij in ieder geval van de straat.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen