Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?
Het besluit om te scheiden neem je niet zomaar. Aan dit besluit gaat vaak een lange periode van proberen, twijfelen, worstelen, wikken, wegen, verdriet en onzekerheid vooraf. En als je de knoop dan eenmaal hebt doorgehakt, komen er nog meer moeilijke momenten. Je moet je het aan je partner gaan vertellen. Een terechte vraag dus: 'Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?' En jullie moeten het samen aan jullie kinderen gaan vertellen. Hoe je aan je kinderen vertelt dat je gaat scheiden lees je elders op deze site.
Dit artikel gaat over hoe je het aan je partner vertelt. Dit wordt ook wel ‘de scheidingsmelding’ genoemd. Uit de praktijk blijkt dat de kans groter is dat een scheiding vlot verloopt als de scheidingsmelding op de juiste manier gebracht wordt. Maar hoe doe je dat zo goed mogelijk?
Weet je het zeker?
Als je nog twijfelt, bijvoorbeeld door het lezen van dit artikel, of om wat voor reden dan ook, kan je de scheidingsmelding nog niet doen. Dit zou voor jullie allebei wel erg verwarrend worden. In dat geval raden wij je aan om er toch nog goed over na te denken. Je kunt natuurlijk wel aan je partner aangeven dat je twijfels hebt bij jullie huwelijk en bijvoorbeeld voorstellen om in relatietherapie te gaan.
Als je het wel zeker weet is het belangrijk om de scheidingsmelding zo respectvol mogelijk te brengen, wat de reden voor de scheiding ook is. Vertel op een rustig moment (dus niet midden in een ruzie) in een persoonlijk gesprek (dus niet per sms, WhatsApp, e-mail of een brief van je advocaat) dat je wilt scheiden, dat je echt geen weg terug meer ziet en wat jouw redenen daarvoor zijn.
Bereid het gesprek goed voor
Het is erg belangrijk dat je het gesprek goed voorbereidt. Het is daarbij goed om je partner mee te nemen in het proces dat jij al hebt doorgemaakt. Leg dus uit wat je hebt geprobeerd, wat je afwegingen zijn, wat jouw aandeel is in de scheiding en hoe moeilijk je het vindt voor je partner en jullie gezin. Geef ook aan wat er voor jou beter wordt door de scheiding. Wees daarbij zo eerlijk mogelijk, maar probeer geen verwijten te maken.
Geef ook aan dat er geen weg terug meer is, dat je niet van je besluit af te brengen bent. Controleer daarbij of deze boodschap ook echt aankomt. Je partner zal, als hij of zij niet wil scheiden, je besluit pas kunnen accepteren als echt duidelijk is dat het vast staat. Daarna wordt het ook pas mogelijk om het scheidingsproces ook echt in gang te zetten
Geef emoties de ruimte
Ook al was je partner zich er misschien van bewust dat jullie problemen hadden, de scheidingsmelding zal vaak toch als een verrassing komen. Er is dus een grote kans dat je partner heel emotioneel reageert. Geef hem of haar daarvoor de ruimte. Ga daarbij niet in op eventuele verwijten die jou worden gemaakt, hoe oneerlijk en onrechtvaardig ze ook klinken. Ga vooral geen discussie aan.
Geef de ander even rust en ruimte
Als jij degene bent die wil gaan scheiden ben jij vaak al verder in het proces dan je partner. Je partner zal de boodschap eerst nog moeten verwerken en de scheiding moeten accepteren, voordat hij of zij over de toekomst kan gaan nadenken.
Wees je dus van bewust van de mogelijkheid dat als jij - als de boodschap er eenmaal uit is - snel meters en afspraken wilt gaan maken, je partner misschien wel op de rem trapt. Als hij of zij zich daarbij te veel onder druk gezet voelt kan dat ervoor zorgen dat het scheidingsproces stroef begint. En dat wil je niet. Geef je partner dus echt eerst even rust en ruimte om je boodschap te verwerken. Ga pas afspraken maken als de ander daar ook aan toe is.
Anderen informeren
Informeer anderen - familie, vrienden, school en ouders van de vriendjes of vriendinnetjes van je kinderen - pas nadat jullie het de kinderen hebben verteld. Niets doet meer schade dan als de kinderen, onbedoeld, van iemand anders te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Wacht ook niet te lang als jullie het de kinderen eenmaal hebben verteld. De kinderen hoeven dan niet met een geheim rond te lopen, of het zelf te vertellen.
Het is goed om school zo snel mogelijk in te lichten nadat jullie het aan de kinderen hebben verteld. De leerkracht heeft een vertrouwensband met jullie kind en kan het opvangen en troosten. Ook kan de leerkracht eventuele gedragsveranderingen van jullie kind in het juiste perspectief plaatsen en in de gaten houden.