Hoe verwerk ik een scheiding

Hoe verwerk ik een scheiding?

Iedereen reageert anders op een scheiding. Hoe (snel) je een scheiding verwerkt hangt af van een aantal factoren. Je eigen persoonlijkheid speelt uiteraard een belangrijke rol. Maar ook wat voor huwelijk jullie hadden, de manier waarop het is geëindigd en de steun die je krijgt van je omgeving spelen mee. We geven je graag wat tips die je bij de verwerking van je scheiding kunnen helpen.

Accepteer dat de relatie afgelopen is

Als je nog hoop hebt dat het wel goed komt, of dat je ex-partner nog wel bij je terug zal komen, steek je je kop in het zand. Je steekt dan bovendien je energie in de verkeerde dingen. Als je accepteert dat je huwelijk voorbij is kan je die energie besteden aan het verwerken ervan.

Soms helpt het daarbij om tijdelijk afstand te nemen van je ex-partner, om even ‘af te kicken’. Probeer het om te beginnen eens een maand. Als jullie samen kinderen hebben is dat uiteraard wat moeilijker, maar ook dan kan je aangeven dat je even ruimte nodig hebt en het contact gedurende die maand beperken tot het hoogst noodzakelijke.

Bedenk dat je niet de enige bent

Tijdens en vlak na je scheiding leef je vaak van dag tot dag. Het kan dan moeilijk zijn om vooruit te kijken en te bedenken dat er een dag komt dat je je weer goed voelt en alles weer vanzelf gaat. Vliegt dat gevoel je soms aan? Bedenk dan dat je niet de enige bent die is gescheiden. Dat het al die anderen ook gelukt is. Soms met vallen en opstaan, maar het is ze wel gelukt.

Je kunt ook boeken lezen, of een film kijken over mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten. Dit kan je helpen je eigen situatie beter te begrijpen en geeft je vaak ook inspiratie om door te gaan.

Zorg goed voor jezelf

Je hebt veel kracht en veerkracht nodig om je scheiding te verwerken. Zorg dus dat je goed en gezond eet en dat je voldoende rust neemt. Probeer te ontspannen en leuke dingen te doen. Koester de leuke dingen!

Probeer ook te blijven sporten, of op zijn minst lichamelijk flink bezig te zijn. Je kunt je dan niet alleen lekker afreageren, maar je wordt er ook zowel psychisch als lichamelijk sterker van.

Doe het stapje voor stapje

Heb niet teveel haast om er snel weer bovenop te komen. Als de scheiding een opluchting voor je was, prima, dan kan je wat sneller door. Als dat niet zo was, neem dan de tijd om eerst te rouwen en je emoties te doorleven. Zorg wel dat je stapjes blijft nemen en niet in je emoties blijft hangen. Je zult merken dat je er dan langzamerhand weer bovenop komt.

Zoek hulp

Zoek hulp als je er even niet uitkomt. Bij familie, vrienden, ervaringsdeskundigen of een professional. En dan niet alleen emotionele hulp, maar ook praktische hulp. Misschien kan iemand bijvoorbeeld even op de kinderen passen, zodat jij kunt ontspannen of op je gemak iets uit kan zoeken. Of kunnen je vrienden en familie op een andere manier de handjes uit de mouwen steken.

Reactie plaatsen