Scheiden en huis verkopen

Scheiden en huis verkopen

Als jullie gaan scheiden en zowel jij als je ex-partner de hypotheek niet alleen kunnen of willen betalen, zullen jullie het huis moeten verkopen. Waar moet je dan op letten?

Jullie blijven samen verantwoordelijk tot het huis is verkocht

Toen jullie het huis kochten hebben jullie samen getekend voor de hypotheek.

Zolang het huis niet is verkocht en de hypotheek dus niet is afgelost, blijven jullie samen verantwoordelijk en aansprakelijk voor de hypotheek. Ook als je zelf niet meer in het huis woont. Ook als jullie hebben afgesproken dat je ex-partner de maandlasten betaalt. Als dat niet gebeurt mag de bank ook jou aanspreken. Dit wordt ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.

Overwaarde of restschuld

Als jullie het huis verkocht hebben lost de notaris de hypotheek af uit de verkoopopbrengst. Er kan dan geld overblijven of tekort zijn.

Overwaarde

Als er geld over is kunnen jullie dit bedrag verdelen zoals jullie dat hebben afgesproken. Ben je van plan na de scheiding een eigen huis te kopen? Dan ben je tot drie jaar na de verkoop van jullie gezamenlijke woning verplicht jouw deel van de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van die nieuwe woning. Als je dat niet doet krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek. Dit wordt ook wel de bijleenregeling genoemd.

Restschuld

Is er geld tekort? Dan hebben jullie een restschuld. Ook deze restschuld zullen jullie moeten verdelen. De bank moet toestemming geven voor deze verdeling. Vaak zullen ze eisen dat de schuld op allebei jullie namen blijft staan, dat geeft de bank namelijk meer mogelijkheden om het bedrag te innen

Restschuld en NHG

Als jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben kan jullie restschuld worden kwijtgescholden, mits jullie aan alle voorwaarden voldoen. Het Waarborgfonds betaalt de restschuld dan aan jullie hypotheekverstrekker. Ga voor meer informatie hierover naar de site van de Nationale Hypotheek Garantie.

Reactie plaatsen