Je huis verlaten tijdens een scheiding

Je huis verlaten tijdens een scheiding

Als je gaat scheiden kan het noodzakelijk zijn dat een van jullie nog tijdens de procedure het huis verlaat. Bijvoorbeeld omdat de situatie tussen jullie nogal explosief is en jullie elkaar echt niet meer willen zien. Of als de irritaties toenemen en het niet in het belang van de kinderen is als jullie nog langer onder één dak wonen. Als een van jullie verhuist geeft dat rust en ruimte aan alle betrokkenen, waardoor het misschien weer mogelijk wordt om het gesprek constructief op te pakken.

Als het huis van jullie samen is kan Welke afwegingen zouden jullie dan kunnen maken?

Wie zorgt het meest voor de kinderen?

Jullie kunnen afspreken dat degene die de meeste zorg voor de kinderen op zich neemt in het huis blijft. Daarmee creëren jullie rust voor de kinderen in een toch al turbulente tijd.

Birdnesting

Als jullie het belang van de kinderen voorop stellen is birdnesting ook een optie. Bij birdnesting blijven de kinderen in het huis wonen en vliegen de ouders als vogels in en uit. Voor de kinderen is dat natuurlijk fijn, maar voor jullie als ouders kan dat nogal onrustig voelen. Als jullie bovendien het andere huis niet willen delen hebben jullie tijdelijk drie huizen nodig. Birdnesting is dus vooral een goede optie als jullie financiële situatie dat toelaat, of als jullie allebei een aantal dagen per week bij vrienden of familie kunnen logeren.


Je huis verlaten tijdens een scheiding

Voorlopige voorziening

Als jullie er niet in slagen om het eens te worden over wie er (wanneer) in het huis mag wonen kunnen jullie ook een mediator inschakelen. Lukt het dan nog niet, dan kan een van jullie bij de rechtbank een voorlopige voorziening aanvragen. Hiervoor heb je een advocaat nodig. 

De uitspraak van de rechter is bindend, jullie moeten je daar dus allebei aan houden. Als één van jullie vindt dat de voorlopige voorziening moet worden gewijzigd, bijvoorbeeld in verband met gewijzigde omstandigheden, moet je de rechtbank verzoeken de voorlopige voorziening te wijzigen.

Let op: als een van jullie een verzoek tot een voorlopige voorziening heeft ingediend moet  binnen vier weken ook het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank zijn ingediend. Alleen dan kan de voorlopige voorziening in stand blijven totdat de echtscheiding is afgewikkeld.

Waar ga je heen?

Als jij degene bent die het huis verlaat, waar ga je dan heen? Een huis huren tijdens een scheiding is, zeker in de grote steden, niet eenvoudig, of heel duur. Als je niet bij familie of vrienden kunt logeren, kan je ook overwegen om tijdelijk een vakantiewoning op een recreatiepark te huren. Probeer daarbij met je ex-partner goede afspraken te maken over wie welke kosten voor zijn of haar rekening neemt.

Reactie plaatsen