Bureau Jeugdzorg op de schop(stoel) II
27 juni 2014 
in Opinie
2 min. leestijd

Bureau Jeugdzorg op de schop(stoel) II

en geplakt en etiketten die worden geplakt op mensen, worden niet of onvoldoende bijgesteld. Ook krijgt Bureau Jeugdzorg veel kritiek omdat het gezinsdrama’s niet kan voorkomen.

Hansje

En dan nu Hansje. Met spoed uithuisgeplaatst omdat moeder er met hem vandoor zou gaan. Was Bureau Jeugdzorg bang voor een nieuwe kindermoord of wordt er met een kanon op een mug geschoten door een kind op zo’n traumatiserende manier bij zijn moeder weg te halen? Een uithuisplaatsing is een grote verstoring in het hechtingsproces van een kind. Eén van de vereisten om gezond op te groeien en om gezond te ontwikkelen is een veilige hechting. Schade in het hechtingsproces is dan ook bijzonder schadelijk voor het kind. Hansje heeft al te kampen met de vechtscheiding van zijn ouders en daarbovenop komt nu de uithuisplaatsing. Bureau Jeugdzorg wist dat moeder moeite heeft om de belangen van Hansje voorop te stellen. Moeder lijkt zo ver in de strijd met vader en Jeugdzorg te zitten dat inmiddels het doel alle middelen heiligt, ook het inzetten van Hansje. Dat blijkt ook uit het filmpje. Moeder besteedt haar aandacht aan dossiervorming in plaats van aan het geruststellen van Hansje. Hoe banger Hansje hoe beter voor de film, lijkt het.

Spoedplaatsing

De rechtbank stelt dat de spoedplaatsing terecht was omdat moeder er anders misschien met het kind vandoor zou gaan. Hiervoor waren aanwijzingen volgens de rechtbank. Achteraf (en denk ik ook vooraf) kan je stellen dat een mogelijke vlucht van moeder met Hansje te prefereren was geweest boven het zekere trauma van de crisis uithuisplaatsing waarbij zowel moeder als Hansje totaal onvoorbereid van elkaar gescheiden worden. Als Bureau Jeugdzorg een uithuisplaatsing echt nodig had gevonden had dit via een gewone procedure verzocht kunnen worden. Moeder had dan de gelegenheid gehad zich vooraf te verweren en als de beslissing voor haar nadelig was geweest, om zichzelf en Hansje hierop voor te bereiden. Als ze er daadwerkelijk vandoor was gegaan was ze waarschijnlijk snel genoeg te achterhalen geweest. Op Facebook is ze in ieder geval stap voor stap te volgen.

Geëscaleerd omgangsdispuut met Bureau Jeugdzorg

Het is echter erg te betwijfelen of in geval van een geëscaleerd omgangsdispuut tussen ouders een uithuisplaatsing de beste weg is. Het kind wordt hierdoor in eerste instantie nog meer belast door de scheiding met de overgebleven ouder die in veel gevallen voor het kind ook de belangrijkste hechtingspersoon is. Verder is het zeer de vraag of de uithuisplaatsing zal leiden tot het herstel van het contact tussen de andere ouder en het kind. Is moeder het slachtoffer? Nee, dat is Hansje. De rechtbank is ook erg kritisch op het handelen van moeder. “….. Zij heeft vervolgens zonder enige terughoudendheid [minderjarige] ingezet in haar strijd tegen de vader. Dit heeft bij [minderjarige] tot grote angst geleid. De rechtbank kan onder deze omstandigheden niet anders dan het verzoek van de stichting toewijzen. Zoals hierboven overwogen wordt [minderjarige] door de strijd ernstig in zijn ontwikkeling bedreigd en zijn er geen andere middelen meer die kunnen worden ingezet ter beëindiging van die strijd. …”

Zeg nu zelf, blundert Jeugdzorg of blundert moeder of triest genoeg voor Hansje het hele systeem?

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen