Wat als beide partners willen blijven wonen in het huis na scheiding?
20 september 2024 
3 min. leestijd

Wat als beide partners willen blijven wonen in het huis na scheiding?

Wanneer je gaat scheiden is het in de meeste gevallen logisch dat één van de partners de woning verlaat. Soms komt het echter voor dat beide partners in de woning willen blijven wonen. Hoe ga je hiermee om als de situatie onhoudbaar wordt? Wie heeft tijdens de scheidingsprocedure het woonrecht? En wat als één van de partners het huis verlaat, hoe zit het dan met de vaste kosten voor de woning? In dit blog kun je er alles over lezen.

Maak duidelijke afspraken

Het is heel belangrijk om goede afspraken te maken over wie er in de woning blijft wonen tijdens de echtscheidingsprocedure. Dit is helemaal belangrijk als er kinderen in het spel zijn. Lukt het jullie niet om hier afspraken over te maken, dan zou je de hulp in kunnen schakelen van een mediator. In de praktijk lukt het namelijk niet altijd om hier samen uit te komen, bijvoorbeeld wanneer beide partners graag in het huis willen blijven. Als het gaat om een gezamenlijke koopwoning of huurwoning, dan heb je beide het recht om er te blijven wonen.

Wanneer het niet houdbaar is om allebei in de woning te blijven wonen, dan kun je een spoedprocedure starten via een advocaat. In de meeste gevallen zal de rechter redelijk snel een uitspraak doen over wie er in het huis kan blijven wonen tijdens de echtscheidingsprocedure en het half jaar daarna. Dit wordt een voorlopige voorziening genoemd.

Hoe komt de rechter tot een uitspraak?

Een rechter zal een zorgvuldige overweging maken en kijkt daarbij naar de volgende omstandigheden:

  • Zijn er kinderen in het spel die minderjarig zijn en als dat het geval is, wie heeft van de ouders dan de mogelijkheid om grotendeels de zorg voor hen te dragen?
  • Is één van de partners meer dan de ander verbonden aan de woning?
  • Is er een partner die makkelijker dan de andere partner aan onderdak kan komen?

In de meeste gevallen worden voorlopige voorzieningen aangevraagd als de echtscheidingsprocedure al in gang is gezet. Is dit niet het geval, dan ben je verplicht om de echtscheidingsprocedure binnen 4 weken na de aanvraag op te starten.

Wat als beide partners willen blijven wonen in het huis na scheiding?

Wie is er verantwoordelijk voor de kosten?

Zijn jullie beiden eigenaar of huurder van de woning? Dan moeten de kosten van de woning door jullie samen gedragen worden. Dit is ook het geval als één van de partners het huis (tijdelijk) verlaat. Het maakt hierbij niet uit of dit vrijwillig is of dat de rechter dit besloten heeft.

Verblijf in de woning na de echtscheidingsprocedure

Komen jullie er samen niet uit wie er na de echtscheidingsprocedure in de woning mag blijven wonen, dan kan de rechter hier uitspraak over doen. Dit geldt zowel voor een koopwoning als een huurwoning.

De rechter kan in de echtscheidingsbeschikking ook een uitspraak doen over wie het eerste half jaar na de scheiding mag blijven wonen in de woning. Op het moment dat de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand is bijgeschreven begint het half jaar. De rechter kan ook bepalen dat er een redelijke vergoeding tegenover staat voor de vertrekkende partner, omdat je (tijdelijk) gebruikt maakt van de gezamenlijke woning.

Wie mag uiteindelijk in de woning blijven?

Wie uiteindelijk in de woning mag blijven wonen is afhankelijk van jullie financiële situatie. Er zijn een aantal verschillen tussen een koopwoning en een huurwoning.

Koopwoning

Woonden jullie samen in een koopwoning, dan zal de ene partner de ander moeten uitkopen. De hypotheekverstrekker moet hier wel mee akkoord gaan. De partner die vertrekt moet namelijk ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Is het financieel nog niet haalbaar om één van de partners uit te kopen, dan kun je ervoor kiezen om de woning tijdelijk onverdeeld te laten.

Wil één van jullie in de woning blijven wonen en zit er een overwaarde op het huis? Dan kan deze overwaarde geruild worden tegen het afkopen van de partneralimentatie. Een laatste optie is om het huis te verkopen en allebei op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Huurwoning

Hebben jullie samen een huurwoning, dan bepaal je zelf wie er blijft wonen. Komen jullie er samen niet uit, dan kan de rechter hier een uitspraak over doen. De rechter zal dan kijken naar de belangen van beide partners en de belangen van de kinderen. Je hebt allebei evenveel recht om in de huurwoning te blijven wonen. Het maakt hierbij niet uit wie er als eerste in de woning woonde of wie het huurcontract destijds ondertekend heeft.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen