Een beperkte gemeenschap van goederen vanaf 1 januari 2017​?
05 mei 2016 
4 min. leestijd

Een beperkte gemeenschap van goederen vanaf 1 januari 2017​?

Op 19 april jl. heeft de Tweede Kamer uiteindelijk ingestemd met het wetsvoorstel met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen.

De nieuwe wet met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen zal waarschijnlijk al op 1 januari 2017 in werking treden. 

lees hier de update voor 2017

Hoe is de wettelijke gemeenschap van goederen nu geregeld?

Als mensen trouwen zonder huwelijksvoorwaarden te hebben gemaakt dan is (bijna) alles gemeenschappelijk geworden vanaf het moment van het ja-woord. Alle schulden worden vanaf dat moment gemeenschappelijk en ook alle vermogensbestanddelen. Ook als je niet wist van bepaalde schulden van de ander. Een magisch moment waarop je niet alleen gehuwd bent maar ineens ook heel rijk of heel arm bent geworden door het vermogen of de schuldenlast van de ander…
Bijna alles wordt gemeenschappelijk. Er zijn dus uitzonderingen. Ook uitzonderingen die veel voorkomen zoals schenkingen en erfenissen. Ontvangen door een der echtelieden, met een zogenaamde uitsluitingsclausule.

Wat is een uitsluitingsclausule?

Een uitsluitingsclausule is een schriftelijk beding gekoppeld aan een schenking of opgenomen in een testament. Bijvoorbeeld: “Ik bepaal dat alles wat krachtens erfrecht wordt verkregen niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen waarin de verkrijger is gehuwd of mocht huwen (of welke gemeenschap is ontstaan door wijziging van het huwelijksgoederenregime) en niet in aanmerking mag worden genomen bij een verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden.”
In dit beding is opgenomen dat de nalatenschap niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen. De verkrijgende echtgenoot krijgt hierdoor privévermogen.
Er zijn nog andere manieren om privévermogen te krijgen bijvoorbeeld door het krijgen van een letselschadevergoeding.

Hoe gaat ons huwelijksvermogensrecht er vanaf 1 januari 2017 uitzien?

De nieuwe wet met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen zal waarschijnlijk al op 1 januari 2017 in werking treden. Er verandert dan best veel, als je geen huwelijksvoorwaarden opstelt, in ieder geval.
Al het voorhuwelijkse vermogen en alle voorhuwelijkse schulden blijven privé. Dat wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd wordt (in beginsel) wel gemeenschappelijk. Er zijn ook hier uitzonderingen. Alle schenkingen en nalatenschappen blijven privévermogen van de ontvangende echtgenoot, ook als er geen uitsluitingsclausule is opgenomen.
In het nieuwe systeem zijn er dus 3 vermogens die onderscheiden zullen moeten worden. De privévermogens van elk der echtgenoten en het gemeenschappelijk vermogen.

Voor- en nadelen

Er wordt gezegd dat dit nieuwe systeem onhandig is omdat er een goede administratie moet zijn om te bepalen wat privé is en wat gemeenschappelijk.
Zowel in het oude systeem als in het nieuwe systeem geldt dat het bijhouden van een goede administratie erg handig is om te voorkomen dat bij een scheiding een hoop uitzoekwerk moet worden gedaan om te komen tot een verdeling. Dat argument vind ik niet zo sterk.
Het nieuwe systeem wordt denk ik door meer mensen als ‘eerlijk’ ervaren. Waarom zou je door het ja-woord ook ineens de helft van de schulden van je partner krijgen, of de helft van zijn of haar spaargeld? En tijdens het huwelijk ben je een team en is het meer vanzelfsprekend dat de kosten en baten gemeenschappelijk worden. Tenzij je dat anders wilt regelen.

Kan je nog steeds huwelijksvoorwaarden maken in plaats van beperkte gemeenschap van goederen ?

Natuurlijk kan je na de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen per 1 januari 2017, nog steeds voor jullie situatie passende regelingen maken die afwijken van het wettelijke systeem. Dit kan via huwelijksvoorwaarden. Veel meer informatie hierover kun je vinden in mijn boek Trouwen. Hierin leg ik uit welke huwelijksvoorwaarden bij welke situatie passen. Natuurlijk kan je ook direct contact met mij opnemen.

Ik begrijp heel goed dat je niet nog eens op mijn website wilt komen. Toch kan niemand anders je beter adviseren over hoe je het beste het huwelijksbootje in kunt stappen met het minste risico op een echtscheiding. Een op de drie huwelijken in Nederland strand vroeger of later in een echtscheiding. Ik wil je graag helpen te voorkomen dat je die ene van de drie gaat worden. Lees het E-boek Trouwen dat ik heb geschreven.

Eigenlijk hoor je deze informatie van de ambtenaar van de burgerlijke stand te krijgen, hij/zij verricht namelijk een juridische handeling met grote gevolgen. De ambtenaar gaat er vanuit dat u op de hoogte bent van de wet…

Via deze link het E-book Trouwen GRATIS DOWNLOADEN

Boek Trouwen

lees hier de update voor 2017

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Kim Heijnen
Door

Kim Heijnen

op 06 Oct 2016

Goedemorgen Sarah, Wij gaan 10 januari trouwen voor de wet. Nu wil ik graag gebruik maken van de nieuwe wet Beperkte Gemeenschap van Goederen, maar deze is tot op heden nog niet door de Eerste Kamer. Aangezien het al oktober is moet ik dus binnenkort gaan beslissen of ik dit af ga wachten of niet. Denk je dat het nog steeds goed mogelijk is dat dit voor het einde van het jaar besproken wordt en dan heel snel/per direct in kan gaan of voorzie je dat 1 januari onhaalbaar gaat zijn?

Sarah Koller
Door

Sarah Koller

op 26 Oct 2016

Gefeliciteerd! Om alle risico’s te voorkomen is het slim om huwelijksvoorwaarden te maken. Het wordt inmiddels erg krap voor de inwerkingtreding op 1 januari as. van de nieuwe wet. Of dat gaat lukken begin ik zo langzaam maar zeker te betwijfelen.

Astrid
Door

Astrid

op 10 Oct 2016

Ben ook inderdaad zeer benieuwd naar dit antwoord.....

Con Smeets
Door

Con Smeets

op 10 Nov 2016

Hi. In de tekst wordt aangegeven :" De nieuwe wet met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen zal waarschijnlijk al op 1 januari 2017 in werking treden". Het is dus nog niet zeker. Ambtenaar BS verwijst naar notaris. Willen in januari 2017 trouwen! Wat is de stand van zaken? Wat is de stand van zaken?

Sarah Koller
Door

Sarah Koller

op 10 Nov 2016

Hi, dat is nog steeds niet helder. de planning is 1/1/17 maar of dat gaat lukken weet ik niet.

Bob en Cocky
Door

Bob en Cocky

op 05 Dec 2016

Goedendag Wij gaan 07-07-2017 trouwen maar nu werd er ons verteld dat als we in gemeenschap van goederen trouwen dat dit dan vastgelegd moet worden via een notaris. Volgens ons was en is dit toch alleen bij huwelijksvoorwaarden of veranderd dat nu ook

Karper
Door

Karper

op 14 Dec 2016

Ik ben in 2010 in gemee schap van goederen getrouwd. Voor mn huwelijk heb ik zelf het huis gekocht en had prive vermogen wat ik nog steeds heb... geldt de nieuwe regeling ook voor mij als ik eventueel ga scheiden?..

Sarah Koller
Door

Sarah Koller

op 06 Jan 2017

Nee waarschijnlijk niet.

Foolishhiker
Door

Foolishhiker

op 05 Jan 2017

Hallo, We zijn voornemens te trouwen, gewoon op een maandagochtend. Juist om de reden in gemeenschap van goederen. Nu lees ik over deze nieuwe wetgeving, maar ik kan nergens vinden of deze wet nu al daadwerkelijk in werking is (5-1-2017). Het hele idee van ons was namelijk om niet naar de notaris te hoeven, maar dat zou door deze wet wel moeten heb ik begrepen. Weet iemand al meer over de invoeringsdatum van deze wet?

Sarah Köller
X
Door

X

op 25 Jan 2017

Wanneer gaat deze regeling nu in? Wij trouwen 1 september 2017

Sarah Köller
Door

Sarah Köller

op 25 Jan 2017

Dat is nog niet duidelijk. https://sarahkoller.nl/nieuwe-wetten-familierecht-2017/ in deze blog heb ik een update gegeven over de stand van zaken. Het kan dus zijn dat per 1 juli dit jaar de nieuwe wetgeving ingaat, maar het kan ook zomaar weer vooruitgeschoven worden.

bas
Door

bas

op 19 Mar 2017

ik heb een huis op mijn naam staan. als ik nu trouw onder de nieuwe regeling, dan blijf ik de hypotheek betalen met geld wat anders in de gemeenschap was gekomen. wat heeft dit voor consequenties bij echtscheiding? of blijft het huis dan voor 100% (incl de hypotheek) van mij?

Sarah Köller
Door

Sarah Köller

op 22 Mar 2017

De wet is nog niet in werking. Er is nu nog de oude gemeenschap van goederen. Overigens is je vraag te complex om zomaar even te kunnen beantwoorden, daar is meer achtergrond informatie voor nodig.

Claudia
Door

Claudia

op 29 Mar 2017

Wij trouwen 23-6-2017. Nu hoorde ik vandaag dat de eerste kamer toegestemd heeft met de nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen? Gaat dit dan ook werkelijk vandaag in? En we hebben nu een samenlevingscontract contract waar onze bezittingen duidelijk beschreven staan, dit is dan toch voldoende mocht er ooit een echtscheiding komen? ( al hoop ik natuurlijk dat deze er nooit komt 😀😀)

Sarah Köller
Jessica
Door

Jessica

op 06 Apr 2017

Is de wet al in werking? Wij trouwen op 7 juli 2017.

Sarah Köller
Jessica
Door

Jessica

op 11 Apr 2017

Bedankt Sarah

Menno
Door

Menno

op 20 Apr 2017

Claudia stelde op 29 maart de volgende vraag: En we hebben nu een samenlevingscontract contract waar onze bezittingen duidelijk beschreven staan, dit is dan toch voldoende mocht er ooit een echtscheiding komen?Klopt dit? Is een samenlevingscontract voldoende bij trouwen of moet er dan een aparte akte huwelijkse voorwaarden komen. Wij trouwen op 16 juni, niet op tijd dus voor de nieuwe situatie.

Reactie plaatsen