Op 19 april jl. heeft de Tweede Kamer uiteindelijk ingestemd met het wetsvoorstel met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen.
De nieuwe wet met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen zal waarschijnlijk al op 1 januari 2017 in werking treden.
Hoe is de wettelijke gemeenschap van goederen nu geregeld?
Als mensen trouwen zonder huwelijksvoorwaarden te hebben gemaakt dan is (bijna) alles gemeenschappelijk geworden vanaf het moment van het ja-woord. Alle schulden worden vanaf dat moment gemeenschappelijk en ook alle vermogensbestanddelen. Ook als je niet wist van bepaalde schulden van de ander. Een magisch moment waarop je niet alleen gehuwd bent maar ineens ook heel rijk of heel arm bent geworden door het vermogen of de schuldenlast van de ander…
Bijna alles wordt gemeenschappelijk. Er zijn dus uitzonderingen. Ook uitzonderingen die veel voorkomen zoals schenkingen en erfenissen. Ontvangen door een der echtelieden, met een zogenaamde uitsluitingsclausule.
Wat is een uitsluitingsclausule?
Een uitsluitingsclausule is een schriftelijk beding gekoppeld aan een schenking of opgenomen in een testament. Bijvoorbeeld: “Ik bepaal dat alles wat krachtens erfrecht wordt verkregen niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen waarin de verkrijger is gehuwd of mocht huwen (of welke gemeenschap is ontstaan door wijziging van het huwelijksgoederenregime) en niet in aanmerking mag worden genomen bij een verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden.”
In dit beding is opgenomen dat de nalatenschap niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen. De verkrijgende echtgenoot krijgt hierdoor privévermogen.
Er zijn nog andere manieren om privévermogen te krijgen bijvoorbeeld door het krijgen van een letselschadevergoeding.
Hoe gaat ons huwelijksvermogensrecht er vanaf 1 januari 2017 uitzien?
De nieuwe wet met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen zal waarschijnlijk al op 1 januari 2017 in werking treden. Er verandert dan best veel, als je geen huwelijksvoorwaarden opstelt, in ieder geval.
Al het voorhuwelijkse vermogen en alle voorhuwelijkse schulden blijven privé. Dat wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd wordt (in beginsel) wel gemeenschappelijk. Er zijn ook hier uitzonderingen. Alle schenkingen en nalatenschappen blijven privévermogen van de ontvangende echtgenoot, ook als er geen uitsluitingsclausule is opgenomen.
In het nieuwe systeem zijn er dus 3 vermogens die onderscheiden zullen moeten worden. De privévermogens van elk der echtgenoten en het gemeenschappelijk vermogen.
Voor- en nadelen
Er wordt gezegd dat dit nieuwe systeem onhandig is omdat er een goede administratie moet zijn om te bepalen wat privé is en wat gemeenschappelijk.
Zowel in het oude systeem als in het nieuwe systeem geldt dat het bijhouden van een goede administratie erg handig is om te voorkomen dat bij een scheiding een hoop uitzoekwerk moet worden gedaan om te komen tot een verdeling. Dat argument vind ik niet zo sterk.
Het nieuwe systeem wordt denk ik door meer mensen als ‘eerlijk’ ervaren. Waarom zou je door het ja-woord ook ineens de helft van de schulden van je partner krijgen, of de helft van zijn of haar spaargeld? En tijdens het huwelijk ben je een team en is het meer vanzelfsprekend dat de kosten en baten gemeenschappelijk worden. Tenzij je dat anders wilt regelen.
Kan je nog steeds huwelijksvoorwaarden maken in plaats van beperkte gemeenschap van goederen ?
Natuurlijk kan je na de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen per 1 januari 2017, nog steeds voor jullie situatie passende regelingen maken die afwijken van het wettelijke systeem. Dit kan via huwelijksvoorwaarden. Veel meer informatie hierover kun je vinden in mijn boek Trouwen. Hierin leg ik uit welke huwelijksvoorwaarden bij welke situatie passen. Natuurlijk kan je ook direct contact met mij opnemen.
Ben je van plan te gaan trouwen en wil je niet nog een keer op de site van een echtscheidings-advocaat komen?
Ik begrijp heel goed dat je niet nog eens op mijn website wilt komen. Toch kan niemand anders je beter adviseren over hoe je het beste het huwelijksbootje in kunt stappen met het minste risico op een echtscheiding. Een op de drie huwelijken in Nederland strand vroeger of later in een echtscheiding. Ik wil je graag helpen te voorkomen dat je die ene van de drie gaat worden. Lees het E-boek Trouwen dat ik heb geschreven.
Eigenlijk hoor je deze informatie van de ambtenaar van de burgerlijke stand te krijgen, hij/zij verricht namelijk een juridische handeling met grote gevolgen. De ambtenaar gaat er vanuit dat u op de hoogte bent van de wet…
Via deze link het E-book Trouwen GRATIS DOWNLOADEN
Kim Heijnen
op 06 Oct 2016Sarah Koller
op 26 Oct 2016Astrid
op 10 Oct 2016Con Smeets
op 10 Nov 2016Sarah Koller
op 10 Nov 2016Bob en Cocky
op 05 Dec 2016Karper
op 14 Dec 2016Sarah Koller
op 06 Jan 2017Foolishhiker
op 05 Jan 2017Sarah Köller
op 05 Jan 2017X
op 25 Jan 2017Sarah Köller
op 25 Jan 2017bas
op 19 Mar 2017Sarah Köller
op 22 Mar 2017Claudia
op 29 Mar 2017Sarah Köller
op 07 Apr 2017Jessica
op 06 Apr 2017Sarah Köller
op 07 Apr 2017Jessica
op 11 Apr 2017Menno
op 20 Apr 2017