Financieel onafhankelijk: de wife bonus
16 juli 2015 
1 min. leestijd

Financieel onafhankelijk: de wife bonus

Toen ik een jaar of acht, negen was mopperde mijn oma dat het werk in huis werd ondergewaardeerd. Opa kwam na een dag hard werken thuis en leek te denken dat hij de enige was die druk bezig was geweest. het tegendeel was waar, mijn oma werkte en zorgde de hele dag, ook lang nadat de werkdag van opa voorbij was. Mijn oma zei dat werk thuis net zo veel waard was als werk buitenshuis. En daarmee ben ik het eens.

Vrouw thuis, man uit werken

Ook nu hoor ik nog vaak van parttime werkende of thuisblijvende vrouwen dat zij op een gegeven moment alles in huis alleen moeten doen, 24/7. De werkende man vindt namelijk dat hij werkt en thuis het recht heeft niets te doen. Een weekje ruilen zou geen kwaad kunnen. De rolverdeling vrouw thuis, man uit werken is ouderwets. Steeds meer vrouwen zijn (hoog)opgeleid en kunnen zelf een carrière maken. In Nederland wordt hiervoor opvallend vaak niet gekozen. Nederland heeft een van de hoogste percentages parttime werkenden vrouwen.

Vrij om te kiezen als er kinderen zijn

Hoewel ik vind dat vrouwen financieel onafhankelijk dienen te zijn van hun man vind ik hiermee niet perse dat iedere vrouw buitenshuis carrière moet maken. Man en vrouw zijn vrij om te kiezen dat één van hen buitenshuis de kost verdient en de ander binnenshuis alles op rolletjes laat lopen. Zeker als er kinderen zijn is hier best wat voor te zeggen.

Financieel onafhankelijk

Het grote nadeel is alleen dat het werk in huis niet wordt beloond in geld, zoals iedere andere baan. Hiermee is de thuisblijfmoeder vaak financieel afhankelijk. In New York hebben ze hiervoor een oplossing te gevonden. (Hoog)opgeleide vrouwen die er voor kiezen om thuis te blijven bedingen een Wife Bonus deze bonus bedraagt een groot jaarlijks percentage van het inkomen van de man. Aangezien de mannen vaak redelijk bemiddeld zijn kan zo een Wife Bonus meerdere tonnen per jaar bedragen. Hoewel op het eerste gezicht verwerpelijk, de vrouw (of thuisblijfman) in dienst bij de werkende echtgenoot, vind ik dit geen slecht idee.

Bij een scheiding voldoende banksaldo

Op deze manier wordt het werk binnenshuis beloond met eigen inkomen. Een vrouw die haar carrière buitenshuis opgeeft om voor het huishouden en de kinderen te zorgen wordt op deze manier gecompenseerd en blijft financieel onafhankelijk. Zij bouwt met haar loon zelf vermogen op. Bij een scheiding heeft deze vrouw dan in ieder geval voldoende banksaldo om een nieuwe start te maken. Wellicht, zoals topbestuurders, nog een afvloeiregeling bedingen voor het geval van een beëindiging van het dienstverband… Ik bedoel de scheiding.

Bij een scheiding heeft de vrouw dan in ieder geval voldoende banksaldo en is financieel onafhankelijk.

Een goed idee voor in Nederland.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen