CBS: groter leeftijdsverschil? Dan ook grotere scheidingskans
13 juni 2019 
in Opinie
2 min. leestijd

CBS: groter leeftijdsverschil? Dan ook grotere scheidingskans

Vandaag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek nieuwe cijfers bekend over scheiden in Nederland. Daaruit blijkt onder meer dat naarmate het leeftijdsverschil binnen een relatie groter wordt de scheidingskans toeneemt, vooral als de vrouw ouder is dan de man. Wat leren de cijfers ons nog meer?

Scheidingskans en leeftijdsverschil

Het CBS onderzocht het relatieverloop van bijna 87.000 stellen die in 2003 gingen samenwonen of trouwen. Uit dit onderzoek blijkt dat stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn het minst vaak uit elkaar gaan: in 2015, na 12 jaar dus, was 25% van deze stellen weer gescheiden. Bij stellen met een leeftijdsverschil van 2 tot 5 jaar was dat percentage niet echt hoger.

Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de scheidingskans

Bij een leeftijdsverschil vanaf 5 jaar nam het scheidingspercentage echter toe. Van deze stellen bleek in 2015 namelijk 30% gescheiden. En bij stellen met een leeftijdsverschil van 10 jaar of meer was dit percentage 35%. Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de scheidingskans dus. Opvallend is dat voor al deze groepen geldt dat als de vrouw ouder was dan de man, een groter percentage ging scheiden dan als de man ouder was dan de vrouw.

Jong samenwonen of trouwen

Uit het onderzoek blijkt ook dat stellen die al jong gaan samenwonen of trouwen vaker uit elkaar gaan. Van de stellen waarbij de vrouw bij het aangaan van het huwelijk of de start van het samenwonen tussen de 18 en 20 jaar was, was maar liefst 49% na 12 jaar weer uit elkaar. Was de vrouw iets ouder, tussen de 20 en de 25 jaar? Dan was ‘slechts’ 29% na 12 jaar weer gescheiden.

Opleidingsniveau

Ik heb de afgelopen jaren vaak gehoord en gelezen dat mensen tegenwoordig zo makkelijk kiezen voor een scheiding. Veel makkelijker dan vroeger. Vanmorgen hoorde ik op de radio nog iemand zeggen dat dat in de moderne volksaard zit: “Als er vroeger iets stuk was repareerden we het, tegenwoordig vervangen we het voor een nieuwe”. In die discussies hoorde ik dan vaak dat dit bij echtscheidingen nog sterker geldt voor hoogopgeleide stellen, omdat hoogopgeleide vrouwen tegenwoordig economisch zelfstandiger zijn dan vroeger. Dat zou de keuze makkelijker maken.

 Hoe groot is de scheidingskans

Uit het onderzoek van het CBS blijkt nu dat hoogopgeleide stellen juist minder vaak scheiden: van de stellen waarvan beide partners een hbo- of wo-diploma hadden was na 12 jaar 19% uit elkaar. Van de niet-hoogopgeleide stellen was maar liefst 31% na 12 jaar weer gescheiden. Voor stellen waarvan een van de partners hoogopgeleid was lag het percentage er tussenin. De verklaring die voor dit verschil wordt gegeven is dat hoogopgeleiden sneller hulp zoeken als er barstjes in de relatie komen. Zo gaan zij eerder in relatietherapie. Iets dat ik overigens voor alle stellen alleen maar kan toejuichen.

Kinderen

Tot slot blijkt uit het onderzoek nog dat stellen zonder kinderen én stellen met kinderen uit een eerdere relatie vaker uit elkaar gaan.

Conclusie

Uit dit onderzoek zou je kunnen concluderen dat je je niet te jong moet binden, om een zo laag mogelijk scheidingsrisico te lopen. Niet vóór je 20e in ieder geval. Daarnaast moet je iemand van je eigen leeftijd uitkiezen, liefst hoogopgeleid en mag hij of zij geen kinderen uit een eerdere relatie hebben. Als het jullie dan ook nog gegund is om samen kinderen te krijgen is je scheidingskans zo klein mogelijk.

Als je ze omdraait is het grootste gedeelte van deze stellen nog bij elkaar. Trouw dus vooral wie je lief hebt.

Onzin natuurlijk. Het zijn maar cijfers. Als je ze omdraait is het grootste gedeelte van deze stellen nog bij elkaar. Trouw dus vooral wie je lief hebt. Komen er na verloop van tijd barstjes in de relatie, lopen jullie verwachtingen uiteen of dreigen jullie uit elkaar te groeien? Ga dan vooral in relatietherapie.

Trouwen na 2018

Heeft dat niet mogen baten en wil je toch scheiden? Neem dan gerust contact met mij op. Dan help ik je graag verder.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen