Relatietherapie ja of nee?
02 mei 2014 
1 min. leestijd

Relatietherapie ja of nee?

Wanneer je op één van onderstaande vragen ja antwoordt, kan relatietherapie heilzaam zijn:

  1. Loop je elke keer tegen hetzelfde aan in een conflict waardoor het onopgelost blijft?
  2. Frustreert het je dat je partner kennelijk niet begrijpt wat jouw punt/wens is?
  3. Wil je graag dat je partner begrijpt hoe jij denkt, dingen voelt of ervaart?

Op het moment dat je je niet begrepen voelt door je partner kun je je gaan afsluiten. Je vlucht in hard werken, stelt je verwachtingen van de relatie bij of zoekt aandacht en begrip bij anderen. Je partner krijg het idee dat hij niet meer belangrijk voor je is en wordt verwijtend, trekt zich van je terug en zoekt ook elders zijn of haar heil. Daarmee raak je verder en verder van elkaar verwijderd. Je vindt elkaar niet meer en elke poging elkaar werkelijk te vinden loopt uit op weer een ruzie die jullie geen steek verder brengt.

Bij relatietherapie bespreken wat je werkelijk dwars zit

In relatietherapie krijg je de mogelijkheid om datgene wat een ieder van jullie werkelijk dwars zit met elkaar te bespreken. Hierbij zorgt de relatietherapeut voor de setting waarin voor beiden ruimte is en waardoor ieder zich uiteindelijk gehoord weet. Dat zorgt ervoor dat er ruimte tussen jullie beiden ontstaat en je tot de kern kan komen van wat er mis is in jullie relatie. Het geeft je inzicht in de patronen die er spelen en je kunt je eindelijk gehoord voelen.

accepteren scheiding wordt stuk makkelijker

Dit kan het begin zijn van het opnieuw vinden van een weg naar elkaar. Het kan ook betekenen dat jullie er beiden voor kiezen uit elkaar te gaan. Deze keuze is in dit geval echter meer een zelfverkozen keuze dan een uit nood geboren oplossing voor jullie problemen. Het accepteren van de scheiding wordt dan een stuk makkelijker alleen al door het feit dat je minder wrokkig bent en meer kunt berusten in deze keuze.

 

Voordelen relatietherapie:

De setting zorgt ervoor dat je je verhaal naar je partner kunt doen en aan kan geven wat je geraakt heeft, frustreert en pijn doet;

Het een mogelijkheid is op een constructieve wijze met elkaar in gesprek te gaan (in plaats van weer in dezelfde ruzie te belanden);

Het een manier is om een deel van de geleden pijn van de stukgelopen relatie te verwerken;

Je leert om in contact met je partner aan te geven wat jij nodig hebt en gemist hebt;

Je krijgt zicht op je eigen aandeel in het stuklopen van de relatie, zodat je daarvan kan leren;

Je kunt op een betere manier uit elkaar gaan en werkelijk van de ander loskomen (ook emotioneel).

Tip van de coach Jaantje Thiadens (www.hetleerpunt.com) uit boek Scheiden van Sarah Köller

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen