Overspannen raken door je scheiding? Dat kan zomaar gebeuren. Een scheiding is een hele heftige periode in je leven. Emotioneel heb je het zwaar en ondertussen wordt er van je verwacht dat je allerlei belangrijke dingen regelt, voor later. Maar daar staat je hoofd helemaal niet naar. Hoe kun je nu al beginnen met het opbouwen van je nieuwe leven als je oude, vertrouwde leven net is ingestort?
Dat je werk niet het enige is waar je overspannen van kunt raken, weet Ruud Meulenberg als geen ander. Als stress en burn-out coach heeft hij dagelijks te maken met mensen die de grip op hun leven zijn kwijtgeraakt. En dat komt niet alleen door stress op het werk. Een gespannen thuissituatie is ook een grote risicofactor als het gaat om overspannenheid en burn-out. Een scheiding vraag veel van je. Als je niet oppast, belandt je zo in een burn-out.
Natuurlijk zou het mooi zijn als je werk en privé strikt kunt scheiden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De stress die je ervaart tijdens de scheiding heeft daarom ook invloed op je werk. Zo kan je scheiding ervoor zorgen dat je overspannen raakt op je werk.
Overmatige stress door de scheiding
Een scheiding speelt zich niet alleen af in je privé leven. Als je thuis veel spanning ervaart, zul je deze spanning meenemen naar je werk. Daardoor gaat het op je werk ook niet lekker, waardoor je nog meer spanning zult ervaren.
Zeker tijdens of net na je scheiding zul je er met je hoofd niet helemaal bij zijn. Je hebt allerlei praktische zaken die geregeld moeten worden en overal moeten goede afspraken over gemaakt worden, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Allerlei details schieten de hele dag door je hoofd. Van de verzekeringen die geregeld moeten worden, het nieuwe huis, een andere school voor de kinderen tot die dierbare erfenis die je echt mee wilt nemen.
Gaat dit te lang door, dan zul je uiteindelijk overspannen raken of zelfs in een burn-out terecht komen.
Overspannen door de kinderen?
Zijn er kinderen betrokken bij de scheiding? Dat maakt het vaak extra zwaar. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen komt hier veel bij kijken. Je wilt natuurlijk dat alles goed geregeld wordt, ook voor de kinderen.
Bij een scheiding wil je zo snel mogelijk loskomen van je ex, maar als je kinderen hebt, zul je toch samen voor de opvoeding en ontwikkeling van je kinderen moeten zorgen. Zeker wanneer je in een vechtscheiding belandt bent kun je hierdoor extra veel stress ervaren.
Kinderen hebben in deze tijd extra aandacht nodig. Ze willen ook hun verhaal kwijt. Zij zijn, net als jij, hun vertrouwde leven kwijt. Kleinere kinderen hebben begeleiding nodig in het hele proces, ze moeten ook opnieuw hun leventje inrichten. Heb je een puber in huis, dan zal die er vast zijn of haar mening over hebben. Dat maakt het er niet altijd makkelijker op. Pubers verzetten zich hoe dan ook tegen hun ouders. Komt daar ook nog een scheiding bij kijken, dan zal een puber je waarschijnlijk nog meer kopzorgen geven.
Wacht niet op een burn-out
Iedereen begrijpt dat een scheiding de nodige spanning met zich meebrengt. Voor sommige kan werk een uitlaatklep vormen, een plek waar ze de scheiding even kunnen parkeren. Maar het kan ook dat je juist helemaal vastloopt. Je krijgt je werk niet meer af binnen de normale tijd, of je merkt dat de kwaliteit achteruit gaat. Het lukt je niet meer om je werk goed te plannen en loopt steeds meer achter de feiten aan.
Je concentratie loopt terug. Je zit wel op je werk, maar eigenlijk is je hoofd ergens anders. Jezelf pushen om toch al het werk af te krijgen door over te werken helpt in deze situatie niet en kan tot een burn-out leiden. Merk je dat het op je werk niet meer lukt? Ga dan met je leidinggevende in gesprek. Wees eerlijk over de situatie en kom samen tot een passende oplossing. Hiermee voorkom je dat je thuis komt te zitten met een burn-out.
Afhankelijk van de mogelijkheden op je werk kun je bijvoorbeeld:
• Tijdelijk minder uren werken;
• Sommige taken uitbesteden aan, of ruilen met, een collega;
• Flexibele uren werken, zodat dit beter te combineren is met de zorg voor de kinderen.
Zet je schaamte opzij en maak de situatie bespreekbaar. Je leidinggevende heeft liever dat je op je werk kunt blijven komen, met wat aanpassingen, dan dat je langdurig overspannen thuis komt te zitten.
Voorkom dat je door je scheiding een burn-out krijgt
Dat een scheiding heel stressvol is, daar kun je niets aan veranderen. Je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat. Probeer het stressniveau zo laag mogelijk te houden. Zorg dat je gezond blijft door goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en ontspanning op zijn tijd.
Probeer positief te blijven en je emoties onder ogen te zien. Wegstoppen heeft geen zin, je moet er toch doorheen. Laat je begeleiden door een mediator bij de praktische zaken, dit neemt veel zorg uit handen.
Merk je dat je overspannen begint te raken? Of geven familie en vrienden aan dat je niet meer jezelf bent? Neem dit serieus. Voorkom erger en trek op tijd aan de bel. Als je eenmaal in een burn-out terechtkomt, ben je veel verder van huis.
Goede begeleiding helpt je snel weer op de been, waardoor je op een positieve manier aan je nieuwe levensfase kunt beginnen. Ruud Meulenberg en zijn team van coaches helpen je graag bij het verminderen van stress en herstellen van een burn-out.
Reinoud Prins
op 29 May 2020