Partner met burn-out, is een scheiding te voorkomen?
25 april 2020 
4 min. leestijd

Partner met burn-out, is een scheiding te voorkomen?

Omgaan met een partner met burn-out is een uitdaging. Stress kan voor flink wat relatieproblemen zorgen, zo weet Ruud Meulenberg van Meulenberg Training & Coaching. Hij heeft met zijn team van coaches al duizenden mensen in Nederland en België geholpen bij het oplossen en voorkomen van stress- en burn-out klachten.

Een scheiding is niet altijd de oplossing bij een burn-out. Het kan lijken alsof een scheiding de enige manier is om weer gelukkig te zijn. De relatie lijkt nu alleen maar energie te kosten. Hoe langer de situatie duurt, hoe heftiger de uitwerking op beide partners.

Ruud gaat actief op zoek naar de oplossing. Hij doet dit door je letterlijk in beweging te zetten en buiten aan de slag te gaan. Het is belangrijk om te weten waardoor de burn-out ontstaan is. Alleen dan weet je wat je eraan moet doen. En hoe je de regie over je leven terug kunt krijgen en houden.

Steeds meer mensen ervaren stress en burn-out klachten. Daarom werkt Sarah Köller samen met Meulenberg Training & Coaching. Zo kunnen we je op een nog breder vlak bijstaan tijdens moeilijke perioden in je leven. Want een scheiding is niet altijd de oplossing. Met een goede behandeling van de burn-out is een scheiding misschien nog te voorkomen.

Scheiding door burn-out voorkomen

Wanneer je partner in een burn-out belandt, is dit voor beide partners zwaar. Jullie doen minder dingen samen, alles lijkt te veel te zijn. De tijd dat jullie samen plezier hadden lijkt ver achter jullie te liggen. Kleine dingen worden grote ergernissen. Het voelt alsof jullie op een compleet andere golflengte communiceren. Ruzies kunnen niet uitblijven.

Aan de andere kant wil je jouw partner helpen in deze moeilijke tijd. Je wilt hem of haar alles geven wat nodig is om te herstellen. Maar je zult zelf ook overeind moeten blijven. Je partner is prikkelbaar en continue moe, waardoor alles op jouw schouders komt. Je partner is door de burn-out zowel mentaal als emotioneel tijdelijk niet beschikbaar.

Het is belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen, want alleen dan kan er een passende oplossing worden gevonden. Hoe langer deze situatie duurt, des te meer je uit elkaar groeit. Uiteindelijk wordt een scheiding onvermijdelijk.

Scheiding door burnout

Relatieproblemen door stress en burn-out

Normaal gesproken krijg je energie uit je relatie, het is een stabiele factor in je drukke leven. Maar als je relatie gaat wankelen brengt dit stress met zich mee. Ruzies vreten energie. En die energie heb je juist hard nodig, elke dag weer. Je dagelijkse taken voelen zwaarder, wat weer stress met zich meebrengt.

Stress kan een domino-effect hebben. Wanneer een deel van je leven stressvol is, merk je dit in al je dagelijkse bezigheden.

Een burn-out wordt niet alleen veroorzaakt door werkstress. Het is meestal een combinatie van fysieke en emotionele stress. Soms is stress op het werk een klein onderdeel, relatieproblemen of een scheiding zijn dan de druppel die de emmer laat overlopen.

Stress zorgt voor relatieproblemen, onenigheid en ruzies. Proberen jullie ruzies te voorkomen dan loopt de ene op eieren en de ander kropt frustraties op. Dit is voor beide een stressvolle situatie. Ook de angst om elkaar kwijt te raken geeft spanningen.
Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Door stress ontstaan relatieproblemen en van relatieproblemen krijg je stress. Je wordt moe, prikkelbaar en minder gezellig. Een lastige situatie om uit te komen, zonder goede hulp.

Scheiden door burn-out

Een partner die fysiek en/of mentaal niet beschikbaar is in een relatie, dat hou je niet lang vol. En ook al wil je allebei geen scheiding, op een geven moment is de koek op. Jullie hele relatie lijkt te draaien om stress en frustraties. Zo kan een burn-out er uiteindelijk voor zorgen dat jullie gaan scheiden.

Toch zit het werkelijke probleem vaak ergens anders. Hebben jullie echt persoonlijke verschillen waar jullie samen niet uitkomen? Of is je partner zo verandert door de tijd, dat jullie niet meer bij elkaar passen?
Stress op het werk zorgt ervoor dat je partner kortaf en prikkelbaar wordt. Jouw behoeften worden makkelijk over het hoofd gezien. Veel ruzies en onenigheid worden veroorzaakt door stress op het werk.

Zodra er relatieproblemen ontstaan is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Als je weet wat de oorzaak is, kun je het probleem oplossen en het stresslevel laten zakken, waardoor je een scheiding kunt voorkomen.

Scheiding door burnout voorkomen

Hulp bij burn-out en relatieproblemen

Zit je door stress in een vicieuze cirkel die niet te doorbreken is? Met hulp van buitenaf kunnen jullie de oorzaak van het probleem achterhalen en een oplossing vinden. Ook al kun je persoonlijke verschillen niet veranderen, je kunt hierin elkaar wel vinden door goede communicatie.

Wordt de spanning in huis veroorzaakt door stress op het werk? Probeer dan met een leidinggevende de werkdruk te verlagen. Zo maak je niet alleen je werkplek prettiger, maar ook je thuissituatie gaat erop vooruit.

Uiteraard blijft communicatie het belangrijkste, ook binnen een relatie. Veel ruzies zijn te voorkomen als jullie duidelijk zijn naar elkaar toe. Soms moet je dingen uitspreken en werkt het niet om ‘de lieve vrede te bewaren’. Een veilige en open communicatie binnen je relatie laat relatieproblemen verdwijnen.

Schakel hulp in om scheiding door burn-out te voorkomen

Soms komen jullie er samen niet uit. De burn-out van je partner lijkt een ondoordringbare muur te vormen, waar je niet doorheen komt. Willen jullie een scheiding voorkomen? Dan kan het inschakelen van professionele hulp de oplossing zijn. Samen komen jullie achter de oorzaak van de relatieproblemen en kunnen er oplossingen worden gevonden.

Wacht niet te lang, want stress beïnvloed je leven nadelig. Boosheid, verdriet, onmacht en schaamte kunnen je leven beheersen bij een burn-out. Neem zelf weer de touwtjes in handen. Ruud Meulenberg en zijn team helpen je graag je leven weer op te pakken. Een scheiding is niet altijd de oplossing bij een burn-out. Benieuwd? Neem een kijkje op de website van Meulenberg Training & Coaching. 

Speciaal voor partners wordt er partnercoaching aangeboden, om beter om te gaan met een partner met burn-out.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reinoud Prins
Door

Reinoud Prins

op 30 Apr 2020

Hey Sarah, wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben zelf uiteindelijk gescheiden na mijn burn-out. Er verandert zoveel in die heftige tijd en als het dan voorbij is, dan kan het zijn dat de basis van de relatie fundamenteel verschoven is. Toch weer een klap, na een moeilijke tijd.

Reactie plaatsen