Ouderen scheiden steeds vaker, de (troost)finale
10 juli 2014 
in Opinie
1 min. leestijd

Ouderen scheiden steeds vaker, de (troost)finale

Ouderen scheiden steeds vaker in de herfst en winter van hun leven. Tussen de twintig en veertig jaar daalt het aantal echtscheidingen, maar boven de veertig jaar neemt dat onder echtparen ieder jaar toe, ook in relatieve zin, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2012 gingen ruim 13.800 mensen in de leeftijd van vijftig tot zestigjaar uit elkaar. In 2000 waren dat nog 8.700 mensen. Een dergelijke stijging is ook zichtbaar onder de groep 60- tot 70-jarigen. Van hen gingen er in 2012 ruim 3.700 scheiden, terwijl dat er twaalf jaar eerder nog ruim 2.000 waren (bericht NU.nl van 6 juli jl.).

het leven kent verschillende fases

Het zijn er niet veel die na zo lang samen nog de stap nemen om te scheiden maar ze doen het wel. Knap vind ik dat, om na zoveel decennia, het roer toch nog om te gooien. Op zoek naar een finale die wel troost en voldoening biedt. Tijdens een cursus die ik vorige week volgde vertelde een psycholoog dat het leven verschillende fases kent. Tussen 0-21 jaar, volwassen worden, van 21 tot 28, carrière maken en denken alles beter en anders te doen dan de oude garde, van 28 tot 38, het stichten van een gezin en het vinden van een balans tussen gezin en werk en dan de belangrijke jaren tussen 38 en 42. Dit zijn de keuzejaren waarin nieuwe zin kan worden gegeven aan het leven.

‘food truck’

Nu ben ik 38 jaar oud. Wat de psycholoog zei was voor mij een grote herkenning. Toen ik net klaar was met mijn studie wilde ik alles beter en mooier doen dan mijn leidinggevenden van toen. Hiermee ging ik druk aan de slag. Risico’s genomen. Genoten en geleefd en ook heel hard gewerkt, gestruikeld en weer opgestaan, op mijn 34-ste een kindje en de balans tussen zorg en werk en liefde houden. En nu denk ik is dit het? Wil ik mijn leven lang advocaat blijven of leg ik mij toe op Mediation of iets heel anders? Ik dacht een paar weken geleden serieus na over een ‘food truck’. Op het strand leek mij wel wat… Dit is mijn keuzemoment. Maak je de keuze niet en blijf je doorgaan met iets waarover je onvrede voelt dan word je een sacherijnige oude zeur. Klagend over alle gemiste en ontnomen kansen. Iemand die zich niet verder ontwikkelt, zonder uitdagingen. Dat niet! Mijn nieuwe uitdagingen; een studie psychologie, een nieuw boek en een nieuwe zaak, waarover later meer…

ouderen scheiden

Zoals de scheidende ouderen laten zien, het is nooit te laat om het over een andere boeg te gooien. Volgens de psycholoog is de leeftijd tussen de 38 en 42 een natuurlijk ‘is dit alles’ keuzemoment maar het is nooit te laat om te stoppen met wensen en gewoon te doen!

(En over de troostfinale wil ik het niet meer hebben.)

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen