Wat ben ik blij dat de financiën na de scheiding goed geregeld zijn
07 november 2019 
4 min. leestijd

Wat ben ik blij dat de financiën na de scheiding goed geregeld zijn

De financiën regelen net na de scheiding, mijn hoofd stond er echt niet naar. Het laatste waar ik zin in had waren al die eindeloze papier stapels doorwerken en steeds weer met mijn ex overleggen hoe we het gingen regelen.

Zodra iedereen op de hoogte was van onze scheiding werd het tijd om alle praktische, juridische en financiële zaken te gaan regelen. Van een eerder gescheiden vriendin had ik al begrepen dat een scheiding niet zomaar geregeld is. Als je geluk hebt, heb je na een maand of drie tot vier het meeste wel geregeld. Ben je het niet meteen met elkaar eens, dan duurt het veel langer. Ik zag er tegenop als een berg.

Gelukkig hadden we goede begeleiding, waardoor alle financiële zaken meteen goed geregeld zijn. Tot aan de verdeling van het pensioen aan toe. Op dat moment interesseerde het me niets. Het kon me allemaal gestolen worden. Achteraf ben ik blij dat het meteen goed geregeld is. Zodat ik een goede basis had voor mijn nieuwe start.

Financien berekenen

Regel je financiën goed na je scheiding

Het regelen van de financiën is een groot onderdeel van de scheiding. Alles goed afsluiten legt een goede basis voor de toekomst. Maar die toekomst, die zag ik op dat moment nog niet. Ik leefde in het moment en kon me niet voorstellen dat er nog een toekomst was. Laat staan hoe die toekomst eruit zou zien.

In grote lijnen moesten er drie zaken geregeld worden, de kinderen, het vermogen en het inkomen. Het enige wat ik belangrijk vond, was dat alles goed geregeld zou worden voor de kinderen. Voor mezelf zorgen deed ik niet. Zonder goede begeleiding zou ik nu waarschijnlijk flink in de problemen zitten.

Het liefst had ik al mijn schepen achter me verbrandt. Het verdelen van alle spullen, de verzekeringen en alles wat we samen hadden opgebouwd, ik wilde er in eerste instantie niets van weten. Ik zou het zelf wel oplossen, ik kon best voor mezelf zorgen. Als m’n ex me zo aan de kant kon zetten wilde ik ook niets meer van hem.

Laat je emoties je financiën niet in de weg staan

Emotie is niet de beste leidraad, dat blijkt. Want als de financiën na de scheiding niet goed geregeld waren zat ik er nu een stuk minder goed bij. Ik had geen huisje kunnen kopen en mijn kinderen niet alles kunnen geven wat ze nodig hebben. En dat waren nu juist dingen die ik toen en nu heel belangrijk vind.

Daarnaast bleek ik op heel veel dingen recht te hebben, waarvan ik nooit geweten heb dat ik er aanspraak op kon maken. Zoals het pensioen van mijn ex. Al duurt het nog jaren voor het pensioen in zicht komt, ik ben nu toch heel blij dat ik er tegen die tijd niet meer over na hoef te denken. Laat staan dat ik dan weer contact met mijn ex op moet nemen om dit te bespreken.

Ik ben heel dankbaar dat we goede begeleiding hebben gehad bij het regelen van alle financiële zaken. De heldere berekeningen en het advies zorgde ervoor dat ik mijn emoties aan de kant kon zetten en kon zorgen dat er heldere afspraken op papier kwamen, waar ik ook mijn voordeel uit kon halen.

financien bespreken na scheiding

Hulp bij het regelen van de financiële zaken

In eerste instantie was ik een en al emoties. Ik was zo boos dat ik mijn ex niets gunde. Het liefst had ik ervoor gezorgd dat hij de kinderen nooit meer zou zien. We waren op een haar na in een vechtscheiding belandt. Op een gegeven moment was er weer een vorm van communicatie mogelijk, al was het moeizaam. We hebben er toen samen voor gekozen mediation in te schakelen.

Dit bleek een hele goede keus. De rustige benadering heeft verdere escalatie voorkomen. De emotionele aspecten werden goed in de gaten gehouden. Zo zijn we tot een regeling gekomen die voor ons allebei werkte.

De werkwijze van de mediator heeft voorkomen dat we lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. En dat was heel fijn, want ook na de scheiding zouden we elkaar blijven zien door de kinderen. We zouden nog steeds moeten overleggen en samen beslissingen nemen.

Financieel na scheiding

Beslis zelf over je financiële zaken

De financiën regelen via een mediator heeft ons de vrijheid gegeven zelf te beslissen over de gevolgen van onze scheiding. Toen ik eenmaal door had waar ik allemaal recht op had, kwam het kreng soms wel naar boven. Je ziet wel eens van die films waarin een ex helemaal wordt kaalgeplukt. Als de woede weer opkwam, gunde ik hem helemaal niks meer.

Natuurlijk kon ik niet altijd mijn zin krijgen. De mediator legde goed uit wat elke beslissing inhield. Bij een rechter zouden we de beslissing uit handen hebben gegeven. Nu had ik in ieder geval nog zelf de keus om ervoor te kiezen wat water bij de wijn te doen.
Alles werd voor ons geregeld, zoals het versturen van de documenten naar de rechtbank, wat veel rust gaf in deze toch al hectische periode.

Het regelen van de financiële zaken heeft ervoor gezorgd dat de scheiding niet alleen het einde werd, maar ook een nieuw begin.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen