Als jij en je partner uit elkaar gaan komt er ontzettend veel op je af. Niet alleen emotioneel, ook praktisch zal je veel zaken moeten regelen. Als jullie kinderen hebben (scheiden met kinderen) komt daar nog een extra dimensie bij, zowel emotioneel als praktisch. Het welzijn van de kinderen staat dan voorop. Het is daarom belangrijk dat jullie samen de boodschap goed brengen, de kinderen de tijd en ruimte geven om de scheiding te verwerken én duurzame en constructieve afspraken maken. Afspraken die óók recht doen aan de wensen en de rechten van de kinderen. Als de emoties daarbij hoog oplopen is het goed om een scheidingsmediator in te schakelen.
Scheiden met kinderen? Ga in gesprek met de kinderen!
Of jullie nu jonge of al volwassen kinderen hebben, het is altijd belangrijk om de boodschap goed te brengen, op een manier die bij de leeftijd van de kinderen past.
Het belangrijkste daarbij is dat jullie de boodschap samen brengen en ook samen de verantwoordelijkheid voor de scheiding nemen. Daarbij is het essentieel om de kinderen duidelijk te maken dat het niet hún schuld is dat jullie gaan scheiden.
Stel ook na het eerste gesprek de kinderen altijd voorop en geef ze niet het idee dat ze moeten kiezen tussen jou en en je ex-partner. Maak elkaar dus niet zwart en blijf samen voor ze zorgen.
Daarnaast is het erg belangrijk om de kinderen de tijd en ruimte te geven om het nieuws van de scheiding op hun eigen manier te verwerken en te wennen aan de nieuwe situatie. Blijf met ze in gesprek, zodat zij zelf kunnen vertellen wat ze van de scheiding vinden en waar ze zich zorgen over maken. Luister daarbij echt naar ze.
Gezag
Als jullie samen het gezag over jullie kinderen hebben blijven jullie na de scheiding samen verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Jullie zullen dus goede duurzame afspraken moeten maken over de omgangsregeling, taakverdeling en financiën. Daarnaast moeten jullie belangrijke beslissingen over de kinderen, zoals over de schoolkeuze, medische behandelingen of een verhuizing samen blijven nemen.
Als de kinderen minderjarig zijn, zijn jullie verplicht om de afspraken hierover op te nemen in een ouderschapsplan. Dit ouderschapsplan moet door de rechter worden beoordeeld.
Ouderschapsplan
In het ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie na de scheiding de uitoefening van het ouderschap gaan regelen. Als de verhouding tussen jou en je ex-partner goed is en jullie nog constructief kunnen overleggen, kunnen jullie volstaan met een ouderschapsplan op basispunten. Gaat jullie scheiding gepaard met veel emoties en verslechterde verhoudingen? Dan is het goed om het ouderschapsplan uit te breiden en zo veel mogelijk onderwerpen vast te leggen. Daarmee voorkomen jullie vervelende discussies in de toekomst. In dit laatste geval raden wij je aan om je bij het opstellen van het ouderschapsplan gebruik te maken van de diensten van een mediator.
Scheiden met kinderen is een ingrijpend en emotioneel proces, voor alle gezinsleden. Maar je hoeft het niet alleen te doen, ik help je er graag bij. Over alle bovenstaande onderwerpen, en meer, kan je daarom op deze site veel informatie vinden.