Waardebepaling huis bij scheiding
Als jullie gaan scheiden en in een koopwoning wonen, is het goed om een waardebepaling van het huis te (laten) maken. Dit spreekt eigenlijk voor zich als jullie de woning willen gaan verkopen. Maar het is ook erg belangrijk als een van jullie de hypotheek wil overnemen.
Deze waardebepaling Het maakt namelijk nogal verschil of degene die de hypotheek overneemt de ander ook nog moet uitkopen, of wellicht nog een bedrag tegoed heeft in verband met de onderwaarde.
Professional inschakelen
Voor deze waardebepaling hebben jullie verschillende mogelijkheden. Om discussies over het uitkoopbedrag zo veel mogelijk te voorkomen raden we aan om een professional in te schakelen. Jullie kunnen bijvoorbeeld een makelaar een taxatie laten uitvoeren. Jullie moeten het dan wel samen eens zijn over welke makelaar dat mag gaan doen en wat zijn opdracht is. Ook kunnen jullie er voor kiezen om meerdere taxaties laten uitvoeren en afspreken dat jullie daarvan de gemiddelde waarde nemen.
In onderling overleg
Een andere mogelijkheid is dat jullie in onderling overleg een redelijke waarde voor de woning afspreken, waarna jullie een verdeling of uitkoopbedrag vaststellen. Jullie kunnen hiervoor kijken welke bedragen voor soortgelijke huizen in de buurt worden gevraagd. Uiteraard is de kans op discussies hierbij veel groter.
Als jullie in onderling overleg de waarde van de woning willen bepalen, houdt dan rekening met het volgende:
- Baseer de verkoopwaarde van jullie huis in ieder geval niet op de WOZ-waarde. Deze waarde wordt door de gemeente vastgesteld om de gemeentelijke belastingen mee te berekenen. De WOZ-waarde is vaak veel hoger óf veel lager dan de echte verkoopwaarde van de woning.
- Baseer de verkoopwaarde ook nooit op de executiewaarde van jullie koopwoning. Deze waarde geldt voor het geval de woning gedwongen moet worden verkocht en ligt vaak zo’n 30% onder de echte verkoopwaarde.