Conscious uncoupling en co-parenting
03 april 2014 
1 min. leestijd

Conscious uncoupling en co-parenting

Er is veel gebeurd de afgelopen week.

Gwyneth Paltrow en Chris Martin gaan scheiden

Allereerst het nieuws dat Gwyneth Paltrow en Chris Martin gaan scheiden. Dat is op zich niet zo heel bijzonder. De manier waarop het is aangekondigd is dat wel. Op de site van Gwyneth Paltrow, www.goop.com heeft zij de scheiding wereldkundig gemaakt. Hierbij wijdt zij meteen een aflevering van haar nieuwsbrief aan het onderwerp ‘scheiden’. Eigenlijk kom je door de scheiding zelfs dichter bij elkaar. Dat vond ik zelf wat vergezocht. De intentie en de filosofie er achter sprak mij wel erg aan. Scheiden moet een bewust proces zijn. Zorgvuldig ga je uit elkaar. Conscious uncoupling en co-parenting noemt zij dat. Je neemt hierbij afscheid van elkaar als partners zoekt samen een nieuwe weg om als ouders de toekomst in te gaan.

Kinderen in een vechtscheiding

Dit laatste onderwerp is ook veel in het nieuws geweest. De Kinderombudsman heeft een rapport geschreven over kinderen in een vechtscheiding ‘Vechtende ouders, het kind in de knel’. Ondanks ieders goede voornemens ontaardt een scheiding te vaak nog in een vechtscheiding. Redelijke mensen worden onder invloed van emoties en financiële onzekerheid, losgeslagen projectielen die niet meer goed in staat zijn om bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden en daarom soms het welzijn van de kinderen uit het oog verliezen.

Verplicht Mediation

De Kinderombudsman wil de positie van kinderen in vechtscheidingen verbeteren en maatregelen verplicht stellen om een vechtscheiding te voorkomen. Het advies aan de overheid is om scheidende mensen na de scheidingsbeslissing verplicht Mediation te laten volgen. Deze Mediation zou in ieder geval drie sessies moeten inhouden. Vaak denken mensen dat Mediation voor hen niet zinvol is omdat het toch geen kans van slagen heeft. Een deel van deze mensen heeft het mis. Als er een deskundige Mediator bij komt dan lukt het hen toch om tot een gesprek en tot afspraken te komen.

Als de Mediator ziet dat de scheidende ouders toch op een vechtscheiding afstevenen heeft hij de bevoegdheid om via de rechtbank een bijzonder curator ten behoeve van het kind te benoemen. De bijzonder curator treedt op voor de belangen van het kind, dat tussen de ruziënde ouders knel is komen te zitten. Deze curator kan dan voor het kind meepraten bij de Mediator of ter terechtzitting. Goede voorstellen denk ik zo.

Duomoeders mogen kind erkennen

Het laatste nieuwtje van deze week is dat het eindelijk voor duomoeders mogelijk is om een kind te erkennen. Tot voor kort was dat niet mogelijk en moest de duomoeder die het kind niet zelf had gekregen het kind adopteren. Nu kan deze moeder het kind simpelweg erkennen en verkrijgt daarmee een juridische status. Dit is goed nieuws voor de duomoeders van Nederland. Zij krijgen de zelfde rechten als andere ouders. En ook dezelfde plichten als ze uit elkaar gaan.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen