Mijn vijf kerstwensen voor gescheiden gezinnen
23 december 2016 
1 min. leestijd

Mijn vijf kerstwensen voor gescheiden gezinnen

De feestdagen zijn al erg ingewikkeld in niet gescheiden gezinnen. Wanneer ga je naar de familie van je partner, wanneer naar je eigen familie? En dan de kerststress waar veel mensen last van hebben. Al de logistiek, het zien van familie waarmee de band soms niet zo goed is. Een schoonmoeder die altijd net het verkeerde zegt. Of het zelf bereiden van de kerstdis met alle hooggespannen verwachtingen van dien.

En dat is allemaal ‘normaal’. Hoe moet je door de kerstdagen komen wanneer je gescheiden bent?

Van de vraag ‘Wanneer gaan we naar jouw ouders en wanneer naar de mijne?’, komt de vraag ‘Wanneer heb ik de kinderen en wanneer jij?’ En als er een samengesteld gezin is dan is het hek helemaal van de dam… Twee dagen voor vier families…

Om je te helpen heb ik vijf kerstwensen voor gescheiden gezinnen met kerststress:

  1. Stel de kerstgedachte centraal; wees zacht voor jezelf. Plan je kerst niet te vol. Geef jezelf ruimte en geef niet toe aan de druk overal te zijn. Leg de lat niet te hoog. Gun jezelf rust en de tijd om te genieten, in plaats van dat je loopt te rennen en te vliegen om het iedereen naar zijn of haar zin te maken. Jij mag er ook nog zijn.
  2. De kerstgeest deel twee; wees zacht voor je naasten en je ex partner. Ga uit van het beste en niet van het slechte. Bedenk dat veel mensen handelen vanuit hun eigen beste bedoelingen. Dat doe jij immers ook, toch? Gun je kinderen rust en houd ze uit de wind mochten er spanningen zijn tussen jou en je ex.
  3. Voorbereiden, voorbereiden en voorbereiden. Plan je kerst goed en als het even kan ruim van tevoren. Zo voorkom je dat de haast ervoor zorgt dat je sneller geïrriteerd raakt dan anders het geval zou zijn geweest. Op deze manier weten jij, je kinderen en je ex ruim op tijd, wie wanneer de kinderen heeft. Je kunt dan de afspraken met jouw familie en die van je nieuwe partner gaan maken zonder tijdsdruk. Ook het kerstdiner wordt een stuk minder stressvol wanneer je alles goed hebt gepland. Een goede mise-en-place is voor een ontspannen zelfbereid kerstdiner een vereiste. Als je alles goed voorbereidt wordt het kookwerk een eitje. Stel hulptroepen in en delegeer de taken waarin je niet goed bent.
  4. Plan je favoriete activiteit in als de kinderen bij je ex zijn. Ga niet zitten kniezen maar bedenkt hoe je kunt profiteren van de tijd voor jezelf. Plan een Netflix marathon. Voorzie jezelf van heerlijke hapjes. Of ga eindelijk de stad in met vrienden en zet de bloemen buiten.
  5. Geniet van je kinderen, familie en vrienden. Wees dankbaar en koester je geliefden. Proef van het heerlijke eten en drinken. Maak een kerstwandeling. Praat bij en rust uit. Maak een groepsfoto als herinnering.

Hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Moge mijn kerstwensen voor jullie allemaal uitkomen!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen