Op feesten en partijen
12 november 2014 
in Opinie
1 min. leestijd

Op feesten en partijen

Zeggen dat je advocaat bent doet het op feesten en partijen nooit zo goed. Al is het sinds de bankencrisis wel wat beter. Vroeger waren de advocaten de graaiers, grootverdieners die met een vork hun uren schrijven. Nu is deze plaats ingenomen door de snelle bankenjongens in hun mooie pakken. Menigeen is wel wat centen kwijtgeraakt door de rotzooi die de bankiers hebben aangericht. Met de woekerpolissen die ons ‘en masse’ zijn aangesmeerd. En met hun leningen, die ze in tijd van crisis gewoon weer intrekken onder verwijzing naar een van de kleine letters uit de centimeters dikke algemene voorwaarden. Daar zijn de advocaten dan weer debet aan.

Ongevraagd de meest intieme scheidingsverhalen

Als ik op een feestje (per ongeluk) vertel dat ik familierecht doe dan krijg ik ongevraagd de meest intieme scheidingsverhalen verteld met het verzoek om een juridische visie te geven. Als je niet uitkijkt zit je zo de hele avond te werken. Of je krijgt een heel relaas over de dramatische scheiding van een zus of vriend, en wat ik daar dan van vind. Niet zoveel eigenlijk. Ook strafadvocaten zijn de dupe. Als strafadvocaat krijg je altijd de zelfde vraag. ‘Goh hoe doe je dat een crimineel verdedigen? Dat je dat kan, een moordenaar / pedofiel / verkrachter / enzovoort, verdedigen’. En dan geef je altijd dezelfde antwoorden ‘Iedereen heeft recht op verdediging, zo werkt onze rechtsstaat. Je kan niet zomaar iemand straffen en in de gevangenis gooien en iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen’.

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen

Populair word je er niet van, mensen verdedigen die de wet overtreden. Iemands onschuld bepleiten terwijl je in sommige gevallen weet dat hij of zij het wel heeft gedaan. Maar zo werkt een eerlijk proces. Een vormfout die leidt tot een uitsluiting van bewijs (onrechtmatig bewijs) of een niet ontvankelijk verklaring moet een serieuze fout zijn van justitie, een fout zo zwaar dat de rechten van de verdachte zijn geschonden en bij een niet ontvankelijkheid moet dat zelfs moedwillig zijn gedaan. De mogelijke crimineel is gewoon een onschuldig burger als u en ik tot het tegendeel is bewezen. Hierbij dienen de grondrechten en burgerrechten te worden gerespecteerd.

controversieel promotiefilmpje

Strafpleiter mr. Weening heeft een controversieel promotiefilmpje gemaakt. Het zal het aanzien van de strafadvocatuur misschien geen goed doen maar eerlijk is het wel. Ook als helder is dat een verdachte schuldig is zal een goede strafpleiter nog steeds de rechten van de verdachte beschermen tegen inbreuken op grondrechten door de overheid. Nieuwsgierig? Bekijk het filmpje hier. Voor nog wat extra gespreksstof als je op feesten en partijen een onschuldige advocaat treft.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen