De nieuwe bazen van Justitie
26 maart 2015 
in Opinie
1 min. leestijd

De nieuwe bazen van Justitie

Vorige keer eindigde ik de column met de vraag wie-o-wie mrs. Opstelten en Teeven zouden opvolgen. Het zijn mr. Ard van der Steur geworden en de voor mij onbekende Klaas Dijkhoff, die er inderdaad niet slecht uitziet. Hij is door de Cosmopolitan gekozen als meest sexy politicus.

Minder nadruk op crimefighten

Kijkend naar de aandachtsgebieden van beide heren denk ik dat de nadruk minder zal liggen bij het crimefighten. Teeven leek de misdaad ook te willen bevechten door ook de advocaat aan banden te leggen, af te luisteren en te beroven van de geheimhoudingsplicht. Hopelijk stopt dat nu. Van der Steur is wel voorstander van een betere controle op de advocatuur om zo het kaf van het koren te scheiden. Op zich niets mis mee als de bureaucratie maar geen hoogtij zal vieren. Aan de ene kant bezuinigen en aan de andere kant de bedrijfskosten voor advocaten verhogen, dat gaat niet. En van der Steur zal de nadruk van het strafrecht verleggen naar de gehele rechtspraktijk. Dit door Mediation als een alternatief te bieden voor de procedure.

Mediation is goedkoper dan procederen en mensen zijn na Mediation , zo blijkt uit onderzoek, meer tevreden over het resultaat en proces dan mensen die een beslissing van een rechter krijgen. Logisch, als je het zelf bepaalt dan is er meer draagvlak. En als de een procedure glasrijk wint, dan verliest de ander en volgt er meestal hoger beroep. Van der Steur diende kort geleden een wetsvoorstel in om Mediation te reguleren zodat het een goed alternatief kan bieden voor de procedure.

voorzichtig optimistisch

Het interessegebied van Dijkhoff blijkt terrorisme te zijn. Hij promoveerde op het oorlogsrecht en verdiepte zich tijdens zijn studie in de grondslagen van het recht. Dat lijkt mij een goede combinatie, aandacht voor terrorismebestrijding èn de grondslagen van het recht. Een van de gevaren van ‘the war on terror’ is dat de grondrechten uit het oog worden verloren en dat terreur een excuus wordt om voorbij te gaan aan de basale rechtsbeginselen. Denk aan Guantanamo Bay en waarschijnlijk andere plekken waarvan maar enkelen het bestaan weten. Hoe bedoel je democratie?

Ik ben voorzichtig optimistisch maar we zullen het gaan zien…

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen