Scheiden mediator of advocaat
Als je gaat scheiden sta je voor veel vragen. Hoe vertellen jullie het de kinderen? Wanneer vertellen jullie het de omgeving? Wie kan er in het huis blijven wonen? Bij wie gaan de kinderen wonen? Maar ook: hoe gaan jullie alles financieel eerlijk verdelen? En misschien staan jullie ook wel voor de vraag: gaan wij scheiden met hulp van (een) of meer advoca(a)t(en), of een mediator?
Het het antwoord op die laatste vraag is: Ook als jullie op dit moment niet goed meer met elkaar communiceren kan het goed zijn om eerst mediation te proberen. Een mediator helpt de communicatie tussen jullie namelijk weer op gang, zodat jullie vervolgens wel samen afspraken kunnen maken.
Het grootste voordeel van mediation is dat jullie zelf vorm geven aan jullie scheiding: jullie bepalen in onderling overleg (onder leiding van de onpartijdige en onafhankelijke mediator) wat er gebeurt. Daarnaast is mediation vaak sneller én goedkoper dan wanneer jullie allebei een eigen advocaat inhuren. De kosten van een mediator kunnen jullie samen delen.
Als jullie er met behulp van de mediator niet uitkomen, kunnen jullie altijd nog advocaten inschakelen.
Let op:
De titel mediator is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zich op dit moment mediator mag noemen. Er wordt wel gewerkt aan een wetsvoorstel waarin zal worden bepaald dat er een landelijk openbaar mediatorsregister komt, waarin alleen erkende en door de rechtbank beëdigde mediators kunnen worden ingeschreven. De bedoeling is dan dat niet iedereen zich meer mediator mag noemen en dat de titel ‘beëdigd mediator’ een echt kwaliteitskeurmerk wordt.
Tot die tijd is het goed om, als je gaat scheiden, een in het familierecht gespecialiseerde mediator in te schakelen. Die vind je via de Mediators federatie Nederland (MfN), de Vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS)en Hoefnagels Family Mediation.