Scheiden zonder advocaat

Scheiden zonder advocaat

Als je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont en minderjarige kinderen hebt, moet je om te kunnen scheiden een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet je griffiekosten betalen. Dat bedrag (ongeveer € 287,-) is nog wel te overzien. Maar je hebt voor het indienen van het verzoekschrift ook een advocaat nodig. Als jullie nog goed samen afspraken kunnen maken, kan je ver komen met een scheiding via internet. Jullie hebben dan alleen een advocaat nodig om de juridische documenten bij de rechtbank in te dienen.

Maar is de situatie tussen jou en je ex-partner verslechterd? Dan heb je ook een mediator of advocaat nodig om afspraken te kunnen maken. Over de verdeling van jullie bezittingen en schulden bijvoorbeeld, en over de kinderen. De kosten kunnen dan al snel oplopen. Een advocaat kost vaak tussen € 150,- en € 250,- per uur, inclusief btw. Soms komen daar nog 6% kantoorkosten bij. Voor een mediator betaal je vaak een bedrag voor het hele traject. Voordeel van deze laatste optie is wel dat jullie deze kosten kunnen delen.

Scheiden zonder advocaat kan dus niet. Maar wat als je geen geld hebt voor een advocaat? Dan zijn er gelukkig mogelijkheden om de kosten zo veel mogelijk te beperken.

Een toegevoegde advocaat

Als je geen geld hebt voor een advocaat of mediator, heb je als je gaat scheiden in sommige gevallen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Of je hiervoor in aanmerking komt hangt af van jullie inkomen en vermogen. Meer informatie hierover vind je op de site van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Als je een toevoeging krijgt betaal je een eenmalige eigen bijdrage aan de advocaat of mediator. Je advocaat of mediator ontvangt daarnaast een vergoeding van de overheid. De eigen bijdrage voor een advocaat is overigens vaak hoger dan de eigen bijdrage voor een mediator.

Rechtsbijstandsverzekering

 Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, ben je soms ook verzekerd voor de kosten van een advocaat of mediator. Dit kan je soms duizenden euro’s schelen.

Reactie plaatsen