Trugkieke op het ene na het andere wetsvoorstel
16 december 2015 
in Opinie
1 min. leestijd

Trugkieke op het ene na het andere wetsvoorstel

De soap die kinderalimentatie heet

Dit was het jaar van de onduidelijkheid over de kinderalimentatie. Het begon in januari met een nieuwe rekenmethode, gevolgd door maanden van discussie en uiteindelijk de uitspraak van de Hoge Raad in oktober 2015. Dit is ook het jaar van de wetsvoorstellen over alimentatie

Wetsvoorstel kinderalimentatie

De kinderalimentatie moet veel eenvoudiger te berekenen worden. Ouders moeten dat zelf kunnen doen, zonder hulp van deskundigen. Nu de deskundigen het grootste deel van 2015 overhoop hebben gelegen over de juiste rekenwijze, komt deze wet wellicht als geroepen. Jammer alleen dat alles dan weer verandert.

Wetsvoorstel partneralimentatie

In juni 2015 is ook het voorstel over de wijziging van de partneralimentatie ingediend. Dit voorstel komt erop neer dat partneralimentatie soberder en korter wordt. Gebaseerd op het werkelijke verlies aan verdiencapaciteit in plaats van het welstandsniveau tijdens het huwelijk. Korter dan de huidige termijn van 12 jaar, namelijk helemaal niet als het een kort huwelijks betrof en er geen jonge kinderen zijn. Of maximaal 5 jaar tenzij de alimentatiegerechtigde de hoofdverzorger is van kinderen jonger dan 12 jaar. Dan eindigt de plicht als het jongste kind 12 jaar is. Hopelijk komt er in 2016 wat schot in deze wetsvoorstellen.

Wetsvoorstel mediation

Dit jaar zijn ook verschillende wetsvoorstellen over het reguleren en verplicht stellen van Mediation ingediend en weer ingetrokken. Als het goed is zal Minister van der Steur zijn kindjes op korte termijn zelf opnieuw indienen. Ik neem deel aan de adviescommissie Mediation van de Orde van Advocaten. Als het voorstel weer wordt ingediend zullen wij hierover advies geven.

ACT in Scheiden

Voor mij was 2015 ook het jaar van het ontwikkelen van opleidingen. ACT therapeut Jaantje Thiadens en ik hebben de opleiding ACT (Acceptance & Commitment Therapy) in Scheiden ontwikkeld. Zelf pas ik deze nieuwe technieken ook toe in mijn bemiddelingen. ACT helpt mensen om koers te zetten in de richting van hun waarden waardoor de strijd vanzelf minder wordt.

Walcheren en het Gooi

Sinds deze maand houd ik op maandag en dinsdag kantoor te Laren. Hierbij deel ik kantoorruimte met psychologenpraktijk Weekers en Broekhuizen. Een hele leuke en uitdagende nieuwe samenwerking.

40 jaar, echt waar!

Het nieuwe jaar komt eraan. Eerst op 26 december mijn veertigste verjaardag vieren.

Fijne feestdagen!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen