De cirkel van contact

Wat is de cirkel van contact?

De cirkel van contact is een opeenvolging van drie stappen: 'houden van', verlies en rouw. De meeste mensen doorlopen deze emotionele cirkel meerdere malen tijdens hun leven. De cirkel van contact wordt doorlopen bij verlieservaringen, zoals bij het overlijden van naasten. Maar ook bij een scheiding. Wanneer je van iemand gaat houden, loop je het risico dat je ooit zult rouwen om het verlies van deze liefde. De cirkel van contact houdt dus ook verband met de rouwcurve. Rouw is de achterkant van liefde. Het is hard en pijnlijk, maar liefde en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Gehecht raken en 'houden van'

Hoe verloopt 'houden van'? Om contact te kunnen maken, is het op de eerste plaats nodig dat je je welkom voelt bij de ander en dat de ander zich ook welkom voelt bij jou. Je begint elkaar te vertrouwen en 'voelt je thuis' bij elkaar. Hieruit ontstaat de mogelijkheid tot diepgaand contact. Hechting is de uitwisseling van energie (in een relatie: liefdesenergie) in elkaars nabijheid. Op het moment dat je je beiden welkom voelt en er oprecht contact is gemaakt, is het gezond dat je je gaat hechten. Bij hechting voel je je (sterk) verbonden met de ander: je gaat van elkaar houden.

Onthecht raken en verlies

Wanneer het contact tussen jou en de ander te pijnlijk is, sluit jij jezelf of de ander zichzelf af. Hierdoor wordt contact uit de weg gegaan. Door het gebrek aan contact raak je (verder) onthecht en daarmee raak je ook de verbinding met jezelf kwijt. Onthechting kan ons allemaal erg onzeker maken. Het is lastig om te onthechten zonder te gaan scheiden: in sommige gevallen is afscheid nemen onvermijdelijk of zelfs de beste keuze. Wanneer het verlies te pijnlijk is, kunnen mensen zich gaan 'vastklampen' aan een persoon of situatie.
Reactie plaatsen